Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024 03:33
Τοπικά

157 εξώσεις μέχρι σήμερα στον Βόλο – Διαταγές για απόδοση μισθίου






Υπό την απειλή της έξωσης βρέθηκαν 157 οικογένειες και επαγγελματίες στον Βόλο από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα. Η οικονομική κρίση και τα προβλήματα που δημιουργεί στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο δεκάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις να βιώνουν τον φόβο της απομάκρυνσης από τη στέγη τους.

Συγκεκριμένα, οι εξώσεις από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα ήταν 65, ενώ υπήρξαν 10 διαταγές για απόδοση μισθού και 82 διαταγές για απόδοση μισθίου και καταβολή μισθωμάτων.

Το 2016 οι εξώσεις ήταν 91, ενώ εκδόθηκαν οκτώ διαταγές για απόδοση μισθίου και μισθωμάτων και 52 διαταγές για αποδόσεις μισθίου.

Οι εξώσεις συζητούνται με την Ειδική Διαδικασία Περιουσιακών Διαφορών. Οι συνεδριάσεις του Δικαστηρίου γίνονται μία φορά την εβδομάδα. Οι αιτήσεις προσδιορίζονται για συζήτηση κατά μέσο όρο μετά από ένα μήνα από την ημερομηνία κατάθεσης, και οι επίμαχες αποφάσεις βγαίνουν εντός δύο μηνών από την ημέρα της συζήτησης. Ακολουθεί η κοινοποίηση της απόφασης και η εκτέλεση, αν δεν έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ του ιδιοκτήτη και του ενοικιαστή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις επιτυγχάνεται όντως συμβιβαστική λύση, σε άλλες όμως η απομάκρυνση από τη στέγη όχι μόνο δεν μπορεί να αποφευχθεί αλλά έχει και αυστηρή διορία χρόνου.

Σε πιο δύσκολη θέση βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις όταν έχουν εκδοθεί σε βάρος τους διαταγές για απόδοση μισθίου. Σε αυτήν την περίπτωση οι αιτήσεις κατατίθενται στον ειρηνοδίκη και οι αποφάσεις εκδίδονται εντός μίας δύο ημερών.

Ευτυχώς, οι ενοικιαστές έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν ανακοπή, η οποία συζητείται με τη Διαδικασία των Ανακοπών. Η απόφαση του δικαστηρίου ανακοινώνεται μετά από πέντε μήνες, καθώς ο προσδιορισμός της συζήτησης γίνεται εντός δύο – τριών μηνών, και η απόφαση εκδίδεται εντός περίπου δύο μηνών.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν έτσι ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να κινηθούν ή να έρθουν σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες. Το πρόβλημα με τις εξώσεις έγινε πιο αισθητό από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και μετά. Όσο η οικονομία της χώρας δεν αλλάζει τροπή, τόσο νοικοκυριά και επιχειρήσεις βαρύνονται με ολοένα και περισσότερες οφειλές, και τελικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις. Από το 2010 και νωρίτερα το φαινόμενο ήταν αποσπασματικό και είχε εντελώς διαφορετική διάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες από δικηγορικούς κύκλους.

 Σε δυσμενή θέση πάντως και οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Το πρόβλημα με τις εξώσεις δεν έχει μόνο μία όψη αλλά δύο. Από τη μία είναι οι ενοικιαστές που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις, από την άλλη όμως είναι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι επιβαρύνονται με δυσβάσταχτη φορολογία…

Αρκετοί ιδιοκτήτες βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να αιτούνται απομάκρυνση των ενοικιαστών και να μην μπορούν και να υποχωρήσουν ούτε βήμα από τις αξιώσεις τους, καθώς μετρούν απλήρωτα ενοίκια και δέκα και δώδεκα μηνών.

Η οικονομική κρίση βάζει μαχαίρι στον λαιμό και για τους ενοικιαστές αλλά και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται και τα έξοδά τους να αυξάνονται.

 Υπακοή στις δικαστικές αποφάσεις

Συμμόρφωση στις αποφάσεις του δικαστηρίου υποδεικνύουν τελικά οι οφειλέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικούς επιμελητές, οι οποίοι έχουν δυστυχώς τον άχαρο ρόλο να εκτελούν τις αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων όπως ο Νόμος ορίζει εξάλλου, μετά την επίδοση των αποφάσεων συνήθως οι οφειλέτες εφαρμόζουν όσα προβλέπει το Δικαστήριο και τελικά οι αποφάσεις δεν εκτελούνται.

Οι ενοικιαστές είτε καταβάλλουν τα οφειλόμενα ενοίκια είτε αποχωρούν από μόνοι τους από τους χώρους χωρίς όμως βίαιη απομάκρυνση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, πάντως, οι οποίες είναι μεμονωμένες, διαπιστώνεται ότι οι ενοικιαστές δεν πληρώνουν τα μισθώματα κατ’ επάγγελμα. Ενοικιάζουν σπίτια και διαμερίσματα αφήνουν απλήρωτες υποχρεώσεις μηνών και στη συνέχεια αλλάζουν κατοικία και δημιουργούν νέα χρέη σε ιδιοκτήτες ακινήτων.

«Εναπόκειται στον κάθε ιδιοκτήτη πόσο καιρό θα αφήσει τον ενοικιαστή να παραμένει στον χώρο χωρίς να καταβάλλει τις υποχρεώσεις του. Θύματα πάντως, αυτής της τακτικής είναι κατά κύριο λόγο ηλικιωμένες γυναίκες, οι οποίες μετά βίας συμπληρώνουν με τα ενοίκια μία αξιοπρεπή σύνταξη» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣΡεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ