Εν μέσω σφοδρών καταγγελιών για «φωτογραφικές» διατάξεις που παραδίδουν με απευθείας ανάθεση έργα που σχετίζονται με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σε ημέτερους επιχειρηματίες αλλά και των ισχυρών προβληματισμών της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής για την συνταγματικότητα της ρύθμισης που αφορά το ακαδημαϊκό άσυλο καλείται σήμερα η Ολομέλεια να ψηφίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση.
Η ΝΔ εξέφρασε την ριζική αντίθεσή της με τις προωθούμενες διατάξεις δια του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα καταργήσει το νόμο Γαβρόγλου.
Επίσης ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επι της αρχής του νομοσχεδίου και επι των άρθρων:
-3 για το ακαδημαϊκό άσυλο
-15 για την ανάδειξη πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων
-32, 34, 36 που αφορούν την ίδρυση Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μεταπτυχιακών φοιτητών και το ύψος διδάκτρων των μεταπτυχιακών
– και της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσω των οποίων θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Να σημειωθεί ότι για το 3ο άρθρο η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής ήγειρε έντονο συνταγματικό προβληματισμό επισημαίνοντας ότι τα πανεπιστήμια μένουν απροστάτευτα από σοβαρές εγκληματικές δράσεις.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το άρθρο, επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως μόνο σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής ενώ για τα υπόλοιπα εγκλήματα θα πρέπει να υπάρξει σχετική απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου.
Οι παρατηρήσεις της έκθεσης της νομικής υπηρεσίας του κοινοβουλίου που συνοδεύει το νομοσχέδιο αλλά αγνοήθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν μεταξύ άλλων πως σύμφωνα με τις σχετικές συνταγματικές διατάξεις «η παροχή έννομης προστασίας στη ζωή και την προσωπική ασφάλεια δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του κράτους, αλλά αποτελεί υποχρέωσή του, ενώ ανήκει καταρχήν στον νομοθέτη η διάρθρωση του συστήματος προστασίας κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκηση όλων των συνταγματικών δικαιωμάτων και η τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου» και εξηγούν πως με την προτεινόμενη κυβερνητική ρύθμιση «η αυτεπάγγελτη επέμβαση της δηµόσιας δύναμης σε χώρους των Α.Ε.Ι. επιτρέπεται µόνο σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής. Προβληματισμός μπορεί κατά τούτο να εγερθεί σχετικά µε την παροχή αποτελεσματικής προστασίας κατά άλλων εγκλημάτων, ιδίως αυτόφωρων. Τέλος, σημειώνεται ότι η διάκριση μεταξύ των εγκλημάτων κατά της ζωής και των εγκλημάτων κατά της σωματικής ακεραιότητας είναι ενίοτε δυσχερώς διαγνώσιμη κατά τον χρόνο τέλεσής τους».
ΝΔ: «Φωτογραφική τροπολογία»
Επίσης, σφοδρή αντίδραση εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπήρξε και για την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Με τη ρύθμιση τροποποιείται το άρθρο 98 του Κώδικα Συμβολαιογράφων προκειμένου να καταστεί σαφής ο σωματειακός χαρακτήρας των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων και δίδεται η δυνατότητα στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους, εάν προβαίνουν σε συμβάσεις υπέρ των μελών τους, αυτές να διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο.
Ο Σταύρος Κοντονής υποστήριξε ότι πρόκειται για αυτονόητη παρέμβαση «διότι όταν οι επιστημονικοί σύλλογοι -είτε δικηγορικός είτε συμβολαιογραφικός- προβαίνουν σε τέτοιου είδους συμβάσεις – όπως και εάν το κράτος προβαίνει σε τέτοιου είδους συμβάσεις-, αυτές διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο».
Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, εξέφρασε την έντονη αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία και κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας στη συγκεκριμένη διάταξη.
«Δημιουργούνται πλείστα όσα ερωτήματα, τα οποία ευθέως θα σας τα θέσω» ανέφερε στην παρέμβασή του ο Κώστας Τζαβάρας.
«Τόσο ο δικηγόρος όσο και ο συμβολαιογράφος είναι άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή η παροχή των υπηρεσιών που προσφέρουν έχει δημόσιο χαρακτήρα. Εξ αυτού του λόγου, λοιπόν, και οι δικηγορικοί σύλλογοι και οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι είναι δημόσια νομικά πρόσωπα. Τα δημόσια νομικά πρόσωπα, είτε τους προσθέσετε το “σωματειακής μορφής” είτε όχι, ή είναι δημόσια νομικά πρόσωπα ή είναι σωματεία. Επειδή, λοιπόν, αυτή η ενέργεια είναι ύπουλη και πονηρή θα σας πω τούτο: Θέλω, πρώτον, να μου εξηγήσετε σε τι αλλοιώνει τον χαρακτήρα, τη λειτουργία, τη σπουδαιότητα και την αποτελεσματικότητα των δικηγορικών συλλόγων και των συμβολαιογραφικών συλλόγων η πρόσθεση της φράσης «σωματειακής μορφής.
Και επειδή ακριβώς αυτό που ευθέως προκύπτει είναι ότι τοποθετείτε αυτήν την έκφραση για να απαλύνετε την επόμενη ρύθμιση, με την οποία λέτε ότι οι συμβάσεις που αναλαμβάνουν τα δημόσια νομικά πρόσωπα των συμβολαιογραφικών συλλόγων διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο, θα ήθελα να είχα εδώ αυτήν την αρχή των δημοσίων συμβάσεων γιατί έχω πληροφορία ότι ο βοηθός αυτού που είναι Πρόεδρος στη συγκεκριμένη αρχή, έχει διατυπώσει διαφορετική άποψη και για τον λόγο αυτόν εκπαραθυρώθηκε».
Καταλήγωντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ επισήμανε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να παίζει με δημόσιους θεσμούς και κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία.
Θεοχάρης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σε συντοπίτη του Κοντονή
Μετά τις καταγγελίες της ΝΔ και του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Κώστα Τζαβάρα, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης υποστήριξε ότι σχεδιάζεται η απευθείας ανάθεση του σχετικού έργου σε συγκεκριμένο επιχειρηματία, συντοπίτη όπως είπε του αρμόδιου υπουργού Σταύρου Κοντονή.
«Άκουσα τον Πρωθυπουργό, όπως και εσείς, να μιλάει για Δημοκρατία, για Δημόσια Πανεπιστήμια, για έρευνα που κρατάει τους Έλληνες στη χώρα μας.Τον άκουσα λέει ότι βλέπει χαρούμενα πρόσωπα στην Παιδεία. Δεν τον άκουσα όμως να αποσύρει τις διατάξεις που κάνει τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους ιδιωτικού δικαίου για να γίνει κατάτμηση και απευθείας ανάθεση του έργου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στον συντοπίτη του υπουργού. Το νομοσχέδιο που κατατροπώνει τον ιδιωτικό τομέα, υπάγει στον ιδιωτικό δίκαιο τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους. Αν χρειαστεί και άλλη ανάθεση, θα κάνετε και τους δικηγορικούς συλλόγους ιδιωτικού δικαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.
Να σημειωθεί ότι για το θέμα αναφέρθηκε και ο βουλευτής της ΧΑ Γιάννης Λαγός λέγοντας πως «την τροπολογία αυτήν την έφερε με έναν πολύ μυστήριο τρόπο ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Κοντονής, και την έδωσε, μάλιστα, σε απ’ ευθείας ανάθεση σε μια εταιρεία ενός -τυχαίο;- Ζακυνθινού επιχειρηματία. Η εταιρεία είναι η «NEWSPHONE HELLAS», η οποία αναλαμβάνει να κάνει αυτό που έκαναν μέχρι τώρα οι συμβολαιογράφοι» για να προσθέσει «έρχεται, λοιπόν, αυτή η ιδιωτική επιχείρηση, η ιδιωτική εταιρεία, με την άμεση ανάθεση που της έδωσε ο Κοντονής και αναλαμβάνει αυτή η εταιρεία πιλοτικά την κατάρτιση του προγράμματος για το πώς θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Αυτό δεν τελειώνει από μόνο του, γιατί βλέπουμε ότι η πρόταση που έκανε ο Κοντονής στην ανεξάρτητη συγκεκριμένη αρχή για το συγκεκριμένο θέμα είχε αντίδραση από τον Προεδρεύοντα στη συγκεκριμένη Επιτροπή. Και τι κάνει, λοιπόν, η Κυβέρνηση; Επειδή υπάρχει αντίδραση από τον συγκεκριμένο, από τον υπεύθυνο της Επιτροπής, έρχεται η τροπολογία 1185/127, που σταματά τη θέση αυτή. Στην ουσία, δηλαδή, εκδιώχνει τον άνθρωπο αυτόν που αρνήθηκε την εισήγηση αυτή του Κοντονή».
Τι προβλέπει η τροπολογία
Με τη συγκεκριμένη τροπολογία επέρχονται σημαντικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων.
Συγκεκριμένα:
α) τροποποιούνται και συμπληρώνονται συγκεκριμένες διατάξεις του Κώδικα Συμβολαιογράφων (ν.2830/2000) και
β) επανακαθορίζεται το νομοθετικό πλαίσιο των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων όσον αφορά στη μορφή και τις αρμοδιότητες αυτών.
Με βάση τις αλλαγές αυτές προβλέπεται ότι, οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι μπορούν να ιδρύουν νομικά πρόσωπα με εταιρική ή μη μορφή, για τη διαχείριση ηλεκτρονικών συστημάτων και εφαρμογών απαραίτητων για τη διεκπεραίωση των επαγγελματικών τους αναγκών και αξιοποίηση της περιουσίας τους.
Ταυτόχρονα ορίζεται το νομικό πλαίσιο (ιδιωτικού δικαίου), που διέπει τις συμβάσεις των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων με τρίτους, οι οποίες αφορούν στη δημιουργία, αγορά, χρήση και λειτουργία ηλεκτρονικών συστημάτων και λοιπών ηλεκτρονικών εφαρμογών αναγκαίων για τις επαγγελματικές ενέργειες των μελών τους.
Όπως καταγγέλλει η Ν.Δ., η επίμαχη τροπολογία υποκρύπτει φωτογραφική διάταξη υπέρ συγκεκριμένης προμήθειας λογισμικού για τη λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Συγκεκριμένα υποστηρίζεται ότι αρχικά επιχειρήθηκε η παράνομη κατάτμηση της σχετικής δαπάνης σε όλους τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους, η οποία κατάτμηση ήταν απαραίτητη, προκειμένου να δοθεί το έργο με απευθείας ανάθεση.
Ωστόσο, υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις μεγάλου μέρους των συμβολαιογράφων της χώρας.
Μάλιστα τέσσερις επαρχιακοί Σύλλογοι (Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα, Θράκη) κατέφυγαν με σχετικό ερώτημα στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΣ) για τη νομιμότητα της εν λόγω σύμβασης.
Η ΕΑΑΔΣ γνωμοδότησε εντός ολίγων ημερών κατά της κατάτμησης της συγκεκριμένης προμήθειας, πλην όμως, η εν λόγω γνωμοδότηση, ενώ έφυγε άμεσα από το αρμόδιο τμήμα και ενώ γνωστοποιήθηκε τηλεφωνικά το περιεχόμενό της στους ενδιαφερόμενους, κρατείται σε κάποια διεύθυνση και καθυστερείται η γραπτή γνωμοδότηση.
Σημειώνεται, επίσης, ότι με άλλη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που κατατέθηκε στο ίδιο νομοσχέδιο καταργείται η θέση του βοηθού νομικού συμβούλου της ΕΑΑΔΣ, δηλαδή του προσώπου που ασχολήθηκε με το θέμα και γνωμοδότησε αρνητικά σε σχέση με τη νομιμότητα της σχετικής σύμβασης.
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η Ανεξάρτητη Αρχή δεν επιτρέπει την κατάτμηση της σχετικής δαπάνης και την προμήθεια του λογισμικού με απευθείας ανάθεση και προκειμένου να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις των επαρχιακών συμβολαιογραφικών συλλόγων, με την εν λόγω τροπολογία, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, αλλάζει το νόμο, έτσι ώστε οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι (Ν.Π.Δ.Δ.) να μην υπάγονται πλέον στο δημόσιο λογιστικό που υπάγονται ΟΛΑ τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και να μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε προμήθεια ή αγορά υλικού ή υπηρεσιών, αυθαίρετα χωρίς καμιά διαγωνιστική διαδικασία.
Πηγή: protothema.gr