Χάρβαρντ: Με αυτούς τους τρόπους θα θυμάσαι (όταν ξυπνάς) τα όνειρα που είδες
Ξυπνάς, κλείνεις το ξυπνητήρι, σηκώνεσαι από το κρεβάτι και την ώρα που πλένεις τα δόντια σου προσπαθείς (εκτός από το να… ξυπνήσεις), να θυμηθείς και τι όνειρο έβλεπες στον ύπνο σου.
Συνήθως, θυμόμαστε συγκεκριμένα περιστατικά, ή ένα πρόσωπο ή μία «σκηνή», αλλά κατά βάθος ξέρουμε πως το όνειρο που είδαμε δεν ήταν μόνο αυτό.
Βέβαια, τις περισσότερες φορές αποτυγχάνουμε να θυμηθούμε ο, τι ακριβώς είδαμε στον ύπνο μας, αλλά ακόμη κι αν αυτό συμβεί, τότε αυτό θα γίνει σε μία άκυρη στιγμή μέσα στην μέρα.
Φαίνεται, λοιπόν, πως οι επιστήμονες και οι ερευνητές στη σχολή του Χάρβαρντ είχαν την ίδια απορία σχετικά με το γιατί ξεχνάμε τα όνειρά μας και έτσι αποφάσισαν να το αναλύσουν εις βάθος.
Ο καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, Ρόμπερντ Στίκγκολντ, αναφέρει πως όσοι άνθρωποι μένουν συχνά με την απορία για το τι όνειρο είχαν δει την προηγούμενη νύχτα στον ύπνο τους, τότε τείνουν να κοιμούνται με τον ίδιο τρόπο.
Ο ίδιος αναφέρει και τι πρέπει να κάνουμε πριν κοιμηθούμε για να θυμόμαστε το τι είδαμε στο όνειρο μας.
Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ αν πιεις τρία ποτήρια νερό πριν κοιμηθείς είναι η καλύτερη «τακτική» για να μην ξεχάσεις ποτέ τι είδες στον ύπνο σου. Αναφορικά με την έρευνα, με τα τρία ποτήρια νερό καταστέλλεται το 5ο στάδιο του ύπνου -γνωστό και ως REM- με αποτέλεσμα να ξυπνάμε για να πάμε στην τουαλέτα. Ξυπνώντας στη φάση αυτή, συνήθως θυμόμαστε ξεκάθαρα τα όνειρά μας.
Ακόμη, μία τακτική που συνήθως πιάνει, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ είναι να επαναλαμβάνουμε 3 φορές τη φράση «Θα θυμάμαι τα όνειρα μου» πριν πέσουμε για ύπνο και να κρατάμε ένα στιλό και ένα σημειωματάριο δίπλα στο κρεβάτι μας.
«Όταν πέφτουμε για ύπνο όλα τα γεγονότα της ημέρας περνάνε από το μυαλό μας. Εξελικτικά είναι μία περίοδος κατά την οποία ο εγκέφαλος προσπαθεί να καταλάβει τι να επεξεργασθεί όταν αποκοιμηθεί. Έτσι, βάζοντας το «να θυμηθώ τα όνειρά μου» στη λίστα, ενδέχεται να τα θυμηθούμε, αναφέρει ο καθηγητής.
Όταν ξυπνήσεις όμως, θυμήσου να μην ανοίξεις τα μάτια σου, να μην μιλήσεις και να μην κινηθείς, καθώς χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις μας τείνουμε να ξεχάσουμε πιο εύκολα το όνειρο που είχαμε δει.
«Εάν γυρίσεις στο πλάι και πεις στον/στην σύντροφό τους ότι μόλις είδες ένα ωραίο όνειρο, αμέσως θα το χάσεις από τη μνήμη», λέει ο Στίκγκολντ.
Ουσιαστικά, αυτό που μας συμβουλεύει ο επιστήμονας είναι πως όταν ξυπνάμε και γνωρίζουμε πως έχουμε δει ένα όνειρο, τότε να προτιμήσουμε να μείνουμε μισοκοιμισμένοι για λίγο ακόμη, καθώς με τη διαδικασία αυτή, η μνήμη αποθηκεύεται με διαφορετικό τρόπο και έτσι το όνειρο παραμένει ζωντανό.
Άλλη μία συμβουλή είναι να «βυθιστούμε» πάλι στο όνειρο και να συλλέξουμε όλο και περισσότερες λεπτομέρειες.
«Για δύο εβδομάδες να λέτε στον εαυτό μας: «θυμήσου τα όνειρά σου». Έπειτα από μία τέτοια «εξάσκηση», προβλέπω τουλάχιστον το 80% των ανθρώπων που συνήθως λένε ότι δεν ονειρεύονται, πλέον θα μπορούν να το κάνουν», αναφέρει ο ίδιος.
Πηγή: bovary.gr