Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025 08:34
Ελλάδα

Χιλιάδες κόσμου στην πορεία για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου

epa05029945 Protesters shout slogans in front of the USA embassy in Athens during a demonstration in homage to the victims of a 1973 uprising against the military junta that ruled Greece from 1967 to 1974, in Athens, Greece, 17 November 2015. Events are being held throughout Greece to mark the 42th anniversary of the student uprising of 17 November 1973. EPA/SIMELA PANTZARTZI





Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν και φέτος στην 42η πορεία για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, η οποία ολοκληρώθηκε ειρηνικά.

Η αστυνομική παρουσία στο κέντρο της Αθήνας ήταν εμφανής, με 7.000 αστυνομικούς να κυκλοφορούν στους δρόμους για την αποτροπή επεισοδίων και την προστασία στόχων, όπως πρεσβείες και τράπεζες.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε δύο προσαγωγές για κατοχή φωτοβολίδων ενώ παρακολουθήσει στενά το μπλοκ των αντεξουσιαστών. Μικροένταση επικράτησε στην πλατεία Κλαυθμώνος όταν οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης επιχείρησαν να μπουν στην πορεία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο άντρες δέχτηκαν φραστικές επιθέσεις από αντιεξουσιαστές και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν προσωρινά για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Oι νεολαίοι της ΠΑΣΠ μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία όπου σταμάτησαν για μερικά λεπτά για να τιμήσουν τα θύματα που έχασαν τη ζωή τους στα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν στις 13:30 ενώ μια ώρα αργότερα, με εντολή της Αστυνομίας, έκλεισαν και οι σταθμοί του μετρό στο Σύνταγμα, τον Ευαγγελισμό και το Μέγαρο Μουσικής. Πλέον όλοι οι σταθμοί του μετρό έχουν ανοίξει και λειτουργούν κανονικά.

Στο κέντρο της Αθήνας ήταν σε εφαρμογή έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και κάθετες οδούς.

Τα συνθήματα της πορείας 

«Το Πολυτεχνείο ζει», «Ο Τεμπονέρας ζει» και «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή. Ήταν εξέγερση και πάλι λαϊκή» είναι τα κύρια συνθήματα που ακούγονται στη φετινή, πορεία του Πολυτεχνείου.
Φέτος, προστέθηκαν, όμως, και αρκετά συνθήματα κατά της ενδεχόμενης ανάμειξης της Ελλάδας σε επίθεση στη Συρία. Χαρακτηριστικό είναι το σύνθημα που ακούγεται από φοιτητές «Φονιάδες των λαών, ιμπεριαλιστές, οι βόμβες σας γεννάνε τους τζιχαντιστές».
Στο Πολυτεχνείο το πρωί ο πρωθυπουργός 

Σε επετειακή ατμόσφαιρα, ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικράτειας, Νίκο Παππά κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

Στη συνέχεια μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής για το νόημα της επετείου αλλά και τις βασικές γραμμές της κυβερνητικής πολιτικής για την Παιδεία.

Η  Βουλή τήρησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι κατά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης και μετά από πρόταση του προέδρου του Σώματος.
Από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου συνέρρευσε στο Πολυτεχνείο για να αφήσει ένα λουλούδι στη μνήμη των νεκρών. Δεν έλειψαν μάλιστα οι μικροεντάσεις, λίγο πριν φτάσει στον χώρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να καταθέσει στεφάνι, όταν αριστεριστές επιχείρησαν να εμποδίσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους κατά των κυβερνητικών στελεχών, ενώ ομάδες περιφρούρησης προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ένταση είχε σημειωθεί και νωρίτερα, όταν ομάδα υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης πήγαν στο μνημείο των θυμάτων για να καταθέσουν στεφάνι, ανάμεσά τους ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

Στο θέμα, αναφέρθηκε αμέσως μετά στην ομιλία του στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε επίθεση στις ομάδες των αντεξουσιαστών. “Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μιλούν στο όνομα του λαού και του αγώνα του δήθεν αντιεξουσιαστές, που ελέω μίας εξουσιοδότησης που δεν τους έδωσε όμως κανείς θεωρούν ότι μπορεί να έχουν την απόλυτη εξουσία της ζωής και του θανάτου. Αυτόν τον αγώνα, τις κατακτήσεις και τους αγώνες του μαζικού λαϊκού κινήματος, τις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας δεν πρέπει να αφήσουμε να τις καπηλευτεί κανένας”, απάντησε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Όταν τα πνεύματα ηρέμησαν, στεφάνι κατέθεσαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αρχηγοί κομμάτων και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος τόνισε στις δηλώσεις του πως «το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες της νεολαίας σήμερα για δουλειά και μόρφωση για όλους, για δημοκρατία παντού. Αυτό είναι το μήνυμα του συνθήματος ‘Ψωμί, παιδεία, ελευθερία’».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, επισήμανε πως «ένα δεύτερο Πολυτεχνείο έχουμε τώρα για να καταπολεμήσουμε την πείνα, την έλλειψη δημοκρατίας, δικαιοσύνης, ισοπολιτείας».

Στο Πολυτεχνείο μετέβη και ο πρόεδρος της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος επίσης κατέθεσε στεφάνι, και έκανε λόγο για «υποκρισία να τιμούν δήθεν το Πολυτεχνείο αυτοί που κατάντησαν τη χώρα αποικιακή ζώνη και προτεκτοράτο των πιστωτών».

 

Πηγή: ethnos.gr