Δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι, που ήταν φυλακισμένοι εδώ και τρεις μήνες επειδή αποκάλυψαν παραδόσεις όπλων εκ μέρους της Άγκυρας σε ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία, αποφυλακίσθηκαν σήμερα, αλλά η δίκη τους θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο.
Ο Τζαν Ντουντάρ, διευθυντής της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, και ο Ερντέμ Γκιουλ, επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, απελευθερώθηκαν τα χαράματα αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ τους.
Τους δύο άνδρες υποδέχθηκαν έξω από τη φυλακή του Σιλιβρί, προαστίου της Κωνσταντινούπολης, οικείοι τους και υποστηρικτές τους μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.
“Επιτέλους ελεύθεροι”, έγραψε στον ιστότοπό της η Cumhuriyet.
Με το επιχείρημα ότι “παραβιάσθηκαν τα δικαιώματά τους στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια”, το Συνταγματικό Δικαστήριο, η ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας, έδωσε χθες εντολή σ’ ένα ποινικό δικαστήριο να τερματίσει αυτή την “παραβίαση”.
“Πιστεύω ότι είναι μια ιστορική απόφαση”, δήλωσε ο Ντουντάρ κατά την έξοδό του από τη φυλακή. “Αφορά όλους τους συναδέλφους μας, την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της έκφρασης”, πρόσθεσε.
“Θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη για την ελευθερία του Τύπου μέχρι αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης που βλέπετε πίσω μας να γίνει ένα μουσείο”, δήλωσε ο 54χρονος δημοσιογράφος, ο οποίος είναι διάσημος στην Τουρκία και άφησε γένεια στη φυλακή.
Αναφέροντας με ειρωνεία ότι η ημερομηνία της απελευθέρωσής τους, η 26η Φεβρουαρίου, συνέπεσε με τα γενέθλια του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος γιορτάζει τα 62 χρόνια του, δήλωσε: “Είμαστε πολύ χαρούμενοι που γιορτάζουμε τα γενέθλιά του και την απελευθέρωσή μας”.
Σφοδροί αντίπαλοι του ισλαμοσυντηρητικού τουρκικού καθεστώτος, οι Ντουντάρ και Γκιουλ κατηγορούνται για κατασκοπεία, για αποκάλυψη κρατικών απορρήτων και για απόπειρα πραξικοπήματος και βρίσκονταν στη φυλακή από τα τέλη Νοεμβρίου.
Κατηγορούνται συγκεκριμένα επειδή δημοσίευσαν τον Μάιο ένα άρθρο και δημοσιοποίησαν ένα βίντεο που δείχνει τούρκους χωροφύλακες να σταματούν και να ερευνούν, τον Ιανουάριο του 2014 στα συριακά σύνορα, φορτηγά που ανήκαν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT) και μετέφεραν όπλα που προορίζονταν για ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία.
Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ζήτησε να τιμωρηθούν με ισόβια, προκαλώντας σοκ στην κοινή γνώμη, και όρισε την έναρξη της δίκης τους για τις 25 Μαρτίου.
“Δεν πρόκειται για αθώωση”
Οι δύο δημοσιογράφοι παραμένουν υπό δικαστικό έλεγχο και τους απαγορεύεται να εγκαταλείψουν την τουρκική επικράτεια. Όμως κατά την άποψη νομικών εμπειρογνωμόνων, το κακουργιοδικείο που θα τους δικάσει “οφείλει να λάβει υπόψη τα επιχειρήματα του Συνταγματικού Δικαστηρίου” και το κατηγορητήριο μπορεί έτσι να τροποποιηθεί.
“Δεν πρόκειται για αθώωση”, υπογράμμισε με αυστηρό τόνο ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν. “Θα παρακολουθήσουμε από κοντά τη δικαστική διαδικασία σε βάρος τους”.
Η φυλάκιση των δύο δημοσιογράφων, πριν από 92 ημέρες, προκάλεσε σάλο στην Τουρκία, όπως και εκτός των συνόρων της. Μια διεθνής εκστρατεία άρχισε με αίτημα την απελευθέρωσή τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία επιθυμεί εδώ και καιρό να ενταχθεί η Τουρκία, ζήτησε επίσης την απελευθέρωσή τους.
Το επίμαχο άρθρο, το οποίο είχε δημοσιευτεί μερικές ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2015, είχε προκαλέσει την οργή του τούρκου προέδρου, η κυβέρνηση του οποίου διέψευδε ανέκαθεν κατηγορηματικά ότι προσέφερε οποιαδήποτε υποστήριξη προς τις ισλαμιστικές οργανώσεις που πολεμούν εναντίον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Οι αρχές είχαν υποστηρίξει τότε πως η αυτοκινητοπομπή που σταμάτησαν οι τούρκοι χωροφύλακες περιείχε “βοήθεια” προς τους τουρκοφώνους της Συρίας.
Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, ο οποίος κατέθεσε προσωπικά μήνυση εναντίον των δύο δημοσιογράφων, είχε υποσχεθεί πως θα πληρώσουν “βαρύ τίμημα”.