Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 21:52
ΒόλοςΤοπικά

Κέντρα διανομής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προτείνει ο Νικήτας Πρίντζος – “Σε τροχιά ανάπτυξης η ΕΒΟΛ”






Πρόταση για τη δημιουργία κέντρων διανομής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα καταθέσει στο Δ.Σ. και στη Γενική Συνέλευση, ο Πρόεδρος του Α.Σ. Βόλου και της ΕΒΟΛ Νικήτας Πρίντζος.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Πρίντζος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πορεία της γαλακτοβιομηχανίας, επισημαίνοντας ότι αποτελεί την “ατμομηχανή” της οργάνωσης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, προσθέτοντας ότι από άποψη παραγωγής οι δυνατότητες είναι τεράστιες όμως το πρόβλημα είναι στην τροφοδοσία. “Δεν μπορείς να τροφοδοτείς όλη την Ελλάδα με ένα κέντρο διανομής, εδώ στον Βόλο. Να φεύγουν κάθε βράδυ έξι νταλίκες για το λεκανοπέδιο” προτείνοντας ότι η υπέρβαση είναι η δημιουργία Κέντρων Διανομής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όπως είπε “Δημιουργώντας τα Κέντρα θα μπορεί η ΕΒΟΛ να ελέγχει τη διακίνηση και να εξυπηρετεί την Αττική, τα νησιά, την Πελοπόννησο και αντίστοιχα την Β. Ελλάδα. Το κόστος της δημιουργίας ενός Κέντρου Διανομής στην Αθήνα υπολογίζεται σε 4-6 εκ. ευρώ και την πρόταση θα την καταθέσω στο ΔΣ και στη Γενική Συνέλευση που εκείνη θα πάρει απόφαση. Ή θα μείνει σε βατά επίπεδα ή θα πάει παραπάνω, προσθέτοντας ότι η ΕΑΣ έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει από ιδίους πόρους το κόστος των Κέντρων Διανομής.

Ο κ. Πρίντζος αναφέρθηκε αρχικά, στο μείζον ζήτημα της κλιματικής κρίσης που έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές παραγωγές κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα χαμηλές παραγωγές στο κριθάρι και το σιτάρι, αλλά και σε δενδρώδεις καλλιέργειες όπως οι αμυγδαλιές με τα ποσοστά να φτάνουν ακόμη και το 100%.

Τόνισε την ανάγκη η πολιτεία να βάλει πλάτη και να μεθοδεύσει τι θα γίνει στο μέλλον, καθώς η κλιματική αλλαγή έχει δείξει την επίδρασή της στον αγροτικό κόσμο.

Σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο, η ΕΑΣ πλήρωσε 0,25 ευρώ προκαταβολή για το σιτάρι και το πούλησε προς 0,34ευρώ, δίνοντας στον αγρότη 0.32 ευρώ. Για το καλαμπόκι, ο Συνεταιρισμός δίνει προκαταβολή 0,25 ευρώ μέχρι να καθοριστεί η τελική τιμή τέλη του μήνα.

Προέβλεψε ότι θα είναι μια άσχημη χρονιά για την κτηνοτροφία και η ΕΒΟΛ θα πληρώσει το πρόβειο γάλα 1,15 ευρώ και το βιολογικό γίδινο προς 0,85 ευρώ ενώ οι τιμές θα καθοριστούν εντός του μήνα. Όπως είπε “Η κτηνοτροφία θα περάσει δύσκολες ώρες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η πολιτεία ήδη έχει ξεκινήσει από τον Ιανό και τις καταστροφές, να ανταποκρίνεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στα κελεύσματα της εποχής, δηλαδή ο ΕΛΓΑ να πληρώνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, να δίνει προκαταβολές, γιατί οι ζημιές είναι τεράστιες. Ο αγροτικός κόσμος δεν μπορεί να επιβιώσει, εάν δεν σταθεί δίπλα πολιτεία. Έχουμε ενδείξεις ότι ξεκίνησε η πολιτεία μια άλλη πορεία”.

Δεσμεύτηκε ότι, η ΕΒΟΛ θα καταβάλλει προσπάθειες, να απορροφήσει στο μεγαλύτερο ποσοστό όλες τις αυξήσεις στο γάλα, αλλά και στις ζωοτροφές κι όπως είπε “Υπόσχομαι ότι ο κτηνοτρόφος θα παίρνει τις ζωοτροφές από το ΕΒΟΛ μόνο στην τιμή που αγοράσαμε συν τα έξοδα μεταφοράς, δηλαδή χωρίς κέρδος. Θα βοηθήσουμε και σ’ αυτό το κομμάτι. Θα προσπαθήσουμε να μην μετακυλήσουμε και τις αυξήσεις στην κατανάλωση και στους καταναλωτές που μας στηρίζουν και περνούν δύσκολα.

Ο κ. Πρίντζος αναφέρθηκε και στην τροχιά ανάπτυξης που βρίσκεται η ΕΒΟΛ κι όπως τόνισε “Πηγαίνουμε από το καλό στο καλύτερο. Είναι υγιέστατη συνεταιριστική οργάνωση, δεν χρωστάει πουθενά, δεν έχει κανένα δάνειο, δίνει μπόνους στο προσωπικό, το οποίο το δώσαμε πριν δύο μήνες και μέρισμα στα μέλη. Φέτος το μέρισμα είναι 1500 ευρώ κι έχουμε ήδη δώσει 1000 ευρώ προκαταβολή. Αμφιβάλω εάν υπάρχει καλύτερη συνεταιριστική οργάνωση από του Βόλου . Έχει μεγάλη ρευστότητα, κάνει επενδύσεις. Η ΕΒΟΛ τους τελευταίους δύο μήνες, προχώρησε σε επένδυση ύψους 2 εκ. ευρώ για την προμήθεια μηχανών εμφιάλωσης, μία γιαουρτομηχανή και έξι καινούργια αυτοκίνητα διανομής, για την ανανέωση του στόλου. Δεν χρωστάμε δεκάρα, πληρώνουμε μετρητοίς τους παραγωγούς και στο γάλα και στα άλλα προϊόντα. Η φετινή χρονιά ίσως ξεπεράσει το φράγμα των 20 εκ. ευρώ τζίρο, που δεν έχει φτάσει ποτέ”.

Έλεγχος από την ΑΑΔΕ – Οικόπεδο Δήμος Ρήγα Φεραίου

Ο Πρόεδρος, αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα της οκτάμηνης έρευνας από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με τον ίδιο να επισημαίνει πως δεν βρέθηκε τίποτα στα διοικητικά, οικονομικά και φορολογικά του Συνεταιρισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2019 υπήρξε επώνυμη αναφορά στον Υπ. Οικονομικών ότι στην ΕΒΟΛ, θα πρέπει να γίνει έλεγχος οικονομικός και διοικητικός, για τα τελευταία 15 χρόνια και μετά από οκτώ μήνες όπως είπε “εάν είχαν δικαίωμα να ανακοινώσουν βραβείο θα μας το είχαν δώσει. Δεν βρέθηκε το παραμικρό”.

Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού αναφέρθηκε και στο θέμα με τα οικόπεδα και στο οικόπεδο του Βελεστίνου, που πρότεινε να δοθεί στον Δήμο Ρήγα Φεραίου για την ανέγερση νέου Δημαρχείου, τονίζοντας ότι “πίστευα ότι θα υπήρχε σύμπνοια. Δεν το χειρίστηκα επικοινωνιακά. Άκουσα τα εξ αμάξης, ότι προσβάλλω κατοίκους. Μόλις διαπίστωσα ότι δημιουργεί ρήγμα η πρόθεσή μου αυτή την πήρα πίσω. Ήθελα να βοηθήσω και όχι να διχάσω. Μπορεί να μην το διαχειρίστηκα καλά” κατέληξε.