Υπερσυγκεντρωτισμό λιμενικών του Βόλου και της Μαγνησίας στην Αθήνα έφερε ο «Καλλικράτης» στα Λιμεναρχεία Βόλου, Σκοπέλου και Αλοννήσου. Εξαίρεση αποτελεί η Σκιάθος, η οποία διατηρεί σταθερό το προσωπικό της.
Οι τροποποιήσεις που έγιναν σε συνδυασμό και με την υποχρεωτική μετακίνηση λιμενικών στο Ανατολικό Αιγαίο λόγω του μεταναστευτικού, έχει φέρει μείωση του προσωπικού έως και 30%.
Πλέον τα λιμεναρχεία δουλεύουν χάρη στο φιλότιμο των λιμενικών και την άποψη συνεργασία που έχουν για την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Συγκεκριμένα, στο Λιμεναρχείο Βόλου υπηρετούσαν το 2014 (έτος που εφαρμόστηκε ο Καλλικράτης) 170 άτομα, ενώ σήμερα 120 άτομα. Στο Λιμεναρχείο Σκοπέλου αντίστοιχα υπηρετούσαν 30 λιμενικοί, ενώ σήμερα δέκα οχτώ. Στο Λιμεναρχείο Αλοννήσου αντίστοιχα, υπηρετούσαν 15 άτομα, ενώ σήμερα μόλις δέκα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδας και αντιπρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Κωνσταντίνος Κυράνης επισήμανε ότι κανονικά η διαδικασία επιστροφής λιμενικών στα λιμεναρχεία των τόπων συμφερόντων τους θα έπρεπε να δρομολογείται μετά από τα τρία χρόνια υπηρεσίας. Φαίνεται όμως ότι η κατάσταση αυτή έχει πλέον παγιωθεί.
«Εμείς ως Πανελλήνια Ομοσπονδία ζητήσαμε και σε πρόσφατη συνάντησή μας με τον υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή να μετακινηθεί προσωπικό από την Αθήνα στην Περιφέρεια και σε δεύτερη φάση μετά τα μνημόνια να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις», είπε ο ίδιος και τόνισε ότι ο υπουργός έδειξε κατανόηση και δεσμεύτηκε να δρομολογηθούν λύσεις.
Την ίδια στιγμή, ο μισθός των λιμενικών παραμένει πετσοκωμένος κατά 40%, ενώ οι λιμενικοί επιβαρύνονται με ενοίκια και άλλα έξοδα που δεν θα είχαν στους τόπους κατοικίας τους.
Μάλιστα, ο μισθός παραμένει πετσοκωμένος παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ έχει δικαιώσει τους λιμενικούς και μάλιστα τέσσερις φορές για την επιστροφή των χρημάτων που περικόπηκαν το 2012, καθώς η περικοπή κρίθηκε παράνομη επειδή είχε προηγηθεί μείωση το 2011.
Ο κ. Κυράνης λέει ότι οι ελλείψεις είναι τραγικές, ενώ οι περιοχές ελέγχου και τα αντικείμενα είναι πάρα πολλά.
«Το γεγονός ότι δεν έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα σοβαρά προβλήματα οφείλεται στην άψογη συνεργασία που έχει το προσωπικό με τον λιμενάρχη Βόλου, Μανώλη Κανάλη, όπως επίσης και στη διάθεσή μας να καλύψουμε από μόνοι μας ό, τι ανάγκες προκύπτουν για να διατηρείται υψηλό το επίπεδο παροχής υπηρεσιών που προσφέρουμε στον πολίτη», είπε ο ίδιος.
Επισημαίνεται ότι με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» έκλεισαν άμεσα τα λιμενικά φυλάκια του Αϊ Γιάννη, του Στομίου Λάρισας και της Γλώσσας Σκοπέλου.
Το προσωπικό των λιμενικών αρχών «χάθηκε». Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος το 2014 ύστερα από εισήγηση του υπουργείου Εσωτερικών προχώρησε σε μείωση των οργανικών θέσεων του λιμενικού σώματος και οι λιμενικοί μειώθηκαν πανελλαδικά στους 8.000 από 10.250…
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις όλων των υπηρεσιών ανά την Ελλάδα να μειωθούν θεαματικά. Μετά και την παρουσίαση του μεταναστευτικού προβλήματος, οι λιμενικοί ακροβολίστηκαν και παραμένουν μέχρι σήμερα έτσι.