«Καλή επιτυχία σε όλους, ο ρόλος σας είναι κρίσιμος» ξεκίνησε ο πρωθυπουργός την ομιλία του και χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό «τομή στη συνέχεια». «Βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου για να βγούμε στο ξέφωτο» είπε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε ως βασικό στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών και άσκοπες καθυστερήσεις». «Όχι στη συντριβή της εργασίας, ναι στην αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος από την εργασία» ήταν οι οδηγίες του προς τη νέα και πολύ ικανή συνάδελφο όπως χαρακτήρισε την Έφη Αχτσιόγλου.
«Τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα» διεμήνυσε στα στελέχη του και εξέφρασε την ελπίδα ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει και στο Γιούρογκρουπ της 5ης του Δεκέμβρη θα ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος».
Ειδικά αναφορά έκανε και στην επίσκεψη Ομπάμα μεταφράζοντας την έλευση του απερχόμενου αμερικανού προέδρου σε στήριξη προς τη χώρα μας.
Ως δεύτερο στόχο του ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός έθεσε την αύξηση των επενδύσεων.
«Κλείνει οριστικά η παρένθεση- πόθος του παλαιούς συστήματος» συνέχισε και πέρασε τα θέματα των τηλεοπτικών αδειών:
«Ο νόμος συνεχίζει να ισχύει στο σύνολό του εκτός από τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ η συγκρότηση του οποίου υπονομεύθηκε από τη ΝΔ» ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Κανείς δε θα συνεχίσει να εκπέμπει ως καταληψίας δημόσιας περιουσίας» προσέθεσε και ανακοίνωσε πως οι δεσμεύσεις για νοσηλευτές και παιδικούς σταθμούς ισχύουν.
«Στο παρελθόν μου έγιναν παράπονα για κλειστές πόρτες- πράγμα αδιανόητο για την κυβέρνησή μας» υπογράμμισε και επισήμανε σε όλους ότι «οι καρέκλες δεν γράφουν το όνομα κανενός»!
Η αλλαγή φρουράς στα υπουργεία θα γίνει αύριο Δευτέρα και αυτό για να βρίσκεται το προσωπικό στα Υπουργεία. Με τις επιλογές του ο πρωθυπουργός έδειξε τη διάθεσή του να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση και να προχωρήσει σε μία ακόμη προσπάθεια να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων στην οικονομία.
Οι δηλώσεις των υπουργών…
Με τη χαρά ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους προσήλθαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου παλαιά και νέα κυβερνητικά στελέχη. Η Θεανώ Φωτίου υποστήριξε πως «δεν είναι εκλογικός ο ανασχηματισμός» και προσέθεσε ότι «αν ήταν θα βλέπατε άλλα πρόσωπα».
«Η αξιολόγηση θα κλείσει. Υπάρχουν πολλά ζητήματα και χρειάζεται δουλειά» επισήμανε από την πλευρά του ο Δημήτρης Λιάκος. Στο ίδιο κλίμα και η Όλγα Γεροβασίλη: «Θα εργαστούμε για ένα παραγωγικό κράτος».
Οι κάμερες ήταν σταθερά επάνω στην Έφη Αχτσιόγλου, η οποία εμφανίστηκε έτοιμη: «Περιμένουμε τους δανειστές για να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση». Με ρήση Θουκυδίδη εισήλθε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στη Βουλή: «Μέγα το της θαλάσσης κράτος» (Μεγάλη η δύναμη του κράτους που ελέγχει την θάλασσα).
Ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού…
Ο κ. Τσίπρας τοποθέτησε στα κρίσιμα υπουργεία στελέχη που μιλούν τη γλώσσα της τρόικας καλύτερα από τους προκατόχους τους και… καλού κακού (σ.σ. για την περίπτωση εκλογών) ενίσχυσε τον Πάνο Καμμένο και έκλεισε το μέτωπο με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Επί του προκειμένου είναι σαφή τα δημοσιεύματα από τον διεθνή Τύπο που μιλούν για ανασχηματισμό που σκοπό είχε να κατευνάσει τις όποιες αντιδράσεις των δανειστών και παράλληλα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να κλείσει πιο γρήγορα η αξιολόγηση.
Η κυβέρνηση σε μεγάλο βαθμό αποϊδεολογικοποιείται σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, αφού τίθενται εκτός παραγωγικών υπουργείων ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Θοδωρής Δρίτσας (που δεν θα μετέχει καν στο νέο υπουργικό συμβούλιο υποβιβαζόμενος σε απλό βουλευτή της συμπολίτευσης) οι οποίοι και εξέφραζαν τις μεγαλύτερες ενστάσεις στην υλοποίηση της πολιτικής των μνημονίων και στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.
Από το «βαρύ» υπουργείο Οικονομίας, που έχει τον σημαντικό τομέα της Ανάπτυξης, απομακρύνθηκε ο Γιώργος Σταθάκης για τον οποίο είχαν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις οι Ευρωπαίοι δανειστές, κυρίως για την αποτελεσματικότητά του.
Με την ανακοίνωση του ανασχηματισμού καταρρέει και το αφήγημα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ περί μιας υποτιθέμενης αμφίπλευρης διεύρυνσης αφού όσα νέα πρόσωπα μπαίνουν στην κυβέρνηση δεν σηματοδοτούν διεμβολισμό άλλων πολιτικών χώρων, ενώ ακόμη και η πολυθρύλητη ένταξη του Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση δεν πραγματοποιήθηκε.
Έχασαν τις θέσεις τους…
Εκτός κυβερνητικού σχήματος ετέθη ο Νίκος Φίλης που φαίνεται πως πλήρωσε την κόντρα του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο Αριστειδής Μπαλτάς που απομακρύνθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης από το υπουργείο Οικονομικών, ο Δημήτρης Μάρδας από το υπουργείο Εξωτερικών, η Σία Αναγνωστοπούλου από το Παιδείας και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη από το υπουργείο Υποδομών.
Από το κυβερνητικό σχήμα απομακρύνθηκαν επίσης ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, η υφυπουργός Οικονομίας Θεοδώρα Τζάκρη, ο επίσης προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης και ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης.
Νέα πρόσωπα…
Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση που αποτελείται από 48 άτομα είναι ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξη; Δημήτρης Παπαδημητρίου, από το ινστιτούτο Levy, ο νέος υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος που θα ασκεί παράλληλα και καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Κώστας Γαβρόγλου, αντικαταστάτης του Νίκου Φίλη στο υπουργείο Παιδείας, η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου που διορίστηκε υπουργός Πολιτισμού, ο Στέργιος Πιτσιόρλας, μέχρι σήμερα διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ που αναλαμβάνει υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, η Έφη Αχτσιόγλου που διορίστηκε υπουργός Εργασίας.
Επίσης στην κυβέρνηση μπαίνουν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Κώστας Ζουράρις ως υφυπουργός Παιδείας και ο Βασίλης Κόκκαλης ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Εκτός υπουργικού συμβουλίου βρέθηκε μετάτον ανασχηματισμό η Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Οι αριθμοί του ανασχηματισμού: Αυξημένα τα μέλη της κυβέρνησης
Η νέα κυβέρνηση αριθμεί 48 μέλη (πλην του πρωθυπουργού), αυξημένη κατά τρία σε σχέση με το προηγούμενο σχήμα.
Οι 21 είναι υπουργοί, οι 12 αναπληρωτές υπουργοί, ενώ υπάρχουν και 14 υφυπουργοί και φυσικά ένας αντιπρόεδρος.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν πλέον 7 θέσεις, αντί για 5 που κατείχαν έως τώρα. Οι γυναίκες είναι μόλις 8, ποσοστό μικρότερο του 17%, διόλου κολακευτικό για μια κυβέρνηση της αριστεράς. Οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί φτάνουν πλέον στους 15, σχεδόν το ένα τρίτο της κυβέρνησης δηλαδή. Υπάρχουν και ολόκληρα υπουργεία που έχουν μόνο εξωκοινοβουλευτικούς, όπως το Οικονομίας και Ανάπτυξης, αλλά και το Πολιτισμού και Αθλητισμού!
Πηγή: protothema.gr