Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024 06:02
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Τρικυμία” στα νησιά από την αύξηση ΦΠΑ






Με ισχυρά “μποφόρ” υποδέχονται το φετινό καλοκαίρι οι επιχειρηματίες των νησιών που ανήκουν στο δεύτερο κύμα της κατάργησης των μειωμένων φορολογικών συντελεστών.

Από την 1η Ιουνίου πιο συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται και στη σχετική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καταργείται η έκπτωση του ΦΠΑ σε έντεκα νησιά: Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.

Οι αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες των νησιών είναι έντονες. Όπως αναφέρουν, τα νησιά αυτά στηρίζονται κατά κύριο λόγο στον εγχώριο τουρισμό, ο οποίος έτσι κι αλλιώς την τελευταία τριετία έχει συρρικνωθεί κατά 70% τουλάχιστον εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ξενοδόχοι τονίζουν πως έτσι κι αλλιώς οι Έλληνες τουρίστες έχουν περιορίσει κατά πολύ τόσο τις ημέρες διαμονής τους όσο και τα έξοδά τους, οπότε η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών αναμένεται να κάνει τις καλοκαιρινές διακοπές των Ελλήνων περισσότερο απαγορευτικές.

Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα νησιών στην οποία καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές, μετά την πρώτη ομάδα νησιών (Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σκιάθο), στα οποία καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές τον περασμένο Οκτώβριο. Την ίδια ώρα κάνει πρεμιέρα και η αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, οπότε σε όλα τα παραπάνω νησιά θα εφαρμόζονται οι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα, δηλαδή 24% (κανονικός), 13% (μειωμένος), 6% (υπερμειωμένος).

Οι επιχειρηματίες των νησιών συμπληρώνουν πως αυτή τη φορά θα είναι αδύνατο να απορροφήσουν την μεγάλη αυτή αύξηση, με αποτέλεσμα να μετακυλυθεί στους καταναλωτές, ανεβάζοντας κατά πολύ τόσο το κόστος της διαμονής, όσο και την εστίασης και των υπόλοιπων παροχών, αλλά και των φαινομένων φοροδιαφυγής, όπως προειδοποιούν.

 

Οργιάζει η φοροδιαφυγή

 

Χαμένη υπόθεση θα είναι και αυτή τη χρονιά η μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής στους τουριστικούς προορισμούς όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, με τα ποσοστά παραβατικότητας να ξεπερνούν κατά πολύ ακόμη και το 50% σε πολλά νησιά, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι υπάρχοντες ελεγκτικοί μηχανισμοί εμφανίζονται ανεπαρκείς να εξαλείψουν τα εκτεταμένα φαινόμενα μη έκδοσης αποδείξεων, ενώ εκφράζονται φόβοι πως η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών θα εντείνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα, στερώντας έσοδα από τα δημόσια ταμεία.

Πρόβλημα όμως υπάρχει και για όσα καταλύματα συνεργάζονται με tour operators τους εξωτερικού. Και αυτό γιατί τα συμβόλαια του επόμενου έτους κλείνονται, κάθε χρόνο, στις αρχές του καλοκαιριού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα συμβόλαια που κλείστηκαν πέρσι, υπογράφτηκαν με τον μειωμένο ΦΠΑ, δεδομένου ότι το μνημόνιο που προέβλεπε την αύξησή του, ψηφίστηκε τον Αύγουστο, οπότε τώρα οι ξενοδόχοι θα πρέπει να καταβάλουν τον επιπλέον ΦΠΑ από την τσέπη τους. Με τον ανταγωνισμό σε σχέση με τους υπόλοιπους προορισμούς της Μεσογείου, αλλά και με τα πιο “δημοφιλή” νησιά του Αιγαίου να βρίσκεται στα ύψη, εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο εύκολα θα κλειστούν τα πακέτα της επόμενης χρονιάς. Σε ψηφίσματα εξάλλου δημοτικών αρχών των νησιών στα οποία ανεβαίνει ο ΦΠΑ γίνεται λόγος για ένα μέτρο ιδιαίτερα σκληρό και αντισυνταγματικό, που θα προκαλέσει ολέθριο πλήγμα στη νησιωτικότητα, που βάζει φρένο στις προσπάθειες ανάπτυξης, ειδικά της τουριστικής.

Οι επιπτώσεις βέβαια και σε επίπεδο παραγωγικής δραστηριότητας στο νησιώτικο χώρο, αλλά και διαβίωσης των κατοίκων λόγω της αύξησης του κόστους ζωής είναι εξίσου σοβαρές.

Το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών, εκτός από τις δριμείες αντιδράσεις των νησιωτών, προκάλεσε και ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις, ειδικά μετά τη δήλωση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση πως το μέτρο κινείται “στα όρια της αντισυνταγματικότητας”. Είχε προηγηθεί η δήλωση του Πάνου Καμμένου πως το μέτρο είναι εγκληματικό και αντισυνταγματικό.

 

Πηγή: capital.gr