Πόλεμος Ουκρανία: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο – Πληροφορίες ότι επίκειται έφοδος ρωσικών δυνάμεων
Εκτιμήσεις ότι επίκειται η τελική ρωσική έφοδος για την κατάληψη του Κιέβου, τις επόμενες ώρες, ακόμα και έως το βράδυ της Τετάρτης διατυπώνονται από ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, κι ενώ σήμερα το πρωί θα τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους.
Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύθηκαν όταν το Πεντάγωνο των ΗΠΑ μίλησε για ρωσική κινητικότητα στην περιοχή της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, με μία φάλαγγα που προωθείται προς το Κίεβο από τα βορειοανατολικά, όσο η πρώτη, που κατέβηκε από τα βόρεια, παραμένει ακινητοποιημένη εδώ και πολλές ημέρες έξω από την πόλη. Οι εκτιμήσεις των Αμερικανών τοποθετούν τη θέση της φάλαγγας αυτής, που ξεκίνησε την προέλασή της, στα 60 χιλιόμετρα περίπου από την πόλη του Κιέβου.
Σύμφωνα δε με το BBC, κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν αναφορές για συνεχείς εκρήξεις στην πρωτεύουσα Κίεβο, αλλά και τις γύρω περιοχές.
Σύμφωνα με το βρετανικό Μέσο, δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή αναφέρουν σειρά εκρήξεων, την ώρα που οι σειρήνες της αεράμυνας άρχισαν να ηχούν εκ νέου στο Κίεβο.
Απορρίπτουν οι ΗΠΑ το πολωνικά MiG29
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν έκπληκτες από την πρόταση της Πολωνίας να θέσει στη διάθεσή τους όλα τα μαχητικά MiG-29 της Πολεμικής Αεροπορίας της, όπως έχει ζητήσει η Ουκρανία.
«Εξ όσων γνωρίζω, δεν μας συμβουλεύθηκαν εκ των προτέρων», είπε η Βικτόρια Νούλαντ, η τρίτη τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο. «Νομίζω πως επρόκειτο για ανακοίνωση-έκπληξη από την πλευρά των Πολωνών».
Διευκρίνισε πως είχε συμμετάσχει λίγο πριν από την ακρόαση σε συνάντηση στην οποία «άκουσε να γίνεται λόγος» για μια τέτοια απόφαση, εάν υπήρχε συντονισμός με τη Βαρσοβία. «Όμως, όπως γνωρίζετε, βρισκόμασταν σε διαβουλεύσεις μαζί τους εδώ και κάποιες ημέρες για το συγκεκριμένο αίτημα των Ουκρανών», θύμισε.
Όταν ερωτήθηκε από γερουσιαστές εάν οι ΗΠΑ πράγματι θα διευκολύνουν τη μεταφορά των μαχητικών στο Κίεβο, η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να δεσμευτεί.
Σημείωσε πως «η θέση που γενικά μοιράζεται τούτη η επιτροπή είναι πως αυτά τα αεροσκάφη πρέπει να πάνε στην Ουκρανία», ωστόσο συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη ως προς το ζήτημα αυτό» και «αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των συμμάχων μας και ακόμη και στην κυβέρνηση» του Τζο Μπάιντεν.
Την Κυριακή, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μολδαβία ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται ενεργά» για να επιτευχθεί συμφωνία με την Πολωνία προκειμένου να σταλούν καταδιωκτικά στην Ουκρανία για να αντιμετωπιστεί η ρωσική εισβολή. Ένα από τα εκκρεμή ζητήματα είναι κυρίως η πιθανότητα οι ΗΠΑ να αντικαταστήσουν αυτά τα MiG-29 προμηθεύοντας μεταχειρισμένα μαχητικά ανάλογων επιχειρησιακών δυνατοτήτων αμερικανικής κατασκευής για τον στόλο της πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Τα MiG-29, σοβιετικού σχεδιασμού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως από τους πιλότους της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
«Οι αρχές της Δημοκρατίας της Πολωνίας, έπειτα από διαβουλεύσεις του προέδρου και της κυβέρνησης, είναι έτοιμες να μεταφέρουν χωρίς καθυστέρηση και δωρεάν όλα τα αεροσκάφη MiG-29 στην (αμερικανική) βάση Ραμστάιν» στη Γερμανία και «να τα θέσουν στη διάθεση των ΗΠΑ», ανέφερε νωρίτερα χθες το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, αν και επισήμανε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν στις συνομιλίες τους με την Πολωνία για το ζήτημα αυτό, έκρινε ότι η πρόταση της Βαρσοβίας να θέσει στη διάθεση της Ουάσινγκτον όλα τα μαχητικά MiG-29 που έχει στον στόλο της ώστε να μεταφερθούν στην Ουκρανία δεν είναι «βιώσιμη», με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Πενταγώνου.
«Δεν θεωρούμε ότι η πρόταση της Πολωνίας είναι βιώσιμη», ανέφερε ο Τζον Κέρμπι στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, κρίνοντας πως η προοπτική τα μαχητικά αυτά να απογειωθούν από βάση των ΗΠΑ και του NATO στη Γερμανία και να πετάξουν «μέσω εναερίου χώρου που διεκδικείται από τη Ρωσία στην Ουκρανία» θα ήγειρε «σοβαρές ανησυχίες για όλη τη συμμαχία του NATO».
«Θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε με την Πολωνία και τους άλλους συμμάχους μας στο NATO για το ζήτημα αυτό και την επιμελητειακή πρόκληση που παρουσιάζει, αλλά δεν πιστεύουμε ότι η πολωνική πρόταση είναι βιώσιμη», κατά τον κ. Κέρμπι.