Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024 05:27
Τοπικά

Βόλος: «Η Βιομηχανία στήριξε την εθνική οικονομία σε περίοδο ύφεσης»






Τη δημιουργία ενός νέου φορέα, ενός δικτύου καινοτομίας με στόχο να έρθουν πιο κοντά οι βιομηχανίες με την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, δρομολογείται από τους βιομηχανικούς συνδέσμους της χώρας, όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κων. Μπίτσιος στη χθεσινή ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κ. Ελλάδος.

Των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης προήδρευσε ο κ. Κων. Λούλης, ενώ χρέη Γενικού Γραμματέα εκτέλεσε η κ. Ελίνα Ριζάκου. Το Πρόγραμμα της Κλειστής Γενικής Συνέλευσης περιελάμβανε τις παρουσιάσεις του Απολογισμού Έργου του Συνδέσμου για το 2015 από το Γενικό Γραμματέα Δ.Σ. του Συνδέσμου, κ. Κωνσταντίνο Κουρκούμπα, του Οικονομικού Απολογισμού 2015 και του Προϋπολογισμού 2016 από τον Ταμία Δ.Σ. κ. Εμμανουήλ Ευσταθίου και της έκθεσης της Εξελεγκτικής Επιτροπής, η οποία αναγνώστηκε από την κα Ιωάννα Κιντά.

Στη συνέχεια προτάθηκε και έγινε ομόφωνα αποδεκτή η ανακήρυξη του κ. Νικ. Τσαούτου, ως Επίτιμου Προέδρου του Συνδέσμου και η συνεδρίαση έκλεισε με τη διενέργεια των αρχαιρεσιών για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής και Εφορευτικής Επιτροπής.

Η Ανοικτή Γενική Συνέλευση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης κ. Κων. Λούλη και ακολούθησε ο χαιρετισμός του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου ΣΕΒ κ. Κων. Μπίτσιου. Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι ομιλίες του Απερχόμενου Προέδρου του Δ.Σ. του Συνδέσμου κ. Ευρ. Δοντά για τα 50 Χρόνια ΣΒΘΚΕ και της νέας Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ελένης Κολιοπούλου κι ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλ. Χαρίτση.

Ο κ. Μπίτσιος στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει ένα δικό της δραστικό εθνικό σχέδιο, προσαρμοσμένο στις ελληνικές ιδιαιτερότητες, που με στοχευμένες παρεμβάσεις θα εξυγιάνει παθογένειες και θα αξιοποιήσει τις πολλές λιμνάζουσες αναπτυξιακές μας δυνατότητες κι όπως είπε «Οι βιομηχανικοί και κλαδικοί σύνδεσμοι έχουμε συμφωνήσει σε ένα κοινό πλαίσιο δράσεων που θεωρούμε ότι αποτελεί βάση συνεννόησης και εποικοδομητικής συνεργασίας με την Πολιτεία. Οι παρεμβάσεις μας αφορούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στο κόστος ενέργειας και στο μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων».
Ειδικότερα ανέφερε ότι εστιάζονται, πρώτον σε έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη με περισσότερες από 100 προτάσεις για τη βιομηχανία, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, την καινοτομία, τις εξαγωγές, τις δεξιότητες, τις αδειοδοτήσεις, την ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης, τη χωροταξία, τη λειτουργία της αγοράς και τις δημόσιες προμήθειες.

Το δεύτερο σημείο είναι οι έξυπνες φορολογικές πολιτικές για την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Το τρίτο σημείο, αφορά στις κλαδικές πολιτικές σε κρίσιμους βιομηχανικούς κλάδους όπως η αγροδιατροφή, η φαρμακοβιομηχανία, τα logistics, τα μέταλλα και οι κατασκευές, η ενέργεια και το περιβάλλον.

Οι βιομήχανοι σύμφωνα με τον κ. Μπίτσιο προτείνουν ένα νέο υπόδειγμα επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα ενθαρρύνει τις βιομηχανικές επενδύσεις και συγκεκριμένες παρεμβάσεις πολιτικής που θα επιτρέψουν τη μεταστροφή του αρνητικού κλίματος και θα ανοίξουν τον δρόμο για παραγωγικές επενδύσεις.
«Οι επενδυτές αναζητούν πολιτική και οικονομική σταθερότητα και σταθερούς κανόνες σε όλα τα επίπεδα» είπε και συνέχισε «Πιστεύω βαθιά ότι τα λόγια έχουν περισσέψει και πλέον δεν πείθουν. Γι’ αυτό πρέπει να περάσουμε σε πράξεις. Δρομολογούμε όλοι οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι της χώρας τη δημιουργία ενός νέου φορέα, ενός δικτύου καινοτομίας με ένα στόχο: να φέρουμε πιο κοντά τις βιομηχανίες με την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Είναι ζήτημα επιβίωσης να μετατρέψουμε σε επιχειρηματικότητα την πλούσια έρευνα που παράγεται στα πανεπιστήμια. Ο στόχος μας πρέπει να είναι ένας: πως θα δημιουργήσουμε πιο σύνθετα τεχνολογικά προϊόντα. Αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία και το καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας».

Ο ΣΕΒ έχει διαχρονικά προτείνει λύσεις που μπορούν να αποκαταστήσουν την κοινωνική δικαιοσύνη και να φέρουν σημαντικά έσοδα στο Κράτος. Τέτοια είναι η επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Η αύξηση, δηλαδή, της χρήσης του πλαστικού χρήματος και η υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές των επιχειρήσεων.
Όσον αφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, στον κλάδο του ενδύματος οι κερδοφόρες επιχειρήσεις είναι 100, στον κλάδο των τροφίμων οι κερδοφόρες είναι 756 και στον κλάδο των μεταλλικών προϊόντων 238.

Οι θέσεις του ΣΒΘΚΕ
Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΒΘΚΕ Ελένης Κολιοπούλου, τόνισε ότι σε ένα περιβάλλον έντονα υφεσιακό, η βιομηχανία στήριξε την εθνική οικονομία. Συνέβαλε στη διαμόρφωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας σε ποσοστό 9,61%. Στην περιοχή μας, επεσήμανε ότι οι βιομηχανικές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, συμμετείχαν σε ποσοστό 13,27% στη διαμόρφωση της Προστιθέμενης Αξίας της περιοχής και η Βιομηχανία της Στερεάς Ελλάδας σε ποσοστό 25,17% επισημαίνοντας ότι «Παρά τις πτωτικές τάσεις των εξαγωγικών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, το 90,4% των εξαγόμενων αγαθών είναι βιομηχανικά προϊόντα αξίας 24,6 δις ευρώ». Επίσης ανέφερε ότι σε επίπεδο χώρας, το ποσοστό των εργαζομένων στις βιομηχανικές επιχειρήσεις ανέρχεται στο 9,91%. Μας καθιστά δηλαδή τον τρίτο εργοδότη, εκτός Δημοσίου και υπογράμμισε «Η Ελληνική Βιομηχανία συμβάλλει με πάνω από 6 δις ευρώ, σε ετήσια βάση, στη διαμόρφωση των συνολικών αποδοχών των εργαζομένων και συνεισφέρει στα ασφαλιστικά ταμεία.Στηρίζει τα δημόσια έσοδα και συνεισφέρει σε ποσοστό 49,7% του συνολικού φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων».
Για το φορολογικό σύστημα ο ΣΒΘΚΕ προτείνει την απλοποίηση του φορολογικού θεσμικού πλαισίου, την καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, την ενσωμάτωση κοινωνικής δικαιοσύνης στην κατανομή των φορολογικών βαρών για όλους και την ίση μεταχείριση, χωρίς περιθώρια για υποκειμενικές κρίσεις, από τις κρατικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο, οι βιομηχανίες χρειάζονται ένα σταθερό, δίκαιο, αναπτυξιακό φορολογικό χάρτη, στη φιλοσοφία ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, με στόχο τη σταδιακή δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη – κράτους και νομικού προσώπου – κράτους, που η έλλειψή του τόσο μας έχει βασανίσει και δημιουργήσει αδιέξοδα.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό σύστημα, τόνισε ότι κι εδώ απαιτείται στόχευση, ενώ για το ενεργειακό, τόνισε ότι η αγορά ενέργειας στη χώρα μας είναι ένας πραγματικά γόρδιος δεσμός, γεμάτος προβλήματα και αδιέξοδα. Θέλει ανάλογα γενναίες αποφάσεις για να βρεθεί άκρη. Για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η άμεση υιοθέτηση μιας σειράς μέτρων που θα εστιάζουν στην αποκατάσταση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στις πηγές χρηματοδότησης. Λαμβάνοντας υπόψη ρεαλιστικά τις συνθήκες που επικρατούν εδώ και τώρα, στην εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους προς την ιδιωτική οικονομία, τα αυτονόητα δηλαδή, στην διασφάλιση της έγκαιρης αποπληρωμής της οφειλόμενης δημόσιας χρηματοδότησης σε επενδύσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, στην διαμόρφωση εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της αγοράς σε ρευστότητα είτε με κεφάλαια κίνησης είτε με παροχή εγγυήσεων, είτε με επιδότηση επιτοκίου και τέλος στην δημιουργία εξειδικευμένου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος χρηματοδοτικής υποστήριξης επιχειρήσεων

Ο Αλ. Χαρίτσης

Τέλος στην ομιλία του ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλ. Χαρίτσης, αναφέρθηκε στα στοιχεία που γνωστοποίησε το μεσημέρι στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε για το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 αλλά και για το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, τονίζοντας ότι «επιδιώκουμε να μετασχηματίσουμε το παραγωγικό σύστημα και να μετατρέψουμε τις δομές που ενισχύουμε σε ευρύτερες αλυσίδες αξίας». Επίσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση εστιάζει σε οκτώ τομείς προτεραιότητας στους οποίους η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα: την αγροδιατροφή, την υγεία και τα φάρμακα, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, την ενέργεια, το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα, τα υλικά και τις κατασκευές, τον πολιτισμό και βεβαίως τον τουρισμό, ενώ για την ρευστότητα της αγοράς, είπε ότι «Στόχος μας είναι για τις δράσεις επιχειρηματικότητας που είναι σε εξέλιξη να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, να γίνει γρήγορα η διαδικασία της αξιολόγησης μέσω της νέας αυτοματοποιημένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας και μετά να προχωρήσουμε όσο το δυνατό γρηγορότερα στην εκταμίευση των σχετικών πόρων, προκειμένου να διευκολύνονται οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Για να το κάνουμε αυτό προχωρήσαμε σε μια συμφωνία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τη δημιουργία ενός καταπιστευτικού λογαριασμού, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες με την υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης». Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο και στα εργαλεία του, και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς για την Κυβέρνηση αποτελεί πολιτική επιλογή η ενίσχυση του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ.