Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025 05:07
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Θα φορέσω γραβάτα όταν λύσω το θέμα του χρέους






Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρα απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

 

Δείτε σημεία από τις απαντήσεις του:

Ερώτηση για πρόωρες εκλογές

“Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο για την ελληνική οικονομία και για τη χώρα. Πόνταρε στη λογική της παρένθεσης. Η διαπραγμάτευση έκλεισε, η παρένθεση ξεχείλωση και το αίτημα για εκλογές καταντάει γραφικό.

Η χώρα δεν έχει ανάγκη εκλογές, έχει ανάγκη απο σταθερότητα. Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει πλήρως, αποτελεί όαση σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή. Εμείς πηγαίνουμε στην κρίσιμη διαπραγμάτευση για το χρέος έχοντας στόχους και συμμάχους στην Ευρώπη. Η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως, μια οικονομία που έχει συμπιεστεί 7 χρόνια, θα έχει rebound. Θα θέλαμε σε αυτή την εθνική μάχη σύμμαχο τη ΝΔ, αλλά την έχουμε απέναντι”.

 

Αιχμή για την δέσμευση Μητσοτάκη ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ 30%

Έρχονται κάποιοι και σας λένε 30% μείωση ΕΝΦΙΑ,700 εκατ και άλλα 250 εκατ από την επιστροφή των αδειών στους καναλάρχες. Δεν μας λένε από που θα τα βρουν

 

Ερώτηση για “αν είμαστε κοντά να φορέσετε γραβάτα”

Εγώ δεν έχω κανένα ταμπού, αυτή την αλλαγή θα την πράξω όταν έχουμε κάποιο σημαντικό γεγονός. Θα τη φορέσω όταν θα έχουμε την οριστική λύση του ελληνικού χρέους. Δεν παντρεύτηκα κιόλας για να τη βάλω στο γάμο μου.

Η διαρκής αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους θεσμούς είναι που αναβάλλει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Δεν μπορεί να περιμένει άλλο μια χώρα που έχει κάνει μια τόσο σκληρή προσαρμογή, δικαιούται μια λύση για το χρέος.

 

Ερώτηση για ανασχηματισμό

“Αν δείτε τον κ. Παππά να του πείτε ότι δεν θα αποφασίσει αυτός αν θα αλλάξει ή όχι υπουργείο. Λειτουργώ συλλογικά ως πρωθυπουργός. Το Συνέδριο είναι μπροστά μας, θα ανοίξουμε δημόσιο διάλογο. Μετά θα κριθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου και θα πάρουμε συλλογικά τις αποφάσεις μας”.

 

Ερώτηση: Τι θα πείτε στην κ. Μέρκελ για το χρέος

Δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, αφορά την Ελλάδα και τους τρεις θεσμούς. Η άποψη της Γερμανίας παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά δεν είναι η μόνη.

 

Ερώτηση για περαιτέρω μειώσεις συντάξεων

Δίνουμε ανάσες για τις πληρωμές εισφορών. Είναι μια κίνηση επιβεβλημένη που θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες ασφαλισμένους και μια τονωτική ένεση στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Αλλά το πάγωμα των χρεών δεν σημαίνει διαγραφή τους.

Kαταφέραμε να κάνουμε μια μεταρρύθμιση που ξαναβάζει σε τροχιά το ασφαλιστικό σύστημα. Το 90% των συνταξιούχων δεν είδαν μειώσεις στις συντάξεις τους. Υπάρχουν μειώσεις σε επικουρικές, αλλά μόνο στο 20% των ασφαλισμένων με επικουρικές είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται. Το 5% των συνταξιούχων βλέπουν σημαντικές μειώσεις. Εξαρτάται από ποιά οπτική γωνία το βλέπει κανείς.

Εξαιτίας της μεγάλης αυτής μεταρρύθμισης, πρέπει να πω ότι υπάρχει μια επιπρόσθετη επιβάρυνση γιατί λειτουργεί αναδρομικά. Πετύχαμε το ακατόρθωτο, βάλαμε σε ράγιες το ασφαλιστικό σύστημα, και βάλαμε το πλαφόν στα 1100 ευρώ. Πετύχαμε με κοινωνικό πρόσημο μια πάρα πολύ δύσκολη μεταρρύθμιση.

 

Ερώτηση για ΕΛΣΤΑΤ και Γεωργίου

“Το 2009 θυμάστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 4,5%. Η διαμάχη για ΕΛΣΤΑΤ αφορά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αν θα δικαιωθεί ο Καραμανλής ή ο Παπανδρέου για τα ελλείμματα του 2009. Εμείς δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει δικαίωμα να διερευνήσει όλες τις σκοτεινές πτυχές. Οχι για να δικαιώσει τον έναν ή τον άλλο.

Μου προξένησε όμως μεγάλη εντύπωση ότι ο κ. Γεωργίου έσπευσε να θέσει ζήτημα λέγοντας ότι η χώρα δεν θα πάρει αυτά που πρέπει για το χρέος αν η δικαιοσύνη προχωρήσει την έρευνα.

 

Eρώτηση για την αμφισβήτιση του Στέργιου Πιτσιόρλα (ΤΑΙΠΕΔ) από υπουργούς

Για τις αποκρατικοποιήσεις εργαζόμαστε για να ξεφύγουμε από τη λογική της εκποίησης. Δουλεύουμε για να μεγιστοποιήσουμε τα παράλληλα οφέλη. Επιδιώκουμε υψηλό τίμημα στις επενδύσεις. Λειτουργούμε συλλογικά και οι αποφάσεις είναι συλλογικές.

Υπερασπίστηκε τον ΚαραμανλήΑν με ρωτάτε για τη ΝΔ, του τότε και του τώρα, έχει μεγάλη διαφορά. Η ΝΔ, του κ. Καραμανλή είχε στρατηγική το μεσαίο χώρο, αργότερα υιοθέτησε στελέχη όπως ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης και αυτό προβληματίζει και τον συντηρητικό χώρο.

Ο κ. Μητσοτάκης έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι θέλει να φέρει το νέο και να υπερβεί το όνομά του. Αλλά αποδεικνύει ότι είναι ότι ακριβώς αυτό σηματοδοτεί. Η συνέχεια μιας οικογένειας που βρίσκεται στην πολιτική ζωή του τόπου για πάνω από 70 χρόνια
Ο Καραμανλής ήταν πρωθυπουργός σε μια άλλη περίοδο για τη χώρα, όταν είχε μπροστά της Ολυμπιακούς Αγώνες και είχε μπροστά της εξαιρετικά θετικούς ορίζοντες και τον έχει κρίνει ο λαός και η ιστορία

Τι είπε για τη δήλωση Μητσοτάκη ότι θα τελειώσει με τα ΕξάρχειαΑφού δεν έχει σκοπό να εφαρμόσει το νόμο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, πρέπει κάπου να τον εφαρμόσει. Όμως ούτε εκεί εφήρμοσε το νόμο ο προκάτοχός του, γιατί το θέμα των Εξαρχείων δεν είναι τωρινό, είναι 15 χρόνια.

Πρέπει κάτι να πει, για να θρέψει ένα κοινό ευυπόληπτων και συντηρητικών ανθρώπων που βλέπουν το κόμμα να μπαλαντζάρει σε θέματα νομιμότητας

Πηγή: iefimerida.gr