Την ώρα που η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, μιλούσαν για αποκλιμάκωση της ανεργίας με βάση τις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ μόλις την περασμένη Παρασκευή επιβεβαίωναν ότι ο Βόλος παραμένει ένας από τους «υψηλότερους» θύλακες ανεργίας.
Ο Δήμος Βόλου διατηρεί «αρνητική πρωτιά», καθώς «μετρά» 17.162 ανθρώπους εκτός απασχόλησης. Συνολικά στη Μαγνησία οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του Οργανισμού που αναζητούν εργασία είναι 21.422 άτομα.
Μετά τον Δ. Βόλου ακολουθεί ο Δήμος Αλμυρού που καταγράφει 1.234 ανέργους, ο Δήμος Ζαγοράς με 239, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου με 414 ανέργους, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου με 720 ανέργους, ο Δήμος Αλοννήσου με 219 ανέργους, ο Δήμος Σκιάθου με 979 ανέργους και ο Δήμος Σκοπέλου με 455 ανέργους.
Στη Θεσσαλία, τον Μάρτιο του 2018 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι συνολικά στους τέσσερις νομούς ήταν 66.485, ενώ τον Μάρτιο του 2017 ο αντίστοιχος αριθμός άγγιζε τους 69.126. Αυτή η πτώση σε ποσοστό 3,82%, καταδεικνύει μια πρώτη τάση αποκλιμάκωσης του αριθμού, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως πρόκειται για μια εντυπωσιακή αναστροφή της κατάστασης, η οποία είναι παγιωμένη επί πολλά χρόνια στην ελληνική κοινωνία.
Η «ανθρωπογεωγραφία»
Η ανεργία «χτυπά» ιδιαίτερα στις ηλικίες από 24 έως 45 χρονών στη Μαγνησία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου του ΟΑΕΔ στη Μαγνησία. Το επίπεδο εκπαίδευσης των ανέργων στη Μαγνησία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ διαφοροποιείται από βαθμίδα σε βαθμίδα, παρατηρείται ωστόσο ότι η ποσοστιαία κατανομή των ανέργων είναι περίπου ομοιόμορφη.
Η πλήρης απασχόληση είναι αυτή που πλήττεται κυρίως από την ύφεση, καθώς η μείωση της απασχόλησης οφείλεται αποκλειστικά σε μείωση θέσεων εργασίας με πλήρη απασχόληση (κυρίως άνδρες), ενώ αυξάνεται η απασχόληση των μερικώς απασχολούμενων (μόνο των γυναικών). Η απασχόληση των νέων μειώνεται επίσης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Στη Μαγνησία, επίσης ,από τους αναζητούντες εργασία ανέργους το 30,6% ζητεί αυτή να είναι μισθωτή και μόνον πλήρους απασχόλησης, ένα 10% να είναι μισθωτή και μόνον μερικής απασχόλησης, ένα 7% ζητεί αυτοαπασχόληση, ενώ το 54% να είναι μισθωτή και οποιαδήποτε εργασία.
Σχετικά με τους ανέργους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξάλλου οι περισσότεροι άνεργοι προέρχονται από τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) σε σχέση με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ). Ειδικότερα, το 23% είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τους οποίους το 12% είναι απόφοιτοι ΤΕΙ και το 11% απόφοιτοι ΑΕΙ, το 36% απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 31% απόφοιτοι ή μη πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Το μορφωτικό επίπεδο εξάλλου όσων παραμένουν πάνω από 24 μήνες στην ανεργία και αναζητούν δουλειά στη Μαγνησία είναι: απόφοιτοι Λυκείου τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός των απόφοιτων του Δημοτικού την τελευταία 3ετία, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυστοκία εξασφάλισης εργασίας για όσους δεν διαθέτουν επιπλέον εφόδια μόρφωσης αλλά και κατάρτιση.
Ενα χρόνο και πλέον εκτός εργασίας
Η πλειονότητα των ανδρών και των γυναικών που η διακοπή της εργασίας τους οφείλεται στην απόλυση, παραμένουν στο εργατικό δυναμικό ως άνεργοι, με τους δύο στους πέντε από αυτούς να περιμένουν στα μητρώα του ΟΑΕΔ ψάχνοντας μία οποιαδήποτε δουλειά για περισσότερο από 12 μήνες.
Η απασχόληση των νέων μέχρι 29 ετών ανέρχεται στη Μαγνησία πλέον σε πολύ μικρό ποσοστό (13,9%) του συνόλου των απασχολούμενων, ενώ το 42,1% εξ αυτών είναι νέες γυναίκες. Οι νέοι μισθωτοί ανέρχονται στο 16% των μισθωτών.
Η σημαντική αύξηση των ανέργων σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο παρατηρείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες σε άνδρες και γυναίκες. Η εν λόγω μεταβολή οφείλεται κατά τα 3/4 σχεδόν στη μεταβολή των ανέργων άνω των 30 ετών, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Όσον αφορά τις ποσοστιαίες μεταβολές ανά φύλο, είναι μεγαλύτερες στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες (50,3% για τους άνδρες έναντι 38,3% για τις γυναίκες).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, στους λόγους για τους οποίους πρώην εργαζόμενοι σταμάτησαν να εργάζονται, διαπιστώνεται ότι για το 1/5 αυτών ο κύριος λόγος διακοπής είναι η συνταξιοδότηση , γεγονός που σημαίνει ότι μόνο ένας στους πέντε από όσους σταμάτησαν να εργάζονται διέκοψε την εργασία του επειδή συνταξιοδοτήθηκε.
Οι υπόλοιποι σταμάτησαν να εργάζονται. Oι κύριοι λόγοι διακοπής αυτών χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, που έχουν να κάνουν με τις απολύσεις και με το ότι η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (ή με το γεγονός ότι παραιτήθηκαν για λόγους προσωπικούς ή οικογενειακούς, ή και για λόγους που δεν θέλουν να αναφέρουν – όπως σε περιπτώσεις οικειοθελών αποχωρήσεων).
ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ