Προσπαθούν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά για να «βοηθήσουν» συγγενικά πρόσωπα ανυποψίαστων πολιτών που δήθεν ενεπλάκησαν σε τροχαία ατυχήματα – Η σπείρα έχει έδρα στη Βουλγαρία και συνεργούς στην Ελλάδα – Τι συμβουλεύει η Ελληνική Αστυνομία
Η σπείρα των απατεώνων που τηλεφωνεί στα σπίτια ανυποψίαστων πολιτών και επιχειρεί να τους εξαπατήσει λέγοντας ότι το παιδί τους ή άλλο συγγενικό πρόσωπο προκάλεσε σοβαρό ατύχημα ή θανατηφόρο δυστύχημα και πως μπορούν να μεσολαβήσουν για να περιοριστούν οι «συνέπειες» φαίνεται πως επανήλθε και συνεχίζει την εγκληματική της δράση στο Βόλο και τη Λάρισα, αλλά και σε άλλες ελληνικές πόλεις.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε συνάδελφος δημοσιογράφος, προχθές, στη σελίδα της στο διαδίκτυο, άγνωστος τηλεφώνησε στους γονείς της, συγκεκριμένα ένας άντρας που μιλούσε σπαστά ελληνικά, και είπαν ότι είχε εμπλακεί, με τη μηχανή της, σε τροχαίο ατύχημα. Αμέσως επικοινώνησαν με την Ασφάλεια προκειμένου να αναφέρουν το γεγονός και από εκεί πληροφορήθηκαν ότι μόνο εκείνη την ημέρα είχαν σημειωθεί δεκάδες τέτοια κρούσματα στο Βόλο.
Σε αντίστοιχες περιπτώσεις στη Λάρισα έχει διακριβωθεί ότι η σπείρα έχει έδρα τη Βουλγαρία, έχουν μάλιστα υπάρξει και συλλήψεις εμπλεκομένων ατόμων, που έχουν συνεργούς στις ελληνικές πόλεις και με τη βοήθεια τους στήνουν την απάτη σε βάρος των πανικόβλητων πολιτών.
Πως δρα η σπείρα
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του σάιτ της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» «τον πανικό σπέρνει ομάδα απατεώνων που, επιχειρώντας να εξαπατήσουν συμπολίτες και να εισπράξουν χρήματα, τηλεφωνούν σε σπίτια Λαρισαίων λέγοντας ότι το παιδί τους προκάλεσε… «θανατηφόρο δυστύχημα».
Η δράση των απατεώνων εντάθηκε το τελευταίο 24ωρο αφού, από προχθές βράδυ και χθες μέχρι το μεσημέρι, είχαν επικοινωνήσει με περισσότερους από 60 Λαρισαίους επιχειρώντας να τους εξαπατήσουν. Οι δράστες έχουν αποθρασυνθεί και προκειμένου να γίνουν πειστικοί, δεν διστάζουν ακόμη και να παραστήσουν το παιδί του υποψήφιου θύματος που τηλεφωνικά εκλιπαρεί σε βοήθεια μετά το τροχαίο «δυστύχημα».
Έτσι προκαλούν σοκ στον ανυποψίαστο συμπολίτη που απεγνωσμένα ζητά πληροφορίες για την κατάσταση του παιδιού που υποτίθεται έχει συλληφθεί από την αστυνομία.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πρόκειται για την ίδια ομάδα απατεώνων που από τη Βουλγαρία τηλεφωνεί με απόκρυψη σε σπίτια, επιλέγοντας τυχαία τα ανυποψίαστα θύματα ενώ μέχρι σήμερα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας έχουν συλληφθεί τρεις συνολικά υπήκοοι Βουλγαρίας, σε δύο διαφορετικές υποθέσεις αλλά για το ίδιο αδίκημα, οι οποίοι έχουν προφυλακισθεί.
Ωστόσο οι συνεργοί της ομάδας των απατεώνων που κατοικούν στην περιοχή φαίνεται πως είναι «αναρίθμητοι» αφού παρά τις συλλήψεις συνεχίζουν τη δράση τους. Έτσι προχθές βράδυ ακόμη και λίγο πριν τα μεσάνυχτα τηλεφώνησαν σε 40 Λαρισαίους ενώ σε άλλους 25 τηλεφώνησαν χθες, χωρίς ευτυχώς να πετύχουν τον σκοπό τους που δεν είναι άλλος από την είσπραξη χρημάτων.
Το κόλπο των απατεώνων είναι πλέον γνωστό ωστόσο οι δράστες απλώνουν τα δίχτυα τους «ψαρεύοντας» θύματα, γνωρίζοντας ότι το υποψήφιο θύμα, όπως είναι φυσιολογικό, θα σοκαρισθεί από το τηλεφώνημα του «παιδιού» του που υποτίθεται ζητάει βοήθεια και φυσιολογικά θα θελήσει να το «βοηθήσει».
Οι δράστες εγκαταλείπουν άμεσα την προσπάθεια εξαπάτησης στις περιπτώσεις εκείνες που ο συμπολίτης, δεν χάνει την ψυχραιμία του και, επιμένει ο ίδιος σε ερωτήματα που «αφοπλίζουν» τους απατεώνες. Όπως έπραξε προχθές 44χρονη Λαρισαία στην οποία έλεγαν πως το παιδί της προκάλεσε τροχαίο την ώρα που ο γιος της βρισκόταν στο σπίτι τους!
Έτσι ενημερώθηκε η ΕΛ.ΑΣ. και στο ραντεβού να πάρουν τα χρήματα, περίμεναν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας οι οποίοι συνέλαβαν έναν 33χρονο και μια 20χρονη, υπήκοοι Βουλγαρίας και οι δύο, που κατοικούσαν σε χωριό του Τυρνάβου.
ΤΡΟΧΑΙΟ
Η απάτη βασίζεται σε τροχαίο δυστύχημα που υποτίθεται προκάλεσε οδηγώντας, το παιδί του υποψηφίου θύματος. Στο σπίτι τηλεφωνεί συνήθως γυναίκα η οποία συστήνεται ως αστυνομικός λέγοντας τα περί τροχαίου στο οποίο υποτίθεται πως σκοτώθηκε ένα ανήλικο παιδί.
Άλλο μέλος της ομάδας των απατεώνων παριστάνει το παιδί που κλαίγοντας λέει ότι έχει συλληφθεί στην αστυνομία και με… σπαραγμούς ζητάει βοήθεια από τον γονέα του.
Τότε επανέρχεται στο τηλέφωνο η υποτιθέμενη αστυνομικός και… εμπιστευτικά προτείνει στο υποψήφιο θύμα (τον πατέρα ή τη μητέρα ανάλογα) να της δώσει 50.000 – 60.000 ευρώ έτσι ώστε, να εκμεταλλευθεί «γνωριμίες» με αστυνομικούς και εισαγγελείς, προκειμένου να «κουκουλωθεί» το τροχαίο.
Με απώτερο σκοπό δηλαδή ο γιος τους ή η κόρη τους, πληρώνοντας να «απαλλαγούν» των ποινικών συνεπειών του θανατηφόρου δυστυχήματος.
Πάνω στη συναισθηματική φόρτιση βεβαίως, δεν αντιλαμβάνονται όλοι, πως δεν είναι δυνατό να προκληθεί θανατηφόρο δυστύχημα και παράλληλα να «σκεπασθούν» οι ευθύνες του οδηγού που προκάλεσε τροχαίο και με θύμα μάλιστα ένα ανήλικο παιδί. Έτσι, αρκετοί συμπολίτες απαντούν στα ερωτήματα των δραστών για το πώς μπορούν να βοηθήσουν εκείνη την ώρα το παιδί τους και στην πραγματικότητα πέφτουν στην παγίδα των δραστών.
Οι απατεώνες δέχονται φυσικά πολύ μικρότερα ποσά από αυτά που αρχικά ζητάνε και στην περίπτωση της συμφωνίας, εμφανίζονται οι λεγόμενοι και «εισπράκτορες» που συνήθως πάνε στο ραντεβού με ταξί. Αρκετοί βεβαίως είναι οι συμπολίτες που έχοντας συνέλθει από το αρχικό σοκ και τον αιφνιδιασμό, στη συνέχεια αντιδρούν πιο ψύχραιμα οπότε οι απατεώνες εγκαταλείπουν την προσπάθεια εξαπάτησής τους.
Συμβουλές από την Αστυνομία
Με αφορμή τις απόπειρες απάτης, η ΕΛ.ΑΣ. στοχεύοντας στην πρόληψη και αποφυγή παρόμοιων περιστατικών επισημαίνει προς τους πολίτες:
- Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
- Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
- Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού. - Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
- Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
- Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
Σε ανάλογες περιπτώσεις, οι πολίτες παρακαλούνται να επικοινωνούν άμεσα με το “100” ή με τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα.
Τέλος, παρακαλούνται οι οικείοι των ηλικιωμένων, να τους ενημερώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για τα τεχνάσματα και τους τρόπους δράσης που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι προκειμένου να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίεργες και ύποπτες κινήσεις που συμβαίνουν στο περιβάλλον των ηλικιωμένων.
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜ. ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ