Μια τρύπα στο… νερό έγινε με την επιβολή όλων αυτών των φόρων που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο, καθώς όπως προκύπτει από την ανάλυση που έκανε η ΓΓΔΕ, οι αυξήσεις συντελεστών έγιναν απλώς και μόνο για να μην έχουν τα έσοδα του 2015 την τύχη του… Τιτανικού.
Ένα και μόνο στοιχείο αρκεί για να πείσει και τους πιο κακόπιστους ότι όσο συρρικνώνεται η οικονομική δραστηριότητα, τα έσοδα θα μειώνονται και δεν θα πάρουν ανάσα όσο κι αν ανεβαίνουν οι συντελεστές άμεσων και έμμεσων φόρων: το 2015 είχαμε 611 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από το 2014, παρά το “πακέτο” του Ιουλίου και του Αυγούστου!
Είναι ενδεικτικό ότι τα έσοδα του ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά μόλις 12 εκατ. ευρώ (!) σε σύγκριση με το 2014, παρά την αύξηση των συντελεστών σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και αυτή η ισχνή αύξηση κατέστη εφικτή κυρίως λόγω της εκτίναξης της χρήσης πλαστικού χρήματος ελέω capital controls, που περιόρισε τη μικρομεσαία φοροδιαφυγή.
Τα επιμέρους στοιχεία αποτυπώνουν και την αποτυχία φορολογικών μέτρων, που είτε θεσμοθετήθηκαν τώρα για πρώτη φορά είτε “τρέχουν” τα τελευταία χρόνια:
- τα έσοδα από το Φόρο Πολυτελείας είναι μειωμένα κατά 90 εκατ. ευρώ
- τα έσοδα από την ειδική εισφορά για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι μειωμένα κατά 36 εκατ. ευρώ
- η αύξηση στα έσοδα από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών που βεβαιώνονται για πρώτη φορά κατόπιν ρύθμισης είναι μόλις 1,46 εκατ. ευρώ
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στα έσοδα από τους ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή καθώς καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 103,42% (από 96 εκ. ευρώ το 2014 στα 195,4 εκ. ευρώ το 2015), η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση κατά 115,75% του Ε.Φ.Κ. στο Diesel (από 85,1 εκ. ευρώ το 2014 στα 183,7 εκ. ευρώ το 2015). Που οφείλεται αυτή; Φυσικά στην αύξηση της κατανάλωσης λόγω μειωμένων διεθνών τιμών κι εδώ θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς τι θα συνέβαινε αν μειώνονταν οι ΕΦΚ στα καύσιμα και ειδικά στο πετρέλαιο θέρμανσης, σε πείσμα της εμμονής των δανειστών.
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας, καθώς παρά το θόρυβο που προκάλεσαν όλα τα σενάρια και οι εξαγγελίες περί… ελαφρύνσεων, έμειναν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2014, καθώς η αύξηση των εσόδων ήταν μόλις… 4 εκατ. ευρώ. Όσο για τα μειωμένα κατά 14 εκατ. ευρώ έσοδα από την κινητή τηλεφωνία, αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά ότι αν αντιμετωπίζεις κάτι ως τη… χήνα με τα χρυσά αυγά, κάποια στιγμή αυτή θα ψοφήσει.
Ο… συνήγορος του Διαβόλου θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι το ταμείο του 2015 έκλεισε με θετικό πρόσημο, καθώς το ποσοστό επίτευξης των άμεσων φόρων ως προς το στόχο είναι στο 113,22%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους έμμεσους φόρους ξεπερνά το 107,3%. Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για τους αναθεωρημένους στόχους, καθώς οι αρχικές προβλέψεις φορολογικών εσόδων για το 2015 ήταν 47,033 δισ ευρώ, αλλά ο πήχης “προσγειώθηκε” τελικά στα 42,762 δισ ευρώ!