Στην κορυφή του ελληνικού timeline του twitter έχει καρφωθεί από το πρωί το θέμα #Κουφοντίνας, καθώς τσουνάμι αρνητικών σχολίων από πλευράς των χρηστών του μέσου σήκωσε η πρωτοβουλία 15 επώνυμων στελεχών (και πρώην βουλευτών) του ΣΥΡΙΖΑ, να συνυπογράψουν δήλωση για τα δικαιώματα του κρατουμένου -στελέχους της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση, προχώρησε σε κινήσεις και ενέργειες που παραβιάζουν το νόμο τον οποίο ψήφισε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει».
Η δήλωση των 15:
«Η δημοκρατία δεν εκδικείται»
Όταν ένας άνθρωπος συλλαμβάνεται, δικάζεται και καταδικάζεται αμετάκλητα σε όποια ποινή αποφασίσει το δικαστήριο, η υπόθεση παίρνει τέλος. Ο καταδικασμένος, με όποιο αδίκημα, δεν ξαναδικάζεται. Στην περίπτωση όμως του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και σε μια σειρά άλλες, η κυβέρνηση λειτουργεί σαν ένα υπέρτατο, άτυπο ασφαλώς, δικαστήριο, το οποίο «διορθώνει» τα όποια δικαιωματικά… λάθη του κράτους δικαίου.
«Δικάζει» εκ νέου και τιμωρεί εκ νέου, ακόμη και αν έχουν περάσει 19 ολόκληρα χρόνια. Ποινή πάνω στην ποινή, ως αιώνια εκδίκηση και τιμωρία….
Η κυβέρνηση, στη συγκεκριμένη περίπτωση, προχώρησε σε κινήσεις και ενέργειες που παραβιάζουν το νόμο τον οποίο ψήφισε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει. Ο συγκεκριμένος κρατούμενος με βάση το ΦΕΚ έπρεπε να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού και όχι Δομοκoύ. Όμως, όταν η ζωή ενός ανθρώπου κινδυνεύει (λόγω της απεργίας πείνας και της επιβαρυμένης υγείας του), δεν μπαίνεις στη λογική «οφθαλμός αντί οφθαλμού», δεν παραπέμπεις στην πράξη, δεν ισοφαρίζεις τα αδικήματα, δεν εκδικείσαι. Δεν είναι αυτός ο ρόλος σου.
Το κράτος δικαίου υπερασπίζεται το δίκαιο και εφαρμόζει το νόμο για κάθε κρατούμενο ανεξαρτήτως αδικήματος. Οποιαδήποτε άλλη πρακτική ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για να γίνουν οι νόμοι κουρελόχαρτο, η νομιμότητα παρανομία και η δικαιοσύνη εκδίκηση.
Η δημοκρατία, άλλωστε, δεν εκδικείται. Ή δεν πρέπει να εκδικείται….».
Τη δήλωση συνυπογράφουν κορυφαία κομματικά στελέχη, στην πλειοψηφία τους πρώην βουλευτές την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και μέλη του Τομέα Δικαιωμάτων του κόμματος, τα οποία εντάσσονται κυρίως στην τάση των «53», όπως οι κ. Καββαδία, Λάμπρου, Μανιός, Κυρίτσης, αλλά και στελέχη από το χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς, όπως η κ. Γιαννακάκη. Ακόμη, το κείμενο υπογράφουν δύο στελέχη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, η Βίκυ Τσεφαλά, δικηγόρος και ο Δημήτρης Αρκούδης, δικηγόρος και υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η παρουσία δύο στελεχών της κομματικής νεολαίας στη λίστα υπογραφών έρχεται ως συνέχεια της ανακοίνωσης που εξέδωσε τρείς ημέρες νωρίτερα η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «απροκάλυπτη, εκδικητική και βάναυση συμπεριφορά από την πλευρά της κυβέρνησης», η οποία «θα πρέπει δε να αποδοκιμαστεί από το σύνολο του νομικού και δημοκρατικού κόσμου», αναφορικά για την μεταχείριση του Δημήτρη Κουφοντίνα.
Η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ:
Ο σεβασμός στα δικαιώματα των κρατουμένων και στο κράτος δικαίου, θα πρέπει να είναι απόλυτος και να ισχύει για όλους και όλες τους/τις κρατούμενους/ες
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχει ήδη δώσει σε πολλές περιπτώσεις δείγματα γραφής για τον τρόπο που επιλέγει να αντιμετωπίζει τους κρατούμενους, τα δικαιώματά τους και έχει αποδείξει την οπισθοδρομική της αντίληψη για το σωφρονιστικό σύστημα και την λειτουργία των καταστημάτων κράτησης.
Συστηματικά η κυβέρνηση καταπατά τα δικαιώματα των κρατουμένων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τραγική κατάσταση που επικρατεί εντός των φυλακών εν μέσω της πανδημίας, την τρομακτική συμφόρρηση, την έλλειψη ιατρικής παρακολούθησης των κρατουμένων κοκ. Το τελευταίο παράδειγμα αυτής της εγκληματικής πολιτικής, αποτελεί η εκδικητική μεταχείριση του κρατουμένου Δημήτρη Κουφοντίνα
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται ήδη κρατούμενος επί 18 έτη και 4 μήνες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα κρατούνταν στις Αγροτικές Φυλακές Κασσαβέτειας. Ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για τις αλλαγές στον ισχύοντα Σωφρονιστικό Κώδικα (ν. 4760/2020), ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει και την απομάκρυνση καταδικασμένων για τρομοκρατία από τις αγροτικές φυλακές, μία φωτογραφική διάταξη που αφορά τον συγκεκριμένο κρατούμενο, απαιτεί την επαναμεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Κορυδαλλού, κατάστημα κράτησης στο οποίο κρατούνταν πριν μεταχθεί στην αγροτική φυλακή. Παρά τα όσα ορίζει όμως, αυτός ο -ιδιαίτερα σκληρός για μια σειρά δικαιωμάτων των κρατουμένων -νόμος, ο κρατούμενος, ουδέποτε μετήχθη στον Κορυδαλλό, αλλά κατευθείαν στις φυλακές Δομοκού.
Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου ψεύδεται και παραβιάζει κατάφωρα το νόμο που η ίδια η κυβέρνησή της ψήφισε, με προφανή εκδικητική και βάναυση συμπεριφορά απέναντι στον συγκεκριμένο κρατούμενο. Αρνείται μάλιστα να παραδώσει στον ίδιο και την συνήγορό του τα έγγραφα της μεταγωγής.
Σήμερα ο Δημήτρης Κουφοντίνας διανύει ήδη την 9η ημέρα απεργίας πείνας στην οποία προχώρησε, προκειμένου να διεκδικήσει το αυτονόητο, την εφαρμογή του νόμου καθώς η μεταγωγή αυτή στον Δομοκο δεν είναι νόμιμη, και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του.
Ο σεβασμός στα δικαιώματα των κρατουμένων και στο κράτος δικαίου, θα πρέπει να είναι απόλυτος και να ισχύει για όλους και όλες τους/τις κρατούμενους/ες. Η μεταχείριση του κρατουμένου Δημήτρη Κουφοντίνα είναι παράνομη, ανεπίτρεπτη με βάση τις θεμελιώδεις αρχές προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, και αποτελεί απροκάλυπτη, εκδικητική και βάναυση συμπεριφορά από την πλευρά της κυβέρνησης, θα πρέπει δε να αποδοκιμαστεί από το σύνολο του νομικού και δημοκρατικού κόσμου.
Νομική οπτική
Παράλληλα, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής και υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σχολίασε πως «στην υπόθεση της έκτισης της ποινής Κουφοντίνα, ο μεγαλύτερος χούλιγκαν είναι η κυβέρνηση».
Αναλυτικά, η ανάρτηση:
Στην υπόθεση της έκτισης της ποινής Κουφοντίνα, ο μεγαλύτερος χούλιγκαν είναι η κυβέρνηση.
Η έκτιση της ποινής ενός κρατούμενου δεν εξαρτάται από το είδος των αδικημάτων για τα οποία έχει καταδικαστεί. Ο σωφρονιστικός κώδικας υπάρχει για κρατούμενους που είναι υπόδικοι ή κατάδικοι λόγω τέλεσης εγκλημάτων, υπάρχει δηλαδή βασικά για ενόχους και όχι για αθώους. Ειδάλλως, ας γυρίσουμε στα βασανιστήρια και την Ιερά Εξέταση και ας πάψουμε τα περί «κράτους δικαίου».
Κι όμως αυτές τις βασικές αλήθειες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις καταπατά με φωτογραφικούς νόμους τους οποίους στη συνέχεια παραβιάζει, όσον αφορά τον συγκεκριμένο κρατούμενο, του οποίου η καταδίκη υπήρξε αμετάκλητη εδώ και πάρα πολλά χρόνια: στέρηση αδειών αν και τις δικαιούται, μεταγωγή από τις αγροτικές φυλακές Βόλου αν και σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα δεν υπέπεσε, μεταγωγή στο Δομοκό αν και ο νόμος (που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε!) επέτασσε τη μεταγωγή στον Κορυδαλλό.
Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου, είναι εκδικητικός χουλιγκανισμός πάνω στο σώμα ενός κρατούμενου – πλέον απεργού πείνας – το οποίο χρησιμοποιείται ως μέσο προς σκοπό. Αυτή όμως είναι μια αφόρητη κατάσταση για οποιοδήποτε κράτος ισχυρίζεται ότι είναι φιλελεύθερο.
Ποιος λοιπόν αναρωτιέται που κάποιοι απέναντι στον κρατικό χουλιγκανισμό απαντούν με οπαδικά πανώ; Είναι η κυβέρνηση που διαμορφώνει τους όρους της αντιπαράθεσης. Ας μην παραπονιούνται οι κονδυλοφόροι της που κάποιοι ανόητα πέφτουν στο επίπεδό της. Και ας μην χάσουμε οι υπόλοιποι το δάσος, δείχνοντας το δέντρο.
Το χειρότερο για εκείνους που έχασαν δικούς τους ανθρώπους από τη δράση της 17Ν είναι ότι η κυβέρνηση ακυρώνει αναδρομικά τον βασικό ισχυρισμό της πολιτικής αγωγής στις δίκες της οργάνωσης, ότι η δράση της 17Ν ήταν αποκλειστικά ποινική και όχι «πολιτική». Φυσικά ο ισχυρισμός αυτός ήταν και τότε εξαιρετικά αμφισβητούμενος, αλλά αυτή η κλειστή συζήτηση φαίνεται να ξανανοίγει:
Αν ο Κουφοντίνας είναι αποκλειστικά και μόνο ποινικός κρατούμενος, γιατί να μην αντιμετωπίζεται με τους ίδιους όρους κάθε κατάδικου για ποινικά αδικήματα, ακόμα και ειδεχθή; Η κυβέρνηση, πολιτικοποιώντας την έκτιση της ποινής του Κουφοντίνα, συνομολογεί τον ισχυρισμό του ότι είναι πολιτικός κρατούμενος, αφού ως τέτοιον τον μεταχειρίζεται.
Αυτός ο δρόμος είναι ολισθηρός. Ένα κράτος που δικάζει ακόμα και τον χειρότερο εχθρό του πρέπει να διατηρήσει την ηθική του υπεροχή. Δεν είναι διαδικαστική αβαρία οι δικαιοκρατικές εγγυήσεις και οι σωφρονιστικές προβλέψεις. Και δεν είναι ακόμα αργά η κυβέρνηση να ανακρούσει πρύμνη.
Διευκρινίσεις
Την ίδια ώρα, σε περαιτέρω δημόσιες διευκρινίσεις για το νόημα της δήλωσής τους προέβησαν τις τελευταίες ώρες μερικά από τα 15 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συνυπόγραψαν αρχικά το κοινό κείμενο, το οποίο σκόρπισε, ωστόσο, αμηχανία στους κόλπους της Κουμουνδούρου.
«Για τελευταία φορά. Όταν υπερασπίζεσαι τα δικαιώματα των κρατουμένων, δεν σημαίνει-ποτέ δεν σήμαινε!- πως υπερασπίζεσαι τις πράξεις τους! Elementary» σχολίασε στον προσωπικό λογαριασμό της η Μαρία Κανελλοπούλου, ηθοποιός και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «Γιατί η Δημοκρατία είναι μεγαλόθυμη και δεν εκδικείται» τιτίβισε σχετικά η Μαρία Γιαννακάκη.
Γαλάζια σχόλια
Παράλληλα, στα εκατοντάδες σχόλια των Ελλήνων χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αθροίστηκαν και αυτά στελεχών της ΝΔ, όπως του Ευρωβουλευτή, Γιώργου Κύρτσου, αλλά και του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκου Ρωμανού.
«Κουφοντινισμός,το κατώτατο στάδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ισμού
Η δραστηριοποίηση 15 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του Κουφοντίνα με θεωρίες..καταπίεσής του από την..εκδικητική κυβέρνηση,
αναδεικνύει το κατάντημα και την περιθωριοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο για τον Τσίπρα, τους καλύπτει με τη σιωπή του» ανέφερε σχετικά ο κ. Κύρτσος.
Από πλευράς του:
«προοδευτική συμμαχία…»
«άνοιγμα στο κέντρο»
«εναλλακτική πρόταση»
«δύναμη σοβαρότητας & υπευθυνότητας» ήταν το σχόλιο του κ. Ρωμανού.