Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024 14:28
Άλλες Ειδήσεις

29 χρόνια Mega μέσα από πρόσωπα και προγράμματα (vids)






Ήταν 20 Νοεμβρίου του 1989, όταν ο πρώτος ελληνικός, ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός με το όνομα Mega άρχισε να εκπέμπει. Σήμερα, μετά από 29 χρόνια λειτουργίας, μετά από 29 χρόνια γεμάτα ένδοξες στιγμές, πλούσιο πρόγραμμα και δεκάδες πρόσωπα που απογειώθηκαν μέσα από τη συχνότητά του, το πάλαι πότε μεγάλο κανάλι ολοκληρώνει τα κεφάλαια της ζωής του. Μιας ζωής που χαράχτηκε στη συνείδηση των τηλεθεατών και που θα συνεχίσει να έχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές του κοινού.

Το Mega δεν ήταν μόνο, στο τυπικό κομμάτι, το πρώτο ιδιωτικό κανάλι, ήταν και ουσιαστικά, πρακτικά. Ήταν το κανάλι που έφερε στην ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα καινοτομία, πρωτοπόρες ιδέες, ήταν ο σταθμός που ανέδειξε τηλεοπτικούς αστέρες και κράτησε όμορφη συντροφιά στον κόσμο.

Το κανάλι ξεκίνησε την πορεία του με γενικό διευθυντή τον Κώστα Σκούρα και διευθυντή ειδήσεων τον Ιάσωνα Μοσχοβίτη. Η Λιάνα Κανέλλη αποτέλεσε την πρώτη παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, για να δώσει τη σκυτάλη, κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών σε σημαντικές προσωπικότητες της ενημέρωσης.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει, άλλωστε, τους Γιάννη Πρετεντέρη, Αντώνη Λιάρο, Μαρία Χούκλη, Αιμίλιο Λιάτσο, Νίκο Στραβελάκη και μετέπειτα την Όλγα Τρέμη, τη Μαρία Σαράφογλου; Τον Νίκο Χατζηνικολάου τόσο στο δελτίο, όσο και στο «Ενώπιος Ενωπίω», που θεωρήθηκε μια από τις πιο μακροχρόνιες εκπομπές τηλεοπτικών συνεντεύξεων και τίναξε τα μηχανάκια της Nielsen στον αέρα; Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 1993, με καλεσμένη την Αλίκη Βουγιουκλάκη, η εκπομπή σημείωσε 78,1%, αριθμό ρεκόρ.

Στο μεγάλο κεφάλαιο Mega, αναπόσπαστο κομμάτι αποτέλεσε και η Μαλβίνα Κάραλη με το «Μalvina Hostess», όπου με τις βιτριολικές της ατάκες και το έξυπνο χιούμορ της έγραψε ιστορία και έδειξε το δρόμο για εκκεντρικά πράγματα στη μικρή οθόνη.

Εξέχουσα σημασία είχαν και οι αθλητικές εκπομπές-μεταδόσεις, σχεδόν από την πρώτη στιγμή. Νίκος Κατσαρός και Χρήστος Σωτηρακόπουλος, Αλέξης Σπυρόπουλος, Γιώργος Θαναηλάκης και Μένιος Σακελλαρόπουλος άφησαν το στίγμα τους με τις φωνές και το προσωπικό τους ύφος δίνοντας παράδειγμα και σε άλλους σταθμούς να τους «μιμηθούν».

Φουλ της ψυχαγωγίας
Το Mega δημιούργησε και τη δική του σχολή στις ψυχαγωγικές εκπομπές, στα τηλεπαιχνίδια, στα βραδινά σόου με άρωμα πολυτέλειας. Το 1991, πρώτη επίσημη έκανε το πρωινό μαγκαζίνο «Πρωινό Κοκτέηλ» με τους Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη, Ελένη Μενεγάκη, Νίκος Διαμανταρίδη, ενώ ακολούθησαν τα «Χαμογελάτε είναι μεταδοτικό» με τον Ανδρέα Μικρούτσικο, «Πολύ καλημέρα σας», «Σαν στο σπίτι σας» με τους Φώτη Σεργουλόπουλο, Μαρία Μπακοδήμου, αλλά και ο «Όμορφος Κόσμος το Πρωί» με το Γρηγόρη Αρναούτογλου.

Το 1994 ήταν η χρονιά που η Ρούλα Κορομηλά ξεκίνησε το «Μπράβο», ένα εβδομαδιαίο, βραδινό φαντασμαγορικό σόου, που διήρκησε για έξι χρόνια και σάρωσε. Από το εν λόγω κανάλι, βγήκε στον αέρα και το «Α.Μ.Α.Ν» με τους Αντώνη Κανάκη και Σωτήρη Καλυβάτση, κάνοντας τις σατιρικές εκπομπές τάση και λατρεία.

Σημαντικό κομμάτι, στον ψυχαγωγικό τομέα του Mega, τα τηλεπαιχνίδια. «Mega Banca», «Ραντεβού στα τυφλά», «Τα τετράγωνα των αστέρων», «Το μεγάλο παζάρι», «Κόντρες», το θρυλικό «Ρουκ Ζουκ» με τη Μαίρη Μηλιαρέση, «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» με τον Σπύρο Παπαδόπουλο κέρδισαν το στοίχημα, χάρισαν άφθονο γέλιο και αρκετά δώρα και χρήματα στο τηλεοπτικό κοινό.

Αξέχαστες στιγμές έδωσαν και τα πρώτα talent shows, που προβλήθηκαν στο Mega. «PopStars», «Super Idol» με κριτή τον Ηλία Ψινάκη, «So you think you can dance» με παρουσιάστρια τη Βίκυ Καγιά ανέδειξαν πρόσωπα και ακολούθησαν τη μόδα της παγκόσμιας βιομηχανίας θεάματος του εξωτερικού.

Η εποχή των ριάλιτι 
Το 2002, στο Mega, μετά τη σαρωτική επιτυχία του «Μεγάλου Αδελφού» που σημείωσε ο Ant1, εισήγαγε τα ριάλιτι, στο πρόγραμμά του. Το «Bar» ήταν το πρώτο, όπου μία ομάδα παικτών συζούσε ένα σπίτι και παράλληλα αναλάμβανε την οργάνωση και τη λειτουργία ενός κανονικού μπαρ, προσπαθώντας να αποφευχθούν προσωπικές συγκρούσεις και επαγγελματικά λάθη. Την παρουσίαση ανέλαβε ο Μίλτος Μακρίδης.

Λίγο αργότερα, εμφανίστηκε και η «Φάρμα». Μία ομάδα παικτών έμενε σε ένα σπίτι, έξω από την πόλη, όπου όχι μόνο έκανε όλες τις δουλειές εντός αλλά έπρεπε να εξασφαλίσει και το φαγητό του. Οικοδεσπότης ο Γρηγόρης Αρναούτογλου που έβαλε την πινελιά και το στίγμα του στο πρότζεκτ.

Το 2003 ήταν, όμως, η μεγάλη χρονιά για τα ριάλιτι και το Mega. Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου παρουσίασε το «Survivor» με τεράστια επιτυχία, ενώ το 2006, έλαβε χώρα το «Survivor Ελλάδα Vs Τουρκία» με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη οικοδεσπότη. Ακολούθησε η «Παταγονία» με τον Γιάννη Αϊβάζη.

Πλούσια κληρονομιά από σειρές 
Το Mega αφήνει πίσω του μία τεράστια κληρονομιά που αφορά στις κωμικές και δραματικές του σειρές. Ιστορίες που καθήλωσαν, που εκτόξευσαν τα μηχανάκια μετρήσεων στον 7ο ουρανό και σενάρια που ακόμα και σήμερα συζητιούνται και λησμονούνται από τους τηλεθεατές.

Από τις πρώτες σειρές, «Οι τρεις χάριτες». Σημειώνοντας υψηλή τηλεθέαση, θεωρείται πλέον ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα που έχουν παιχτεί. Η ιστορία, με την υπογραφή των ταλαντούχων Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου, αφορούσε στην καθημερινότητα τριών αδερφών, οι οποίες αποφάσισαν να μείνουν στο ίδιο σπίτι, αλλά και σε όλα τα αστεία περιστατικά αυτής της συμβίωσης. Μεγάλο ατού οι πρωταγωνίστριες, Άννα Παναγιωτοπούλου (Όλγα Χαρίτου Παπαχαρίτου), Νένα Μεντή (Μαρία Χαρίτου), Μίνα Αδαμάκη (Ειρήνη Χαρίτου) αλλά και η θεία Μπεμπέκα, κατά κόσμον Άννα Κυριακού.

Μια από τις δημοφιλέστερες και οι «Απαράδεκτοι». Το σίριαλ απογειώθηκε με τους ρόλους των Δήμητρας Παπαδοπούλου (υπέγραφε και το σενάριο), Σπύρου Παπαδόπουλου, Γιάννη Μπέζου και Βλάσση Μπονάτσου και κατάφερε να μείνει, μέχρι και σήμερα, στην ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης.

«Ρετιρέ», «Μικρομεσαίοι», «Ντόλτσε Βίτα», «Δύο Ξένοι» συνέχισαν την ένδοξη πορεία του πάλαι πότε μεγάλου καναλιού στις κωμωδίες και έδωσαν τη σκυτάλη στα «Είσαι το ταίρι μου», «Πενήντα Πενήντα», «Ευτυχισμένοι μαζί» που τίναξαν τη μπάνκα της επιτυχίας στον αέρα.

Ξεχωριστή αναφορά, στη λίστα με τις κωμικές σειρές, απαιτείται για το «Παρά Πέντε» του Γιώργου Καπουτζίδη. Προβλήθηκε, για πρώτη φορά, από το Mega στις 26 Σεπτεμβρίου 2005 και ολοκληρώθηκε στις 18 Ιουνίου 2007. Θεωρείται ως μια από τις πιο επιτυχημένες στη ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, κρίνοντας με βάση τις μετρήσεις θεαματικότητας της AGB, αφού χτυπούσε περισσότερο από 60%.

Όσον αφορά στη δραματουργία; «Οι φρουροί της Αχαΐας», το 1992, η «Αναστασία», το1993, το «Λόγω τιμής» ήταν από τις πρώτες σπουδαίες δραματικές σειρές του Mega. Το 1997, οι «Ψίθυροι καρδιάς» έσπασαν κάθε ρεκόρ, με τον έρωτα μιας τσιγγάνας και ενός πλούσιου γόη να καθηλώνουν και το αποτέλεσμα να είναι η τηλεθέαση να ξεπερνά, τότε, το 76%.

Ακολούθησαν σημαντικές παραγωγές, όπως τα σίριαλ «Η αίθουσα του θρόνου», «Να με προσέχεις», «Κλείσε τα μάτια», για να έρθει το 2010, το μεγάλο κεφάλαιο που ακούει στο όνομα «Νησί». Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ, η παραγωγή της σειράς θεωρήθηκε μία από τις ακριβότερες, μιας και κόστισε 4 εκατομμύρια ευρώ ή 150.000 ευρώ το επεισόδιο. Το σίριαλ σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά τοθ, σημειώνοντας τηλεθέαση μέσου λεπτού 36,2% και 62% μερίδιο τηλεθέασης.

Οι τελευταίες λέξεις
Στον επίλογο της πορείας και της πλούσιας αυτής ζωής του Mega, μετά την απόφαση του ΕΣΡ να ρίξει τίτλους τέλους στο κανάλι, δεν μπορούν να μην συμπεριλαμβάνονται όλα αυτά τα πρόσωπα και τα προγράμματα, όλη αυτά τα ανεκτίμητης αξίας «κοσμήματα» για την ιστορία της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης. Με την ευχή έστω και στην εκπνοή να δοθεί το «φιλί της ζωής», οι μνήμες από το πάλαι πότε μεγάλο κανάλι θα παραμείνουν για πάντα ζωντανές!