Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024 16:32
Ελλάδα

Προσωρινή εκεχειρία στη ΝΔ: Περιμένουν την εταιρεία για τις εκλογές






Οι καθυστερημένες κατά δύο εικοσιτετράωρα παραιτήσεις του μεταβατικού προέδρου Ευάγγελου Μεϊμαράκη από την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας και του γραμματέα Ανδρέα Παπαμιμίκου από την προεδρία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ), λειτούργησαν εκτονωτικά και οδήγησαν σε προσωρινή εκεχειρία και σε κατάπαυση των εμφυλιοπολεμικών πυρών που αντηλλάγησαν το προηγούμενο διήμερο.

Υπό τον φόβο της επικράτησης απόλυτου εσωκομματικού χάους και την απειλή της πλήρους διάλυσης, φαίνεται ότι ενεργοποιήθηκαν ανακλαστικά πολιτικής επιβίωσης και λειτούργησαν παρασκηνιακά πρόσωπα και δυνάμεις που επέβαλαν την εκεχειρία, η οποία είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει, καθώς οι ιδεολογικές αλλά και προσωπικές διαφορές και κυρίως οι αμοιβαίες καχυποψίες που διχάζουν το στελεχιακό δυναμικό της Κεντροδεξιάς δεν έχουν ξεπεραστεί.

Η διαφαινόμενη, πάντως, διάθεση για αποκλιμάκωση της έντασης αποτυπώθηκε στην πολύωρη συνεδρίαση της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Εκεί, αν και ακούστηκαν πολλές διαφορετικές απόψεις για το μέλλει γενέσθαι για να υπάρξει υπέρβαση του αδιεξόδου που προκλήθηκε μετά το φιάσκο της Κυριακής με την ματαίωση της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου προέδρου, κοινή συνισταμένη των περισσότερων απόψεων που εκφράστηκαν ήταν η διάθεση να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν τρόπος να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία.

Προς την κατεύθυνση της καταλλαγής λειτούργησε, κατ΄ αρχήν, η παραίτηση  του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος παρέδωσε τα καθήκοντα στον γενικό γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννη Πλακιωτάκη, τον οποίο αρχικώς όρισε αντιπρόεδρο, κατά το προηγούμενο που είχε κάνει με τον ίδιο ο προκάτοχός του Αντώνης Σαμαράς. Αν και τις πρώτες ώρες στελέχη της Συγγρού ισχυριζόταν ότι το Καταστατικό της ΝΔ δεν παρείχε νομιμοποίηση στον κ. Μεϊμαράκη, που δεν ήταν εκλεγμένος, να ορίσει τον διάδοχό του, οι βουλευτές της ΝΔ υποδέχτηκαν τον κ. Πλακιωτάκη με ένα χειροκρότημα αποδοχής και το ζήτημα έληξε πριν καν ανοίξει.

Νωρίτερα είχαν δημιουργηθεί αρνητικές εντυπώσεις από  δήλωση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Παπαμιμίκου, σύμφωνα με την οποία «από εδώ και στο εξής κωλύομαι να προεδρεύω της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής», καθώς ερμηνεύτηκε ως κίνηση αμφισβήτησης της απόφασης Μεϊμαράκη να παραδώσει την ηγεσία στον κ. Παλακιωτάκη, καθώς διακινούνταν νομικές ερμηνείες του Καταστατικού, σύμφωνα με τις οποίες παραιτουμένου του μεταβατικού προέδρου αυτοδίκαιος διάδοχός του είναι ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής.

Τα πράγματα περιπλεκόταν και από το γεγονός ότι αντικαταστάτης του κ. Παπαμιμίκου στην προεδρία της ΚΕΦΕ ήταν ο κ. Πλακιωτάκης, αλλά τελικά βρέθηκε λύση με τον ορισμό ως επικεφαλής του αρχαιότερου βουλευτή Γιάννη Τραγάκη, ο οποίος συγκεντρώνει στο πρόσωπό του την εμπιστοσύνη όλων των υποψηφίων. Ενώ και από το περιβάλλον του κ. Παπαμιμίκου διευκρινίστηκε ότι δεν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης του κ. Πλακιωτάκη.

Τρεις απουσίες με νόημα και τρεις παρουσίες με σημασία

Την ανάγκη για ηρεμία διευκόλυνε και η απουσία του κ. Μεϊμαράκη από τη συνεδρίαση της Κ.Ο., στην οποία επίσης δεν παρέστησαν και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς που έστειλαν μηνύματα υπέρ της συμφιλίωσης. Απολύτως συμφιλιωτικά κινήθηκαν και οι τρεις υποψήφιοι που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση Άδωνις Γεωργιάδης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να κάνει retweet ανάρτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Γιάννη Βρούτση, που έγραψε στο λογαριασμό του: «Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ στο ύψος των περιστάσεων! Διεξάγεται ένας απόλυτα ειλικρινής και έντιμος διάλογος σε κλίμα ομοψυχίας και ενότητας».

Την ίδια ώρα, τα εναπομείναντα μέλη της ΚΕΦΕ συνέχιζαν στα κεντρικά γραφεία της Συγγρού με εντατικούς ρυθμούς την προσπάθεια να βρουν λύση για να γίνουν οι εκλογές το αργότερο ως τις 13 Δεκεμβρίου. Εξετάζεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο, εφόσον δεν βρεθεί εταιρία που να εγγυάται την ασφαλή λειτουργία on line πληροφορικού συστήματος, να καταφύγουν σε «χειρόγραφη» διαδικασία οργάνωσης της ψηφοφορίας, όπως προτείνουν αρκετοί ειδικοί.

Τοποθετήσεις υποψηφίων

Στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να διεξαχθεί η ψηφοφορία το αργότερο στις 13 Δεκεμβρίου.

Υποστήριξε ακόμη ότι  “όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνουν ότι η ΝΔ χρειάζεται επανεκκίνηση. Δημιουργική ανανέωση. Από την Αρχή! Η εκλογή νέου προέδρου θα διασφαλίσει την ενότητα του κόμματος. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι από σήμερα. Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Προτείνω κώδικα δεοντολογίας με δύο μόνον άρθρα:

1. Δεν προσωποποιούμε τις όποιες διαφορές μας.

2. Δεν αναμειγνύουμε πρώην πρωθυπουργούς και Προέδρους του Κόμματος.

Από τώρα ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Και οι τέσσερις. Με κοινό στόχο:

• Την ισχυρή μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη

• Την μαζική προσέλευση των πολιτών στις κάλπες

Την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στη Νέα Δημοκρατία.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας πρότεινε να γίνει συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων καθώς επίσης και συνδιάσκεψη για την παρουσίαση των θέσων των υποψηφίων μέσα στην εβδομάδα. Έκανε έκκληση να πέσουν οι τόνοι από όλους, αποδέχθηκε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην προσωποποιούνται οι όποιες διαφορές και ζήτησε εκλογές το ταχύτερο, ακόμη και στις 6 Δεκεμβρίου.

Κόντρες και αντιπαραθέσεις

Κατά την συνεδρίαση όμως αναδείχθηκαν και τα ουσιαστικά προβλήματα όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε να δεσμευτούν οι τέσσερις υποψήφιοι ότι δεν θα κάνουν συγκυβέρνηση με τον κ. Τσίπρα. Επ αυτού απάντησαν οι Ντόρα Μπακογιάννη και Κώστας Τζαβάρας ότι δεν μπορεί εκ των προτέρων να δεσμευτεί ο επόμενος αρχηγός. Έτσι όμως αναδείχθηκε και το κενό καθώς μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογή -που μπορεί να είναι στις 13 Δεκεμβρίου αλλά και τον Ιανουάριο- η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι ακέφαλη και δεν θα μπορεί να ασκεί ούτε την στοιχειώδη πολιτική όπως έκανε όσο ήταν προσωρινός ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Η εμπλοκή της περασμένης Κυριακής ανέδειξε τις παλαιές παθογένειες του κόμματος και οδηγεί σε μία παρασκηνιακή αντιπαράθεση σαμαρικών και καραμανλικών με ή χωρίς την συμμετοχή τους. Η στάση της εταιρίας info solutions χρεώθηκε από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη -μέσω συνεργατών του- αλλά και από τους καραμανλικούς που τον στηρίζουν στον Αντώνη Σαμαρά για τον οποίο οι περισσότεροι θεωρούν ότι προσπαθεί να ελέγξει την επόμενη ημέρα του κόμματος. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι ο κ. Μεϊμαράκης είναι πλέον σε ανοικτή αντιπαράθεση με τον Απόστολο Τζιτζικώστα ενώ δεν έχει καμία επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά. Οι σαμαρικοί βουλευτές στηρίζουν  σχεδόν στο σύνολό τους τον κ. Τζιτζικώστα ενώ οι καραμανλικοί τον κ. Μεϊμαράκη. Από χθες όμως ξύπνησαν και άλλοι δαίμονες του παρελθόντος καθώς η Ντόρα Μπακογίαννη άφησε υπονοούμενα για την διαδικασία του 2009 όταν και έχασε τη μάχη, θέμα για το οποίο της απάντησε ο σταθερός συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος.  H κα Μπακογιάννη πάντως νωρίτερα σε τηλεοπτικές της δηλώσεις μίλησε για σαμποτάζ την περασμένη Κυριακή.

Μέσα σε αυτό πλαίσιο 100 στελέχη του κόμματος με επιστολή τους ζητούν από τους πρώην προέδρους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά να παρέμβουν για να να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να οδηγηθεί το κόμμα στην εκλογή.

 

Πηγή: protothema.gr