Σκληρό παζάρι για το μείγμα μέτρων στο Ασφαλιστικό βρίσκεται στο επίκεντρο του διαρκούς μπρα ντε φερ με τους δανειστές, καθώς το τελικό σχέδιο «κλειδώνει» μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη.
Η ελληνική πλευρά φέρεται να εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, σχέδιο κλιμακωτής αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, ακόμη και κατά 3 μονάδες μέχρι το 2018, με στόχο να περιορίσει ή να αποτρέψει τις μειώσεις κύριων συντάξεων, ενώ την ίδια ώρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ακραία σενάρια για… απαιτήσεις περιορισμού των αποδοχών όσων έχουν αποχωρήσει πρόωρα και ειδικότερα πριν τα 65, ακόμη και κατά 40%.
Κλειδωμένη θεωρείται η συγχώνευση όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα ενιαίο Ταμείο-μαμούθ (πιθανότατα με διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ μόνο για προνοιακές παροχές), όπως και η διατήρηση του πυλώνα της επικουρικής ασφάλισης με ενσωμάτωση στο ΕΤΕΑ όλων των επικουρικών Ταμείων.
Οι επικουρικές
Στο πλαίσιο αυτό οι μειώσεις στις επικουρικές δεν αποκλείεται να κυμανθούν μεσοσταθμικά στο 6%, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο ενίσχυσης των εσόδων του επικουρικού πυλώνα και από μικρή αύξηση εισφορών. Στο τραπέζι υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, σχέδιο για αύξηση εργοδοτικών εισφορών κατά 1,5% το 2016, και άλλο 1,5% μεταξύ 2017 και 2018.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς και στο… μάτι των δανειστών έχουν μπει οι πρόωρα συνταξιοδοτημένοι. Γι’ αυτό και οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν να μπει συντελεστής ηλικίας στη διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων, ώστε όσοι άνοιξαν νωρίς την πόρτα της εξόδου να έχουν μεγαλύτερες απώλειες.
Χθες διέρρευσαν πληροφορίες, οι οποίες διαψεύσθηκαν από το υπουργείο Εργασίας, που υποστήριζαν πως το θέμα τέθηκε στις χθεσινές συζητήσεις, με τους δανειστές να ζητούν να δίδεται το 60% της σύνταξης (ή των συντάξιμων αποδοχών, δηλαδή ως ποσοστό αναπλήρωσης) μέχρι τα 65 και μετά το 100%.
Πηγή: Ethnos.gr