Η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή μπορεί να έληξε με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που συγκρότησε την πλειοψηφία της με έναν πρωτόγνωρο για τα μεταπολιτευτικά χρονικά τρόπο, δίνοντας τη δυνατότητα στο κ. Μητσοτακη να επιμένει στο χαρακτηρισμό κυβέρνηση κουρελού, αλλά η μεγάλη μάχη μόλις τώρα αρχίζει.
Και η μάχη αυτή σαφώς αφορά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά κυρίως την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού έτσι όπως αυτό δημιουργήθηκε από τα πρώτα χρόνια των μνημονίων και έπειτα με τον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων και την ύπαρξη πολλών μικρών κομμάτων στην βουλή.
Tσίπρας: Καταλύτης οι Πρέσπες
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών καταλύτη όσον αφορά την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, ενώ συνολικά η τοποθέτηση του ως προς αυτό το θέμα ήταν ίσως πιο ξεκάθαρη από κάθε άλλη φορά. Ανέφερε ότι «τα κρίσιμα μεγάλα ζητήματα, που αναδιάταξαν όλο το πολιτικό σύστημα από το 2011 και μετά έχουν επιλυθεί και τα πολιτικά διλήμματα μπαίνουν τώρα με άλλον τρόπο».
Ο διπολισμός και η στροφή Τσίπρα προς την Κεντροαριστερά
Πρόσθεσε δε με νόημα πως υπάρχει ένα τεράστιο κενό σε αυτό που ονομάζονταν στα χρόνια πριν τα μνημόνια μεσαίος χώρος ο οποίος όπως είπε δεν εκφράζεται από πουθενά. Και έκανε περισσότερο από ποτέ φανερή την πρόθεσή του να διεκδικήσει για τον ΣΥΡΙΖΑ τον χώρο της κεντροαριστεράς λέγοντας πως η στοίχιση του ΚΙΝΑΛ με τη Νέα Δημοκρατία αφήνει ένα τεράστιο χώρο στην κεντροαριστερά που εκ των πραγμάτων θα πρέπει να καλυφθεί.
Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα για τη δημιουργία της επόμενης μέρας όσον αφορά το πολιτικό σύστημα ήταν και η παραδοχή του κ. Τσίπρα «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία διαμορφώνουν έναν νέο διπολισμό» που στην πραγματικότητα είναι ο νέος δικομματισμός μετά τα μνημόνια.
Ο κ. Τσίπρας κράτησε για τον εαυτό του τον προοδευτικό πόλο όπως είπε με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και προσδιόρισε την Νέα Δημοκρατία ως τον εκφραστή του συντηρητικού και δεξιού άλλου πόλου.
Αυτό όπως φαίνεται θα είναι και ένα από τα διλήμματα που θα θέσει εντός και εκτός Βουλής για τη συμφωνία των Πρεσπών προκειμένου βουλευτές και πολιτικά πρόσωπα να επιλέξουν με ποιον από τους δύο πόλους θα συνταχθούν το επόμενο διάστημα και τι θέλουν να εκφράσουν.
Μητσοτάκης: Αδύναμη και με ημερομηνία λήξης η κυβέρνηση Τσίπρα
Και αν ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να καθαρίσει το παιχνίδι από αριστερά για τον εαυτό του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη στάση που κράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και ως προς το θέμα των Σκοπίων εκτιμά πως έχει καθαρίσει το παιχνίδι από τα δεξιά, και μπορεί άνετα να εκφράσει ως πρωθυπουργός και να καλύψει τον μεσαίο κεντροδεξιό χώρο, αφού όσες πολιτικές προσπάθειες επιχείρησαν να διεμβολίσουν τη Νέα Δημοκρατία είτε απέτυχαν εν τη γεννήσει τους, είτε δεν αποτελούν υπολογίσιμο κίνδυνο.
Γι’ αυτό και ο αρχηγός της ΝΔ θεωρώντας ότι έχει μπει πια στην τελική ευθεία για να διεκδικήσει την πρωθυπουργία επέλεξε να στείλει το μήνυμα στον κ. Τσίπρα ότι παρά το γεγονός πως έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης θεωρεί την κυβέρνηση του αδύναμη και με ημερομηνία λήξης. Μάλιστα χαρακτήρισε τη χθεσινή βραδιά ως «βραδιά της ψήφου σε μια κυβέρνηση κουρελού. Defacto κυβέρνηση μειοψηφίας που αυτό θα αντανακλάται στις επιτροπές της Βουλής. Κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας, περιορισμένης ευθύνης και ορισμένου χρόνου».
Επόμενο πεδίο μάχης η συμφωνία των Πρεσπών
Και οι δύο προετοιμάζονται ήδη από σήμερα για την μεγάλη σκληρή και πολυήμερη μάχη που θα δοθεί για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ο κ. Τσίπρας έδειξε χθές πως σε αυτή τη μάχη θα προσέλθει με άσο στο μανίκι την ρηματική διακοίνωση που μόλις χθες έφτασε από τα Σκοπια στο υπουργείο εξωτερικών και για την οποία αφιέρωσε μέρος της χθεσινής του ομιλίας λέγοντας πως δίνει θετικές απαντήσεις για την Ελλάδα τόσο στο θέμα της μακεδονικής εθνότητας όσο και στο θέμα της μακεδονικής γλώσσας που η αντιπολίτευση έχει ως αιχμή του δόρατος για την κριτική που ασκεί στην συμφωνία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτή τη μάχη είναι προφανές πως από τη ρηματική διακοίνωση θα χρησιμοποιήσει την αναφορά που γίνεται περί μακεδονικού λαού, το συλλαλητήριο που οργανώνεται την Κυριακή στο Σύνταγμα αλλά και την αντίθεσή της μεγάλης πλειονότητας της κοινής γνώμης σε αυτή τη συμφωνία έτσι όπως τουλάχιστον έχει αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις όλου του τελευταίου διαστήματος.
Μητσοτάκης: Με άνεση χρόνου και σοβαρότητα η συζήτηση για τις Πρέσπες
Ώς προς τον τρόπο συζήτησης της συμφωνίας το μήνυμα που έστειλε στον κ. Τσίπρα ήταν ξεκάθαρο. «Ξεχάστε, κ. Τσίπρα, τις διαδικασίες εξπρές και τις κρυφές μεθοδεύσεις για να περάσετε άρον-άρον την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή. Η συζήτηση για τις Πρέσπες –και απευθύνομαι εδώ και στον Πρόεδρο της Βουλής- θα πρέπει να γίνει με την άνεση του χρόνου που η σοβαρότητά της επιβάλλει. Θα ακουστούν όλοι οι Βουλευτές που θέλουν να μιλήσουν και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Σήκωσε το γάντι ο Τσίπρας: Οχι με fast track διαδικασίες οι Πρέσπες
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απάντηση του πρωθυπουργού ότι προτίθεται η συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών να γίνει με χρονική άνεση και όχι με διαδικασίες fast track όπως ήταν οι πληροφορίες και τα σενάρια των δύο προηγούμενων ημερών. «Θέλετε να φέρουμε σε δέκα μέρες τη Συμφωνία, σε είκοσι; Όποτε θέλετε. Τρεις μέρες να συζητάμε; ο,τι θέλετε» ηταν οι χαρακτηριστικές του φράσεις ενώ έφτασε να πει πως είναι διατεθειμένος να σπάσει ακόμη και το εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στο Σκάι προκειμένου να υπάρξει τηλεοπτικό ντιμπέιτ Τσίπρα Μητσοτάκη για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ανοιξε η συζήτηση για ντιμπέιτ, θέμα χρόνου οι εκλογές;
Άμεση ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόκληση Τσίπρα αφού συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφεραν μετά το τέλος της συνεδρίασης στους δημοσιογράφους πως «προφανώς οι εκλογές είναι θέμα χρόνου γι’ αυτό ζητά ντιμπέιτ ο κ. Τσίπρας. Καλοδεχούμενο το ντιμπέιτ, καλοδεχούμενες και οι εκλογές. Αυτός που χάνει ζητά ντιμπέιτ».
ΝΔ: Ο Τσίπρς θέλει χρόνο για τις Πρέσπες για να βρει τους 151
Μάλιστα στη Νέα Δημοκρατία ερμηνεύουν την χαλαρότητα του κ. Τσίπρα ως προς το χρόνο της διαδικασίας ψήφισης της συμφωνίας και ως μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο θέμα της πλειοψηφίας που πρέπει να έχει η κυβέρνηση στην επιτροπή εξωτερικών της Βουλής όπου θα συζητηθεί αρχικά η συμφωνία πριν φτάσει στην ολομέλεια, πιθανώς και με προσχώρηση στο ΣΥΡΙΖΑ ορισμένων από τους έξι βουλευτές που χθες το βράδυ έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Φώφη: Βαρίδι για την Αριστερά ο Τσίπρας
Η Φώφη Γεννηματά στη δική της ομιλία πριν καν ακούσει τον Αλέξη Τσίπρα να διεκδικεί για τον εαυτό του την κεντροαριστερά ξεκαθάρισε πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι βαρίδι για την αριστερά και πως το ΚΙΝΑΛ είναι ο μόνος εκφραστής της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και πως η ίδια αντιπαρέρχεται τις απομιμήσεις και τις προσπάθειες αντιγραφής, που ειδικεύονται στο fake και στο copy-paste».
Μάλιστα θέλησε να κλείσει με εντυπωσιακό τρόπο την ομιλία της λέγοντας πως από την κάλπη ο κ. Τσίπρας θα βγει και χαμένος και καμμένος και ζήτησε καθαρή εντολή προκειμένου το κόμμα της να είναι μετεκλογικός ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων.
Δεν θα ζητήσει κομματική πειθαρχία η Φώφη
Για τη συμφωνία των Πρεσπών η κ. Γεννηματά την είδηση την έβγαλε αφού ολοκλήρωσε την ομιλία της σε σύντομη συζήτηση με τους δημοσιογράφους λέγοντας πως δεν προτίθεται να ζητήσει κομματική πειθαρχία στην επίμαχη ψηφοφορία ενώ όταν ρωτήθηκε για τυχόν διαφοροποίηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου απάντησε: «Καθίστε να δούμε».
Ο χρησμός του Θεοδωράκη
Ο Σταύρος Θεοδωράκης γνωρίζει ότι τις επόμενες μέρες θα καταστεί το μήλον της έριδος όσον αφορά την ψηφο που θα δώσει το Ποτάμι στην συμφωνία των Πρεσπών.
Η φράση που χρησιμοποίησε στην ομιλία του «Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πρέπει να σημαίνει οπωσδήποτε και θετική ψήφος για τις Πρέσπες. Αντιθέτως θετική ψήφος για τις Πρέσπες δε σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» συζητήθηκε πολύ στους διαδρόμους της Βουλής. Άλλοι την ερμήνευσαν ως προαναγγελία θετικής ψήφου που θα δώσει το Ποτάμι στην συμφωνία και άλλοι ως προϋπόθεση για να ψηφίσει ο ίδιος να ψηφίσουν και οι 151 βουλευτές που έδωσαν χθες το βράδυ ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα.
Ο Καμμένος χτυπά Τσίπρα για Μακεδονία και ΝΔ για τα υπόλοιπα
Από τη δική του τοποθέτηση ο κ. Καμμένος έδειξε πως μέχρι και το βράδυ των εκλογών το κύριο επιχείρημα του για την συλλογή ψήφων θα είναι η αντίθεση του στην παραχώρηση του όρου Μακεδονία, αντίθεση που τον οδήγησε να φύγει ακόμα και από την κυβέρνηση.
Γι’ αυτό το θέμα ο κ. Καμμένος θα επιλέγει να χτυπά προσεκτικά και τον πρωθυπουργό κάτι που έδειξε με την χθεσινοβραδινή του ομιλια, ενώ στα υπόλοιπα πολιτικά θέματα θα λειτουργεί ως σφοδρός επικριτής της Νέας Δημοκρατίας ακόμα και με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη βοηθώντας έτσι κατά αυτό τον τρόπο τον κ. Τσίπρα και δικαιώνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη που κάνει λόγο για διαζύγιο σικέ και για υπόγεια συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου.