Και μια και δυο και τρεις ρυθμίσεις…
Παρά τις συστάσεις του Ε. Τσακαλώτου υπουργοί και υφυπουργοί προαναγγέλλουν ρυθμίσεις οφειλών χωρίς να υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές
Πάνε για τα πολλά, αλλά κινδυνεύουν να χάσουν και τα λίγα στην κυβέρνηση, καθώς τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται ένα κρεσέντο εξαγγελιών για ρυθμίσεις οφειλών προς πάσα κατεύθυνση, με διαφορετικούς αριθμούς δόσεων κι επικαλύψεις, παρά το ότι οι ξένοι τεχνοκράτες έχουν βάλει προ πολλού φρένο.
Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που ο Ε. Τσακαλώτος μιλώντας σε εκδήλωση στη Μυτιλήνη είχε καλέσει τους παριστάμενους να κλείσουν τα αυτιά τους στα όσα ακούγονται για ρυθμίσεις, σημειώνοντας- μάλλον ενοχλημένος- ότι «αφού δεν τα ακούσατε από εμένα είναι σαν να μην υπάρχει». Παρά ταύτα, οι εξαγγελίες δίνουν και παίρνουν, αν και ήδη έχουν «παγώσει» οι προσδοκίες και οι διαρροές για μια ρύθμιση πριν από το τέλος του έτους, για όσους έχουν «κλείσει» τα βιβλία τους και δεν μπορούν να υπαχθούν στον Εξωδικαστικό.
Ενώ, λοιπόν, ο στρατηγικός στόχος είναι- και μάλλον δικαίως αφού συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πάρει το «οκ» από τους Ευρωπαίους- η διεύρυνση του Εξωδικαστικού σε όσους δεν μπορούν να αξιοποιήσουν σήμερα το ευεργέτημα των 120 δόσεων και του «κουρέματος» των προσαυξήσεων, προέκυψε αίφνης και σενάριο αύξησης των δόσεων της πάγιας ρύθμισης, παρά το ότι ουσιαστικά κάτι τέτοιο επικαλύπτεται από τη διεύρυνση του Εξωδικαστικού.
Ως γνωστόν, η πάγια- και προφανώς αναποτελεσματική αν κρίνει κανείς από τη μηνιαία διόγκωση των χρεών στην εφορία και στον ΕΦΚΑ- ρύθμιση προβλέπει μόλις 12 δόσεις, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτων φορολογικών υποχρεώσεων (π.χ. φόρος κληρονομιάς), μπορεί να φτάσει στις 24. Η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην ΕΡΤ, αποκάλυψε ότι έχει δοθεί εντολή στην ΑΑΔΕ (μάλλον ατυχής έκφραση αν αναλογιστεί κανείς ότι η Αρχή είναι ανεξάρτητη) να εκπονήσει σενάρια αύξησης του αριθμού των δόσεων, κάνοντας έτσι ακόμα πιο πολύπλοκη την τεχνική διαβούλευση με τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες, αφού προστίθεται (;) ένα ακόμα σχέδιο ρύθμισης.
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και η ρύθμιση, που προωθούν από κοινού το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών, για όσους έχουν «κλείσει» τα βιβλία τους πάει για τον επόμενο χρόνο, καθώς επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που θέλουν τους ξένους τεχνοκράτες να «κλωτσάνε» στον αυξημένο αριθμό των δόσεων. Έτσι παρά το ότι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν τον επανυπολογισμό αυτών των παλιών χρεών, που προκάλεσε το σύστημα των εισφορών βάσει ετών (κλάσεις), δεν είναι πρόθυμοι να ανέβουν στις 120 δόσεις που θέλουν τα δύο υπουργεία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το «κλειδί» των εξελίξεων είναι η ψήφιση της Οδηγίας για τη μόνιμη πλατφόρμα ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων κι επαγγελματιών, η οποία υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να καλύψει και τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα, όπως τουλάχιστον επιδιώκει η ελληνική πλευρά. Ως εκ τούτου οι επαφές που θα γίνουν με τους ξένους τεχνοκράτες στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, όταν έρθουν στην Αθήνα για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, χαρακτηρίζονται κρίσιμες, ενώ αρμόδιες πηγές παρατηρούν ότι η Οδηγία δεν αναμένεται να ψηφιστεί πριν από τον Απρίλιο.