Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025 06:23
Τοπικά

18.000 οι καταγεγραμμένοι άνεργοι στη Μαγνησία τον Μάρτιο






Στοιχεία – σοκ για την απασχόληση παρουσιάστηκαν κατά τη χθεσινή Απολογιστική Συνέλευση Αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Πρόκειται για στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η οποία καταγράφει υψηλότατα ποσοστά ανεργίας στη Θεσσαλία (πάνω από 23%), κατατάσσοντάς την τρίτη στον πανελλαδικό χάρτη.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η νεανική ανεργία διαμορφώθηκε το 2016 στο εξωφρενικό 45,2%, ενώ η ανεργία στις γυναίκες, για μία ακόμη φορά, κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, με μεσοσταθμικό ποσοστό 28 % τον περασμένο Δεκέμβριο, πολύ υψηλότερη από εκείνη που καταμετρήθηκε για τους άνδρες (19,5%).

Όσον αφορά δε στη δυσκολία εξεύρεσης εργασίας, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ένας στους δύο αναζητεί εργασία για τουλάχιστον ένα χρόνο, ενώ ένα ποσοστό μόλις, 15,7% των ανέργων της Θεσσαλίας έλαβε τον Δεκέμβριο επίδομα ανεργίας.

Όσον αφορά ειδικότερα τη Μαγνησία, η κατάσταση είναι δραματική, όπως τονίστηκε: Τριτοκοσμικές συνθήκες που εξαπλώνονται σε κάθε χώρο δουλειάς, εφιαλτικές συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης που πλήττουν ολοένα και περισσότερες οικογένειες.

Οι συρρικνωμένοι μισθοί και τα ωράρια λάστιχα, οι ανεφάρμοστες Συλλογικές Συμβάσεις, και οι εκκωφαντικές εργοδοτικές αυθαιρεσίες, κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια σε κάθε εργασιακό χώρο.

Μόνο τον Μάρτιο του 2017, οι καταγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ έφτασαν τους 18.000, ενώ το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στη Μαγνησία επέβαλε πρόστιμα ύψους 600.000 ευρώ σε επιχειρήσεις για ανασφάλιστη εργασία και για εκμετάλλευση εργαζομένων (μη τήρηση ωραρίου εργασίας). Η πρόβλεψη είναι ότι, στο τέλος του 2017, τα πρόστιμα θα φτάσουν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Όπως μεταξύ άλλων τονίστηκε χαρακτηριστικά: ¨”στη Μαγνησία, η δημόσια-δωρεάν υγεία χρεωκόπησε. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη υπολειτουργεί, εξ αιτίας των ελλείψεων σε υγειονομικό προσωπικό και σε μέσα.
Νοσοκομείο – Κέντρα Υγείας εκπέμπουν δραματικό S.O.S, και, αν λειτουργούν ακόμη, αυτό οφείλεται στην αυτοθυσία των ίδιων των εργαζόμενων (γιατρών-νοσηλευτικού προσωπικού), που υπερβάλλουν εαυτούς. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα προβλήματα από τη σύσταση του ΕΦΚΑ. Αυτό το λειτουργικό μπάχαλο, σ’ αυτούς τους δύο πρώτους μήνες της λειτουργίας του ΕΦΚΑ, μας δικαιώνει απόλυτα και αποτελεί τον συνεκτικό κρίκο της αγωνιστικής μας αντίδρασης και με άλλους ασφαλισμένους, που ήδη έχουν ξεσηκωθεί, συγκροτώντας ενιαίο μέτωπο πάλης κατά του ΕΦΚΑ.

Η τελευταία, μάλιστα, κοινή μας αγωνιστική παρουσία στο ΙΚΑ Βόλου, κατά του ΕΦΚΑ, ήταν από μόνη της το αποστομωτικό στοιχείο εναντίον όσων υποστήριζαν ότι κοινοί αγώνες δεν μπορούν να υπάρξουν, λόγω της διαφορετικότητας των απόψεων και των ιδεολογιών».

Όσον αφορά την αποβιομηχάνιση της περιοχής τονίστηκε ότι
 η Μαγνησία έχει ήδη πικρά πείρα του τι σημαίνουν στην πράξη σχέδια αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών Ομίλων! «ΙΜΑΝΤΑΣ, COCA COLA, ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ, ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ (πρόσφατα), KONTI κ.ά. (παλιότερα) είναι οι τρανταχτές περιπτώσεις ανάλογων «αναδιαρθρώσεων», που κόστισαν εκατοντάδες χαμένες θέσεις εργασίας και οδήγησαν σε περαιτέρω μαρασμό την τοπική κοινωνία και αγορά.
Τη χαριστική βολή ήρθε να δώσει η εφαρμογή των νέων Μνημονιακών Νόμων, που «έλυσαν τα χέρια» των εργοδοτών για να καταργήσουν και τα τελευταία εργατικά δικαιώματα από τους εργαζόμενους όλων των Κλάδων (Ιδιωτικές Κλινικές, Επιχειρήσεις Επισιτισμού-Τουρισμού).

Την ίδια ώρα, από την ύφεση που προκάλεσαν τα μνημόνια, ολόκληροι Κλάδοι οδηγήθηκαν στον αφανισμό, όπως η Οικοδομή και τα Συναφή Επαγγέλματα, ενώ δεκάδες επαγγελματικά Καταστήματα που αποζούσαν από την οικοδομική δραστηριότητα, οδηγήθηκαν στον μαρασμό και στα λουκέτα.
Όλα αυτά, συνάδελφοι, συνθέτουν ένα εφιαλτικό Μεσαιωνικό παζλ, και βυθίζουν τον τόπο στο τέλμα».

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, η Διοίκηση του ΕΚΒ διαβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να υποστείλει τη σημαία του αγώνα.