Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 12:01
Κόσμος

Χωρίς τέλος ο «πόλεμος» Ρωσίας-Τουρκίας: Βαριές κατηγορίες από Πούτιν






Την κατά μέτωπο επίθεση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά και την Τουρκία συνεχίζει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού Σουκχόι από τουρκικά F-16 την περασμένη εβδομάδα.

Τη στιγμή που η ρωσική αεροπορία εξαπολύει επιθέσεις σε στόχους κοντά στην περιοχή που κατέπεσε το ρωσικό Su-24 κι ενώ αναπτύσσονται Su-34, τα οποία θα εφοδιάζονται και με πυραύλους «αέρος-αέρος» ώστε να μπορούν να αμυνθούν σε περίπτωση που δεχθούν και πάλι επίθεση, το «ψυχροπολεμικό» κλίμα εξακολουθεί να επικρατεί ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι, όπου όπως είχε διαμηνύσει δεν συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανήλθε στις σοβαρότατες καταγγελίες για παράνομες συναλλαγές Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος.

Υποστήριξε, λοιπόν, πως η Άγκυρα συνεργάζεται με τους τζιχαντιστές για τη διακίνηση πετρελαίου τονίζοντας πως έχει στην κατοχή του πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τα αρχικά στοιχεία για τις επαφές της Τουρκίας με το ΙΚ.

Τόνισε, μάλιστα, πως η κατάρριψη του αεροσκάφους από την Τουρκία έγινε για να προστατευθούν οι περιοχές που βρίσκονται υπό κατοχή των τζιχαντιστών, μέσω των οποίων τροφοδοτείται με πετρέλαιο η χώρα.

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η απόφαση για να καταρριφθεί το αεροσκάφος μας υπαγορεύθηκε από την επιθυμία να διασφαλιστεί η ασφάλεια των διαδρομών εφοδιασμού πετρελαίου προς την Τουρκία, στα λιμάνια που καταφθάνουν τα τάνκερ», είπε ο Πούτιν.
Την ίδια ώρα, επισήμανε πως δεν υπήρχε λόγος η τουρκική αεροπορία να εξαπολύσει επίθεση ενάντια στο μαχητικό της Ρωσίας καθώς δεν απειλούσε την Τουρκία, ενώ δήλωσε: «Ακούσαμε ότι δεν ήταν ο Ερντογάν που έλαβε αυτή την απόφαση, αλλά άλλοι άνθρωποι».

Από την άλλη, τόνισε πως η πρόφαση ότι οι Τούρκοι θέλουν να προστατεύσουν τους Τουρκμένους που ζουν στη βόρεια Συρία καλύπτει την προσπάθεια να προστατεύσουν τους τζιχαντιστές στην περιοχή ώστε να προχωρήσουν στην παράνομη συναλλαγή για το πετρέλαιο.

Νταβούτογλου: Καμία χώρα δεν μπορεί να μας ζητήσει να απολογηθούμε

Αμετανόητος ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, εμμένει στη θέση του και δεν απολογείται στη Ρωσία για την κατάρριψη του ρωσικού Σουκχόι από αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να μας ζητήσει να απολογηθούμε» για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, τόνισε ο Νταβούτογλου από τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως η προστασία του εναέριου χώρου της Τουρκίας και των τουρκικών συνόρων «είναι εθνικό καθήκον» και επισήμανε πως «ο στρατός έκανε τη δουλειά του».

Την ίδια ώρα, δήλωσε: «Ούτε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ούτε ο πρόεδρος θα απολογηθεί, επειδή έκαναν το καθήκον τους».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε, μάλιστα, πως «είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν» ανάλογες επιθέσεις όπως αυτή που προκάλεσε την κατάρριψη του ρωσικού Σουκχόι, εκτός και αν η Μόσχα σταματήσει να παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο, αν πάψει να βομβαρδίζει αντικαθεστωτικές δυνάμεις και αν συμμετάσχει στη διεθνή συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Αν, όμως, η ρωσική πλευρά θέλει να μιλήσει και θέλει να αποτραπούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε», διεμήνυσε.

Πούτιν για Ομπάμα: Κατανόηση για το επόμενο βήμα στη Συρία

Συνάντηση περίπου 30 λεπτών είχαν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου, ο «τσάρος» του Κρεμλίνου δήλωσε πως με τον πρόεδρο των ΗΠΑ συζήτησαν για την κρίση στη Συρία και συμφώνησαν πως πρέπει να εστιάσουν στη λίστα των οργανώσεων που εκτιμάται ότι είναι τρομοκρατικές και εκείνες που ανήκουν στην «υγιή» αντιπολίτευση.

«Συζητήσαμε για την τακτική των κοινών δράσεών μας σε πολιτικό επίπεδο και σε γενικές γραμμές κατά τη γνώμη μου υπάρχει κατανόηση για το πού θα πάμε από εδώ και πέρα», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Από την άλλη, σύμφωνα με διαρροές από την αμερικανική πλευρά, ο Ομπάμα τόνισε στον Πούτιν ότι ο Σύρος δρος Μπασάρ Αλ Άσαντ πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία στο πλαίσιο της διαδικασίας για την πολιτική μετάβαση στη χώρα

Επισήμανε, μάλιστα, πως είναι απαραίτητο να βρεθεί διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας μπορούν να αρθούν, με την προϋπόθεση ότι η Μόσχα θα εκπληρώσει τους όρους των συμφωνιών του Μινσκ, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Στρατιωτική συνεργασία Ισραήλ – Ρωσίας

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένιαμιν Νετανιάχου, στο Παρίσι στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Κλίμα.

Οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την εγκαθίδρυση μηχανισμού για στρατιωτική συνεργασία Ισραήλ – Ρωσίας ώστε να αποτραπούν περιστατικά όπως αυτό που σημειώθηκε με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16 στα συρο-τουρκικά σύνορα.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Νετανιάχου για τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία στη Συρία, επισημαίνοντας πως «τα γεγονότα των τελευταίων ημέρων απέδειξαν τη σημασία του συντονισμού και της επικοινωνίας των δύο χωρών».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως οι προσπάθειες των δύο πλευρών για την αποτροπή «μη απαραίτητων ατυχημάτων και τραγωδιών είναι επιτυχείς».

ΝΑΤΟ: Δικαίωμα της Τουρκίας να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις προηγούμενες ημέρες μετά την κατάρριψη του ρωσικού Σουκχόι κινήθηκε και πάλι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος σε ενημέρωση Τύπου στο πλαίσιο της διάσκεψης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας επανήλθε στο ζήτημα της «υπεράσπισης των τουρκικών συνόρων».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κάλεσε για διαφάνεια σχετικά με το περιστατικό που έχει προκαλέσει ένταση ανάμεσα σε Άγκυρα και Μόσχα, ενώ δήλωσε ότι οι πληροφορίες που έλαβε από την Τουρκία συμφωνούν με τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η ίδια η Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Επομένως, υπήρξε παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά έχει συμβεί και στο παρελθόν».

Την ίδια ώρα, τόνισε πως «η Τουρκία έχει το δικαίωμα να προστατεύει την εδαφική κυριαρχία και τον εναέριο χώρο της και όλοι πρέπει να εστιάσουμε πώς θα αποκλιμακώσουμε την ένταση να αποφύγουμε μία κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω πρόβλημα. Καλώ να προσπαθήσουν να υπάρξουν περαιτέρω επαφές ανάμεσα σε Άγκυρα και Μόσχα ώστε να αποφευχθεί επιπλέον παρεξήγηση».

Καταλήγοντας, δήλωσε πως υπήρξε επαφή με τον Ρώσο εκπρόσωπο στο ΝΑΤΟ, ο οποίος έκανε λόγο για ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης και πρόθεση για επικοινωνία με την Άγκυρα. Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε πως η αποκλιμάκωση θα συμβεί με απευθείας επαφή ανάμεσα στους εκπροσώπους Μόσχας-Άγκυρας και προσκάλεσε τις δύο πλευρές να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.