Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025 22:10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψάχνουν όνομα μετά το βατερλώ του Ιλιντεν -Νέα συνάντηση των ΥΠΕΞ με Νίμιτς






Λιγότερο από 48 ώρες άντεξε το Ιλιντεν, το οποίο απορρίφθηκε το Σάββατο από την Αθήνα και ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε εισπράξει τέσσερα όχι από την αντιπολίτευση.

Εντωμεταξύ και ενώ ο χρόνος αλλά και ο διεθνής παράγοντας πιέζει, αναζητείτει νέα λύση μέσα στο διάστημα που απομένει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Πλέον, η διαπραγμάτευση επιστρέφει στα χέρια των ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ οι οποίοι καλούνται να επιλύσουν το σκηνικό εμπλοκής, επιστρέφοντας στη δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Επιστροφή στα ονόματα του Νίμιτς

Στα πέντε ονόματα που είχε νωρίτερα προτείνει ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς στρέφεται τώρα η ελληνική πλευρά. Η επιστροφή στα πέντε πρώτα ονόματα, προκύπτει και από τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πένς ο οποίος παραίνεσε την Αθήνα να συνεχίσει να εργάζεται για την επίλυση, «δείχνοντας» προς τον Μάθιου Νίμιτς.

Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά, παρά την εμπλοκή και το μπρος–πίσω στο όνομα «Ilidenska Makedonija», αποτιμά θετικά το γεγονός ότι άνοιξε επισήμως η συζήτηση για την erga omnes χρήση του ονόματος που ενδεχομένως να συμφωνηθεί.

Το άνοιγμα αυτής της συζήτησης που αποτελούσε ταμπού για την ΠΓΔΜ, οφείλεται και στο όνομα που έριξε ο Ζόραν Ζάεφ την τελευταία στιγμή στο τραπέζι εκτιμώντας ότι έτσι θα υπερψηφίσουν βουλευτές του VMRO-DPMNE την συνταγματική αλλαγή.

Στη Νέα Υόρκη για διαβουλεύσεις ο Κοτζιάς

Σε κάθε περίπτωση, μέσα στις επόμενες είκοσι μέρες θα φανεί πόσο μεγάλη είναι η πιθανότητα επίλυσης του ονοματολογικού. Η απόσταση που πρέπει να διανυθεί είναι μεγάλη, ενώ σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να περάσει και από τα δυο κοινοβούλια. Να σημειωθεί μάλιστα ότι ο Ζόραν Ζάεφ έχει υποσχεθεί και δημοψήφισαμ

Ο σχεδιασμός, ως προς τη διαπραγμάτευση, σε κάθε περίπτωση, για το επόμενο διάστημα έχει ως εξής:

Ο υπουργός εξωτερικών θα έχει εντατικό γύρο επαφών στις ΗΠΑ  αυτές τις μέρες.Την Πέμπτη και Παρασκευή 24-25 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του  Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία του Προσωπικού Απεσταλμένου του ΓΓ ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς.

Αν υπάρξει συμφωνία, η οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει επιτευχθεί πριν τη σύνοδο ΕΕ-ΝΑΤΟ, η πολιτική σφραγίδα θα μπει στις Πρέσπες, στις αρχές Ιουνίου από τους δύο πρωθυπουργούς κκ Τσίπρα-Ζάεφ.

Ψάχνουν όνομα στην Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση τώρα, μετά τους κραδασμούς και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εκδοχή επίλυσης του ονοματολογικού με το «Μακεδονία του Ιλιντεν», προσανατολίζεται σε αναζήτηση άλλου ονόματος.

Στο επιτελείο του Μαξίμου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του iefimerida, υπάρχει πολύ μεγάλος σκεπτικισμός με τα νέα δεδομένα.

Από τη μία αναγνωρίζουν και φυσικά δεν θέλουν να ανακόψουν τη δυναμική που καταγράφεται  στη διαπραγμάτευση. Για το λόγο αυτό άλλωστε, ο πρωθυπουργός (που είναι σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Ζόραν Ζάεφ, παρά τις όποιες διαψεύσεις), απηύθυνε έκκληση λίγες ώρες μετά τη συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του «να μη κάνουμε άτσαλα βήματα, στα τελευταία μέτρα προς τον τερματισμό». Από την άλλη, ο γόρδιος δεσμός γίνεται ακόμα πιο δύσκολος, αφού πέρα από τις δύο προυποθέσεις που θέτει η Αθήνα για συμφωνία (δηλαδή, το erga omnes και τη Συνταγματική αναθεώρηση) μετά τις συναντήσεις Τσίπρα- αρχηγών έγινε κάτι παραπάνω από σαφές ότι όνομα με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν περνάει!

Ζημιά στο εσωτερικό για την κυβέρνηση

Το «Ilidenska Makedonija» είχε όμως και ζημιές στο εσωτερικό για την κυβέρνηση, αφού δεν βρέθηκε άλλο κόμμα που να υπονοήσει έστω  ότι θα υπερψήφιζε μια λύση με αυτό το όνομα.

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας είχε προκαλέσει πονοκεφάλους στο ΚΙΝΑΛ με στελέχη όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και το Ποτάμι να τάσσονται υπερ της λύσης με ένα από τα ονόματα που είχαν γίνει γνωστά (Gorna Makedonija, Severna Makedonija, Nova Mekadonija, Vardarska Makedonija), ενώ είχε φέρει σε δύσκολη θέση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς υπαναχωρούε από τη γραμμή του Βουκουρεστίου και το ΚΚ που επικαλέστηκε το ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό για να απεμπλακεί, με το «Ilinska Makedoinija» τους έχασε και αυτούς.

«Τώρα ανοίγει η συζήτηση για το όνομα»

Με τη διαπίστωση ότι «δεν είναι υπερασπίσιμη» μια τέτοια εκδοχή και κατά συνέπεια υπάρχει πρόβλημα πολιτικό, η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι «τώρα ανοίγει η συζήτηση για το όνομα». Ωστόσο, με στόχο να φρενάρουν το… γαϊτανάκι της ονοματολογίας αρμόδιες πηγές τόνιζαν στο iefimerida: «Δεν μπαίνουμε σε ονοματολογία. Μας ενδιαφέρει να εξασφαλιστούν το erga omnes και οι αλλαγές στο Σύνταγμα».

Πάντως, τόσο από την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, όσο και από τη συνομιλία Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, έγινε κατανοητό οτι η ελληνική πλευρά επιμένει σε κοινά αποδεκτή ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό στη βάση των προτάσεων Νίμιτς. Οταν, πάλι, ερωτώνται αν θα μπορούσε να γίνει δεκτό το «Μακεδονία του Ίλιντεν» σε περίπτωση που τα Σκόπια ικανοποιούσαν και τους δύο βασικούς όρους που θέτει η Αθήνα, απαντούν και πάλι ότι πολύ δύσκολα θα προκρίνονταν μια τέτοια λύση.

Πώς «διαβάζουν» τη στάση της αντιπολίτευσης

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαβάζουν τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, την οποία αποδίδουν είτε στο γεγονός- όπως λένε- ότι ορισμένοι δεν θέλουν να είναι ο Τσίπρας αυτός που θα δώσει λύση σε ένα εθνικό ζήτημα, είτε στο ότι τα κόμματα φοβούνται το πολιτικό κόστος. Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο συνεχώς για μια «ιστορική ευκαιρία» να καταλήξουμε σε βιώσιμη λύση.

Πίεση από ΗΠΑ 

Το τηλέφωνο Πενς στον Τσίπρα την ημέρα που η Αθήνα απέρριψε το «Ilidenska» επιβεβαιώνει αυτό το στοιχείο και οι Αμερικανοί θέλουν τόσο η Αλβανία όσο και τα Σκόπια να είναι σε θέση να λάβουν πρόσκληση για ένταξη, μέχρι την σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, αλλιώς οι πολιτικές τους ηγεσίες είναι πιθανό να αποδυναμωθούν πολιτικά και να μπουν σε περιπέτειες.

Προς αυτή την κατεύθυνση και με τις αμερικανικές «ευλογίες» η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί Πέμπτη και Παρασκευή στις ΗΠΑ όπου συναντώνται και πάλι ο Νίκολς Ντιμιτρόφ (ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ) με τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο οποίος σήμερα συναντά στην Ουάσιγκτον τον Αμερικανό ομόλογό του.

«Μέχρι τη σύνοδο της ΕΕ στα τέλη Ιουλίου θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία, αλλιώς δεν θα υπάρχει πρόσκληση» εξηγούν σε συνομιλητές τους πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων  επιβεβαιώνοντας ότι η ΑΘΉΝΑ χωρίς κάτι στο χέρι δεν θα προχωρήσει.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr