Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024 20:02
Ελλάδα

Το σχέδιο για 2ετή κατάργηση της Σένγκεν – Κυβέρνηση: Κανείς δεν μας διώχνει






«Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν», διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι οι χώρα μας εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο προσφυγικό, καθώς πληθαίνουν τα σχετικά δημοσιεύματα και οι πληροφορίες για πιέσεις προς την χώρα μας λόγω αδυναμίας ελέγχου των συνόρων, ενώ διέρρευσε και έγγραφο της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, με σχέδιο 2ετούς κατάργησης της ζώνης Σένγκεν.
Το σχέδιο για 2ετή κατάργηση της Σένγκεν- Κυβέρνηση: Κανείς δεν μας διώχνει
Στο εν λόγω ευρωπαϊκό έγγραφο 14300/15 με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου 2015, τίτλο «Η ακεραιότητα της περιοχής Σένγκεν» και αποδέκτες την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της Ε.Ε. (COREPER) και το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, γίνεται λόγος για την έναρξη διαδικασίας με στόχο την επίσημη επαναφορά των εσωτερικών ελέγχων στην ζώνη Σένγκεν για δυο χρόνια, σε ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη, χωρίς να κατονομάζεται συγκεκριμένη χώρα. Νομικά αυτό γίνεται με αφορμή τις «σοβαρές αδυναμίες» στους συνοριακούς ελέγχους από ένα κράτος-μέλος.
Προτείνεται επίσης «η ανάπτυξη επιχείριακής δύναμης της Frontex στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, δίχως καθυστέρηση, για την αντιμετώπιση σοβαρών δυσκολιών με τις γειτονικές χώρες»
Το έγγραφο μεταφράστηκε ως σχέδιο για εκδίωξη της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ειδικός σε ευρωπαϊκά θέματα, καθηγητής Στιβ Πιρς, η γλώσσα που χρησιμοποιείται στο επίμαχο κείμενο, αφήνει να εννοηθεί ότι η πρόθεση είναι πολύ ευρύτερη και αναφέρεται σε όλη την ζώνη Σένγκεν.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, η ευρύτερη αυτή πρόθεση, γίνεται σαφής από την αναφορά στην ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων που επέβαλαν πολλά κράτη μέλη αυτό το φθινόπωρο, οι οποίοι μπορούν να διατηρηθούν για έξι μήνες- το μέγιστο.
Ο λόγος για τον οποίο γίνεται επίκληση των «σοβαρών αδυναμιών» στην προστασία των συνόρων είναι για να επιτραπεί η διατήρηση των ελέγχων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά ότι θα επιβάλλεται έλεγχος σε όλα τα εσωτερικά σύνορα, αλλά η πρόθεση των συντακτών του κειμένου φαίνεται ότι είναι να δοθεί «λευκή επιταγή» προς αυτόν τον σκοπό, υποστηρίζει ο Πιρς.
Διαψεύδει η κυβέρνηση
Μπαράζ δημοσιευμάτων στον ευρωπαϊκό Τύπο το τελευταίο διάστημα εμφανίζουν την Ελλαδα να απειλείται με έξοδο από τη ζώνη του Σένγκεν, λόγω της αδυναμίας της να ελέγξει τα σύνορά της.
Η κυβέρνηση χαρακτήρισε, δια της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, αναληθή τα δημοσιεύματα, τονίζοντας ότι «στο πλαίσιο της ΕΕ ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν».
Η Όλγα Γεροβασίλη σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως η χώρα μας υλοποιεί τις υποχρεώσεις της όπως η δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης (hot spots), κέντρων φιλοξενίας αλλά και η αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων.
«Το γεγονός αυτό αναγνωρίσθηκε σαφώς και κατά την πρόσφατη συνάντηση 8 κρατών-μελών ΕΕ, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας. Παράλληλα, η Ελλάδα αναμένει την από πλευράς των Ευρωπαίων εταίρων εκπλήρωση και των δικών τους δεσμεύσεων» αναφέρει η Όλγα Γεροβασίλη και προσθέτει:
«Δυστυχώς υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς. Οι ίδιοι κύκλοι αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα με την απαράδεκτη απειλή περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν. Και δυστυχώς, κάποιοι στην Ελλάδα υιοθετούν άκριτα αυτές τις προσεγγίσεις».
«Έχει ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα μια υπόγεια συζήτηση για το αν θα παραμείνει η Ελλάδα στη Συνθήκη Σένγκεν, από την Ουγγαρία και άλλες χώρες με συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης προσφύγων και μεταναστών. Όλο αυτό το οικοδόμημα χτίζεται σε ψέματα, διαστρεβλώσεις, απόκρυψη και σε δικές μας υπαρκτές αδυναμίες διαχείρισης», δήλωσε πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

«Η Συνθήκη Σένγκεν βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Κάθε προσπάθεια αμφισβήτησής της θέτει στην ουσία σε αμφισβήτηση αυτές τις αρχές αλλά και δεν ωφελεί ούτε προσφέρει λύσεις» τονίζει από την πλευρά του, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή».
Άσελμπορν: Να σταματήσουν τα σενάρια για μίνι-Σένγκεν
Οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τη συνεργασία τους με τις υπηρεσίες της ΕΕ για τον καλύτερο έλεγχο των προσφυγικών ροών, δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ για θέματα μετανάστευσης και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν.
«Υπάρχουν ακόμη προβλήματα, αλλά υπάρχουν βελτιώσεις», σημείωσε ο Άσελμπορν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρόιτερς, απορρίπτοντας οποιονδήποτε υπαινιγμό ότι έδωσε τελεσίγραφο στην Αθήνα τη Δευτέρα όσον αφορά τον κίνδυνο αποκλεισμού από την Σένγκεν. Επίσης υπογράμμισε ότι έχει ενθαρρυνθεί από τις προόδους που έχει να επιδείξει η Ελλάδα όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων της στην σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν μιλούν στις Βρυξέλλες για την Σένγκεν και την Ελλάδα, για να αποκλείσουν την Ελλάδα από την Σένγκεν», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε σχόλια που έκανε το Σαββατοκύριακο ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο.

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε με κάθε κόστος και γι’αυτό, ως την Παρασκευή, έχουμε ακόμη (…) μερικές ημέρες για να δείξουμε ότι η Ελλάδα σημειώνει προόδους», πρόσθεσε, επιμένοντας ότι δεν άσκησε καμία “πίεση” σε αξιωματούχους στην Αθήνα τη Δευτέρα.

«Νομίζω ότι ήταν εποικοδομητικό και ότι σημειώσαμε πρόοδο», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας ότι αυτοί που μιλούν για έναν αποκλεισμό της Ελλάδας ή για μια «μίνι-Σένγκεν» στον βορρά καταστρέφουν το «πνεύμα» της Ευρώπης.
«Εξακολουθεί να είναι μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε, αλλά θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουμε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν πράγματι και να έχουν εμπιστοσύνη στους διεθνείς και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.
«Καταφέραμε να ξεφορτωθούμε όλα τα προβλήματα», σχολίασε εξάλλου αναφερόμενος στον συντονισμό μεταξύ της Ελλάδας και της Frontex στην μεθόριο με τα Σκόπια. «Μου υποσχέθηκαν ότι ως την Παρασκευή αυτή η συνεργασία θα εφαρμοστεί», σημείωσε.
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαφρύνουμε το βάρος που πέφτει στους ώμους της Ελλάδας και για να το κάνουμε αυτό –όπως έχω επαναλάβει αρκετές φορές στους Έλληνες φίλους μας– θα πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτή η συνεργασία με τις υπηρεσίες της ΕΕ ή του ΟΗΕ είναι θεμελιώδης».
Ο Άσελμπορν φάνηκε εξάλλου επικριτικός όσον αφορά την αποτυχία άλλων κρατών μελών της ΕΕ να δώσουν πόρους για να βοηθήσουν την Ελλάδα, είτε όσον αφορά τα κέντρα υποδοχής των ανθρώπων που ζητούν άσυλο, είτε παρέχοντας μεθοριακούς φρουρούς.

Ο ίδιος χρησιμοποίησε τέλος σκληρή γλώσσα για τη συζήτηση στην Ολλανδία και αλλού για μια πολύ περιορισμένη ζώνη Σένγκεν:
«Θα πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για αυτές τις μίνι Σένγκεν. Αν θέλουμε να καταστρέψουμε την Ευρώπη, να της δώσουμε άλλη μια κλωτσιά στο στομάχι ώστε να γίνει η Ευρώπη κάτι το αγνώριστο σε σχέση με την ιδέα μας για αλληλεγγύη, τότε θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτήν την συζήτηση» υπογράμμισε.
Κατάινεν: Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γ. Κατάινεν, ερωτηθείς αν και κατά πόσο ευσταθούν τα δημοσιεύματα περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας απο τη ζώνη Σενγκεν και αν το θέμα συζητήθηκε χθες στο Κολλέγιο των Επιτρόπων απάντησε τα εξής:
«Δεν είχαμε σχετική συζήτηση στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, τουλάχιστον κατά την παρουσία μου. Όλοι κατανοούν τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή και κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές να διαφυλάξουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Είναι πολύ σημαντικό για την ενότητα της Ευρώπης και για τον χώρο Σένγκεν και ελπίζω πραγματικά ότι μπορούμε να συνεργαστούμε στενά με τις ελληνικές αρχές, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι ελευθερίες που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι μπορούν να διατηρηθούν. Αυτό είναι δυνατό μόνο αν μπορούμε να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Όπως ανέφερα, όλοι καταλαβαίνουμε τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό, οι πάντες είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν».
Φερχόφσταντ: Τα σύνορα της Ελλάδας μοιάζουν με…ελβετικό τυρί
Επικριτικός έναντι της Ελλάδας εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φερχόφσταντ.
«Δεν είναι δυνατόν τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν να μοιάζουν με ελβετικό τυρί. Αν η Ελλάδα αδυνατεί να ελέγξει τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της Σένγκεν, τότε θα πρέπει να αποδεχθεί την βοήθεια της Ε.Ε.» ανέφερε ο Βέλγος πολιτικός, ο οποίος κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει στο Ευρωκοινοβούλιο πώς θα φυλάξει αποτελεσματικά τα ελληνικά σύνορα και γιατί δεν αποδέχεται τη συνδρομή συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής της ΕΕ.