Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 10:22
Ελλάδα

Τα μετεκλογικά σενάρια στη ΝΔ






Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα των αποτελεσμάτων των αυριανών εκλογών είναι ήδη πάνω στο «τραπέζι» κάθε υποψήφιου προέδρου της ΝΔ και σχεδιάζεται η στρατηγική που θα ακολουθηθεί ανάλογα με τις εξελίξεις.

Τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν την επόμενη ημέρα των αποτελεσμάτων των αυριανών εκλογών σχεδιάζουν οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης, Κυρ. Μητσοτάκης, Απ. Τζιτζικώστας και Αδ. Γεωργιάδης (στη φωτογραφία στιγμιότυπο από τις κάλπες της ΝΔ το 2009)

Ο κ. Μεϊμαράκης εκτιμά ότι θα είναι πρώτος, ενώ συνεργάτες του δεν αποκλείουν να τελειώσει αύριο η διαδικασία εκλογής προέδρου της ΝΔ, με βάση δύο ενδεχόμενα: 1) Να συγκεντρώσει άνω του 50% των ψήφων και 2) η διαφορά του κ. Μεϊμαράκη από τον δεύτερο σε ψήφους υποψήφιο θα είναι συντριπτική, και αυτό από μόνο του θα οδηγήσει τον επαναληπτικό γύρο σε ματαίωση.

Ο κ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, εκτιμά ότι ο ίδιος θα είναι σίγουρα στον δεύτερο γύρο και θα εξασφαλίσει τις συμμαχίες που απαιτούνται για να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Στο επιτελείο του κ. Τζιτζικώστα οι πιο αισιόδοξοι λένε ότι θα αναδειχθεί πρώτος, ενώ οι πιο μετριοπαθείς εκτιμούν ότι θα βγει δεύτερος στον πρώτο γύρο με διαχειρίσιμη διαφορά από τον πρώτο.

Διψήφιο ποσοστό
Ο κ. Γεωργιάδης εκτιμά ότι θα κάνει την έκπληξη και το ποσοστό του θα είναι διψήφιο, το οποίο και θα καταγραφεί ευκρινώς και στο εκλογικό σώμα.

Εφόσον έρθει πρώτος ο κ. Μεϊμαράκης, αλλά δεν έχει αριθμό ψήφων που να αντιστοιχεί στην πλειοψηφία, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, εάν όχι βέβαιο, ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αδωνις Γεωργιάδης θα δηλώσουν από το βράδυ της Κυριακής τη στήριξή τους στο πρόσωπό του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επισήμως θα τονίσουν ότι ο νυν πρόεδρος της ΝΔ διασφαλίζει την ενότητα της παράταξης, ενώ θα επαναλάβουν την κοινή τους θέση ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να είναι κοινοβουλευτικό πρόσωπο. Ωστόσο, είναι επίσης βέ βαιο ότι υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις.

Οι δύο νέοι πολιτικοί θα ήθελαν τη διατήρηση του κ. Μεϊμαράκη στη θέση του προέδρου, ευελπιστώντας ότι ο χρόνος παραμονής του δεν θα είναι μακρύς, όπως πιθανώς θα συνέβαινε με τον νεότερο σε ηλικία, Απ. Τζιτζικώστα. Θα αναμείνουν και τις επόμενες εθνικές εκλογές και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα κινηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή την περίπτωση ο κ. Γεωργιάδης θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα Μητσοτάκη, καθώς οι σχέσεις του με τον πρώην υπουργό Δημόσιας Διοίκησης παραμένουν ισχυρές. Η δήλωση από τον κ. Γεωργιάδη αναμένεται να γίνει αύριο, με την επισημοποίηση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου.

Κοινό σημείο των δύο πλέον πιθανών σεναρίων είναι ότι ο νυν πρόεδρος της ΝΔ θα είναι στον δεύτερο γύρο «κόβοντας» πρώτος το νήμα. Οι δύο άλλοι υποψήφιοι, οι κ. Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας, έδωσαν τη μάχη μέχρι τέλους, όχι μόνον για να προκριθούν, αλλά και για να έχουν μικρή διαφορά από τον πρώτο.

Παρασκήνιο
Μια τέτοια εξέλιξη είναι σαφές ότι θα εντείνει το παρασκήνιο, αλλά και τις πιέσεις προς τους βουλευτές να πάρουν θέση.

Εάν, αντίθετα, η διαφορά είναι μεγάλη και ο πρώτος ξεπεράσει το 40% των προτιμήσεων εκείνων που θα επιλέξουν να ψηφίσουν, τότε είναι πολύ πιθανό ο δεύτερος (όποιος κι αν είναι) να παραιτηθεί του δικαιώματός του για επαναληπτική αναμέτρηση και να μην υπάρξει δεύτερος γύρος. Προϋπόθεση γι΄αυτό είναι επίσης ο δεύτερος να κινηθεί κοντά στο 20%-25%.

Στα επιτελεία των υποψηφίων εξετάζονται και άλλα σενάρια, τα οποία έχουν ελάχιστες έως μηδαμινές πιθανότητες. Απλώς, στο πλαίσιο διαμόρφωσης μιας συνολικής στρατηγικής οι συνεργάτες των υποψηφίων πρέπει να είναι έτοιμοι για όλα τα πιθανά ή απίθανα ενδεχόμενα.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο κ. Μεϊμαράκης μείνει εκτός δεύτερου γύρου, κάτι που σημαίνει ότι οι κ. Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας θα προκριθούν (ωστόσο όχι με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά), τότε τόσο ο νυν πρόεδρος της ΝΔ όσο και ο κ. Γεωργιάδης θα υποστηρίξουν τον βουλευτή της Β’ Αθηνών. Βασικό επιχείρημά τους θα είναι η παρουσία του στο Κοινοβούλιο.

Και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι συνομολογούν ότι το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ψηφοφόρων που θα επιλέξουν τελικά να συμμετάσχουν στη σημερινή διαδικασία.

Στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η αντιπαράθεση των τεσσάρων υποψηφίων τις τελευταίες 50 ημέρες έχει αποθαρρύνει την κοινωνία και συγκεκριμένα το ευρύτερο κοινό της παράταξης για να συμμετάσχει στις εκλογές.

Ετσι, σε αυτή την εσωκομματική αναμέτρηση δεν αναμένεται να συμμετάσχει ο ίδιος αριθμός ψηφοφόρων με εκείνον που επετεύχθη το 2009, που ήταν περί τις 750.000 ψήφους.

 

Πηγή: ethnos.gr