Τι ζητούν οι τέσσερις νέοι καναλάρχες για δόσεις, πληρωμές και πόθεν έσχες
Να καταβληθεί η πρώτη δόση μετά από την απόφαση του ΣτΕ, ζήτησαν οι εκπρόσωποι των νέων καναλαρχών, στη συνάντηση που είχαν με τον Λευτέρη Κρέτσο. Σε εξέλιξη είναι οι συναντήσεις του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, με τις ιδιοκτησίες των προσωρινών υπερθεματιστών αυτή την ώρα.
Λίγο πριν τις 18:00, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Παππά με τον επιχειρηματία, Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ αυτήν την ώρα συναντάται με τον Βλαδίμηρο Καλογρίτσα. Εν συνεχεία, θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις του με τον ιδιοκτήτη του ANT1, Θοδωρή Κυριακού, και του Σκάι, Γιάννη Αλαφούζο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παππάς αφού τους συνεχάρη, επισήμανε ότι εκκρεμεί ο έλεγχος του πόθεν έσχες, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη που τους αναλογεί για την ενημέρωση του ελληνικού λαού.
Τι ζητούν οι τέσσερις νέοι καναλάρχες για δόσεις, πληρωμές και πόθεν έσχες
Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων υπερθεματιστών για τις τηλεοπτικές άδειες συζήτησαν αρχικά με τον γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας,
Οι εκπρόσωποι των καναλαρχών ζήτησαν από τον κ. Κρέτσο να καταβληθεί η πρώτη δόση του τιμήματος μετά την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο συνεδριάζει στις 16 Σεπτεμβρίου προκειμένου να εξετάσει τα ασφαλιστικά μέτρα των καναλιών.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΣΚΑΪ, Κώστα Κιμπουρόπουλο, η ολοκλήρωση του ελέγχου πόθεν έσχες των επιχειρηματιών αναμένεται έως την ερχόμενη Παρασκευή, ώστε στη συνέχεια να αναρτηθεί επισήμως ο πίνακας με τους νέους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.
Ακόμη, στη συνάντηση, οι περισσότεροι εκπρόσωποι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την πλατφόρμα που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση στο θέμα διαχείρισης του διαφημιστικού χρόνου, υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται ένας κρατικός έλεγχος σε μια ελεύθερη αγορά.
Οι 4 ενστάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενστάσεις ήταν τέσσερις:
- Να μην εκδοθεί η πράξη κατακύρωσης των νικητών της δημοπρασίας πριν τις 16 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας για την νομιμότητα ανακήρυξης των υποψηφίων. Κατά συνέπεια να αναβληθεί και η καταβολή της δόσης (30% του συνολικού τιμήματος) από πλευράς καναλαρχών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, η κατακυρωτική πράξη θα πρέπει να εκδοθεί ως τις 15 Σεπτεμβρίου και εντός των προσεχών 15 ημερών θα πρέπει οι νικητές να καταβάλουν την πρώτη δόση.
- Να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση το πώς θα λειτουργήσει ο νέος νόμος για την διαφήμιση, ο οποία στο εξής τίθεται υπό κρατικό έλεγχο και μάλιστα με επιπλέον κόστος για τα λειτουργούντα κανάλια που αγγίζει το 10% του συνολικού τζίρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των καναλιών εκτιμούν ότι αυτό το πλαίσιο αλλά και το υψηλό τίμημα που αναγκάστηκαν να καταβάλουν στη δημοπρασία εγείρει αμφιβολίες για την βιωσιμότητα των νέων καναλιών.
- Να ξεκαθαρίσει και να δεσμευτεί δημοσίως για το πόσες άδειες συνολικά (πανελλαδικές, θεματικές και περιφερειακές) σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση.
- Να υπογραφούν συμβάσεις του δημοσίου με τον κάθε υπερθεματιστή ξεχωριστά, όπου θα αναφέρονται όχι μόνο οι υποχρεώσεις της κάθε εταιρείας, αλλά και οι υποχρεώσεις του δημοσίου απέναντί τους, προκειμένου να είναι καθαροί οι «όροι του παιχνιδιού».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προκαταρκτική συνάντηση, ο κ. Κρέτσος επιφυλάχθηκε να απαντήσει.
Εξω από το κτίριο της ΓΓΕ, τεχνικοί και δημοσιογράφοι του Star και του Alpha κρέμασαν στις κάμερές τους μια επιγραφή που έγραφε: «Το μαύριο δεν έχει αποχρώσεις».
Το νέο «καψόνι» της κυβέρνησης
Νωρίτερα πάντως, η κυβέρνηση υπέβαλε σε νέο… καψόνι υποβάλλει τους 4 καναλάρχες. Αφού τους είχε καλέσει στο Μαξίμου, το πρωί αποφάσισε να αλλάξει τόπο συνάντησης, αλλά και να τους δει με… δόσεις.
Συγκεκριμένα, το ραντεβού έγινε μεν στις 3 μ.μ., αλλά στη ΓΓΕΕ και όχι στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.
Επιπλέον, αν και στην αρχή είχε ανακοινωθεί ότι στη συνάντηση με τους τέσσερις νέους καναλάρχες θα έδιναν το «παρών» ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη και ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μαζί, τελικά τους βλέπουν με… δόσεις.
Αρχικά, έγινε συνάντηση προετοιμασίας μεταξύ του γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου, και εκπροσώπων των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών των τηλεοπτικών αδειών.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ενημέρωσε για τα αποτελέσματά της τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, ο οποίος θα έχει αυτή την ώρα συναντήσεις με τις ιδιοκτησίες των προσωρινών υπερθεματιστών, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν θα είναι τετ-α-τετ ή με όλους μαζί.
Παππάς: Αν υπάρξει πρόβλημα με τα πόθεν έσχες, θα πάμε στους επιλαχόντες καναλάρχες
Εν τω μεταξύ, ο κ. Παππάς σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο», σήμερα, ουσιαστικά είπε ότι τίποτα δεν έχει κλείσει για τις άδειες, ότι οι υπερθεματιστές είναι προσωρινοί και ότι αν διαπιστωθεί κάτι στον φορολογικό έλεγχο και στον έλεγχο πόθεν έσχες, θα έρθουν οι επιλαχόντες.
Alpha εναντίον Σαββίδη
Τα κανάλια από την πλευρά τους περιμένουν την απόφαση στου ΣτΕ, ενώ υποψήφιοι καναλάρχες στρέφονται ο ένας κατά του άλλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αlpha κατέθεσε σήμερα ένσταση στην επιτροπή διενέργειας για την ακύρωση του διαγωνισμού και αποκλεισμού της εταιρείας του Ιβάν Σαββίδη από επιλαχούσα.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο νομικός εκπρόσωπος Πάνος Λαζαράτος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ο κ. Σαββίδης έκανε μηδενική προσφορά και για αυτό στάλθηκε εξώδικο και κατατέθηκε και ένσταση στην επιτροπή του διαγωνισμού να προχωρήσει σε ακύρωση. Οπως αναφέρει, «ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης είπε τουλάχιστον 7 φορές ότι ο ίδιος δεν είχε άλλο σκοπό παρά να ανεβάσει την τιμή έναντι των άλλων συμμετεχόντων».
«Αν υπήρχε θέμα σύμπραξης, τότε το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σοβαρό» είπε ο κ. Λαζαράτος, ενώ σημείωσε ότι «το άρθρο 1 λέει ότι η διαδικασία πρέπει να διασφαλίσει τον ανόθευτο ανταγωνισμό και αυτό παραβιάζεται με τη διαδικασία-λοταρία» και χαρακτήρισε την αιτιολογία του άρθρου 4 «έωλη».
«Οδηγούμαστε και σε προβλήματα νοθείας του διαγωνισμού και στο μέλλον» πρόσθεσε, ενώ αναφερόμενος στο θέμα του πόθεν έσχες υπογράμμισε ότι ο έλεγχος γίνεται μετά τον διαγωνισμό και δεν αποτελεί λόγο ακύρωσής του, αλλά είναι σοβαρό ζήτημα. Τέλος, είπε ότι θα ήταν καλύτερα το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφασίσει πριν από τον διαγωνισμό και όχι μετά.