Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024 04:08
ΜαγνησίαΤοπικά

Στους δρόμους βγήκαν οι αγρότες – Δεν αποκλείουν κλιμάκωση






Στον περιφερειακό του Βόλου και στη συνέχεια στον Ριζόμυλο κατευθύνθηκαν οι αγρότες, του Πηλίου και της Μαγνησίας, στο πλαίσιο αγροτικών κινητοποιήσεων.

Το πρωί οι αγρότες ξεκίνησαν από το Καράβωμα και κατευθύνθηκαν από τον περιφερειακό στο Ριζόμυλο.

Σε δηλώσεις, ο Πρόεδρος ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Μαγνησίας Θοδωρής Γεωργαδάκης δήλωσε “δίνουμε παρών στον πανθεσσαλικό ξεσηκωμό κι από την πλευρά της Μαγνησίας μετά από πολλές αγωνιστικές δράσεις που έγιναν στο Νομό και καλούμε τους αγρότες πανελλαδικά να σηκωθούν από τους καναπέδες να αφήσουν τη μοιρολατρία γιατί ο μόνος δρόμος που έχει απομείνει είναι ο αγώνας της διεκδίκησης. Έχουμε χάσει τη ζωή μας, τα χωριά μας που χρόνο με τον χρόνο εξαθλιώνονται. Ιδιαίτερα στη Μαγνησία που είναι τριπλά χτυπημένη από φωτιά και πλημμύρες, έχουμε χάσει ζώα, χωράφια, αποθήκες. Το πρόβλημα έχει οξυνθεί πολύ ήταν κερασάκι στην τούρτα οι φυσικές καταστροφές”.

Ο κ. Γεωργαδάκης αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος παραγωγής και στις διεκδικήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων κι όπως είπε “Έχουμε υψηλό κόστος παραγωγής. διεκδικούμε αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, επιδότηση λιπάσματα φάρμακα και ζωοτροφές, πλαφόν στα 7λεπτά στην κιλοβατώρα για το ρεύμα, εγγυημένες κατώτατες τιμές, τα προϊόντα μας πωλούνται 10 -1 5 φορές πιο υψηλά. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τα μήλα έγινε διαίρεση και σε επίπεδο Νομού. Δώσανε πενιχρή αποζημίωση για τα μήλα αλλά υπάρχουν ποικιλίες μήλων που δεν συμπεριλήφθηκαν στην πληρωμή. Οι αποζημιώσεις για τα κάστανα πολύ μικρή. 200ευρώ που δώσανε είναι δύο κλούβες κάστανα. Η Δράκεια εξαιρέθηκε γιατί είπανε ότι στείλανε τις αιτήσεις στο ΚΟΕ αλλά οι συνάδελφοι κάνανε κανονικά τις αιτήσεις τους. Βλέπουμε μια ανοργανωσιά. Η τιμή του γάλακτος έχει πέσει διεκδικούμε αναπλήρωση εισοδήματος για τους συναδέλφους που είδαν καμένα και πνιγμένα ζώα. Να ξεσηκωθούν οι συνάδελφοι και να αφήσουν τις αυταπάτες και τις απειλές που δέχονται”.

Ο κ. Γεωργαδάκης δεν απέκλεισε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενώ γίνονται συζητήσεις για το αν θα ανεβούν τα τρακτέρ στην εθνική.

Ο Κων. Χιώτης πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Πουρίου και μέλος της ομοσπονδίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “είχαμε μια στραβή άνοιξη λόγω καιρικών συνθηκών και αλλάζουν πολύ οι καιρικές συνθήκες. Καταφέραμε τη λίγη παραγωγή να τη μαζέψουμε. Μετά την κακή άνοιξη ήρθαν και οι ζημιές από τον σε κάστανα και μήλα και κάναμε δηλώσεις ζημίας στον ΟΣΔΕ ήρθε και το τρίτο πλήγμα με τις πλημμύρες και τα κατέστρεψε όλα για όλα. Μαζέψαμε ότι μπορούσαμε για να δουλέψει κι ο συνεταιρισμός Ζαγοράς. Πήραμε 500ευρώ το στρέμμα σαν αποζημίωση από τον αέρα και τις πλημμύρες και 200ευρώ προκαταβολή για κάστανα, αλλά μείνανε εκτός οι αποζημιώσεις για αχλάδια και μήλα φούτζι”.

Τέλος ο Χρήστος Σταμούλης πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Αϊδινίου κι ελαιοκαλλιεργητής, έκανε λόγο για ένα τεράστιο πρόβλημα στη βρώσιμη ελιά κι όπως είπε ” Η παραγωγή είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Χρειαζόμαστε ενίσχυση γιατί είναι ένα προϊόν που εξάγεται και πρέπει να στηριχτεί. Οι ελαιοκαλλιεργητές πρέπει να ενισχυθούν γιατί ότι προϊόν δεν έχουμε δικό μας το πληρώνουμε πολύ ακριβά”.