Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024 15:06
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο για 48ωρη κακοκαιρία με καταιγίδες, κεραυνούς και χαλάζι






Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το επόμενο 48ωρο με την ΕΜΥ να εκδίδει έκτακτο δελτίο το οποίο επικαιροποίησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Όπως αναφέρει, ασταθείς αέριες μάζες που έρχονται από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια από το μεσημέρι έως αργά το απόγευμα της Πέμπτης (04-07-24) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Σήμερα Τετάρτη (03-07-24)

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, με πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ.

Αύριο Πέμπτη (04-07-24)

α. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως Χαλκιδική).

β. Στη Θεσσαλία (κυρίως στα δυτικά τμήματά της) και τις Σποράδες.

γ. Στην κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια.

⚠️ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ- ΜΙΚΡΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ.
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Σήμερα Τετάρτη (03-07-24)
Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, με πρόσκαιρη εξασθένηση των… pic.twitter.com/tQ2W95O3li

— Theodoros Kolydas (@KolydasT) July 2, 2024

Με αφορμή και το τραγικό δυστύχημα με την 13χρονη που έχασε τη ζωή της στη Χαλκιδική όταν την χτύπησε κεραυνός ενώ βρισκόταν στην παραλία με τους γονείς της, ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξηγεί ακριβώς τι συμβαίνει όταν ένας κεραυνός πέφτει στη θάλασσα και ποιες είναι οι επιπτώσεις σε λουόμενους που βρίσκονται κοντά.

Η ανάρτηση του Κολυδά:

Οι κεραυνοί που πέφτουν στην ξηρά είναι δεκαπλάσιοι από αυτούς που πέφτουν στην θάλασσα. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα οι καταιγίδες με κεραυνούς είναι λίγες και η μεγαλύτερη συχνότητα απαντάται στους κόλπους της Βόρειας Ελλάδος , όπου εκεί και τα καλοκαιρινά μπουρίνια είναι συχνότερα.

Όταν ο κεραυνός πέσει στην επιφάνεια της θάλασσας λόγω του ότι το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού η τάση διαχέεται επίπεδα δημιουργώντας διαφορά τάσης και το ρεύμα περνάει από το σώμα του λουόμενου. Αυτό έχει σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα όπως στην ξηρά και σε ακτίνα από 50 μέχρι και 100m από το σημείο που έπεσε ο κεραυνός. Η ηλεκτρική τάση ενός κεραυνού είναι 300 εκατομμύρια βολτ. Αυτά είναι άσχημα νέα για όσους επιπλέουν στο νερό ή κολυμπούν στην επιφάνειά του, καθώς το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Τα ψάρια, τα οποία κολυμπούν βαθύτερα, είναι περισσότερο προστατευμένα από τους ανθρώπους.

Όταν ο κεραυνός πέσει στην επιφάνεια της θάλασσας λόγω της πολύ μεγάλης θερμοκρασίας (30.000 ºC) εξατμίζεται μεγάλη ποσότητα νερού δημιουργώντας έκρηξη και το πιεστικό κύμα μεταφέρεται πολλά μέτρα μακριά. Ο κολυμβητής στην καλύτερη περίπτωση θα υποστεί σπάσιμο τύμπανων και στην χειρότερη και αν βρεθεί πολύ κοντά ρήξη πνευμόνων, εμβολή αέρος, απώλεια αισθήσεων.

Σε περίπτωση που κάνετε αμέριμνοι το μπάνιο σας και διαπιστώσετε ότι μία σφοδρή καταιγίδα έρχεται προς το μέρος σας, τότε βγείτε γρήγορα στη στεριά και βρείτε ένα ασφαλές καταφύγιο μέχρι να περάσει

Μαρουσάκης: Αυτές τις περιοχές θα πλήξει η κακοκαιρία

Στη νέα μεταβολή του καιρού που αναμένεται το επόμενο διήμερο, αναφέρεται στην τελευταία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. Ο μετεωρολόγος του Open απαριθμεί τις περιοχές που θα πλήξει η κακοκαιρία, ενώ, όπως αναφέρει, η αστάθεια θα υποχωρήσει από την Παρασκευή (5/7), όπου το σκηνικό θα αρχίσει να θυμίζει και πάλι καλοκαίρι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η άνοδος της θερμοκρασίας θα συνδυαστεί με ισχυρούς ανέμους, αυξάνοντας ξανά τον κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

«ΤΟ “ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ” ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΙΡΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ

Μια εικόνα χίλιες λέξεις… Ο έντονα άστατος καιρός φαίνεται να εστιάζεται προς τα ανατολικά και βόρεια κι έτσι περιοχές όπως η Μακεδονία, πρόσκαιρα η Ήπειρος, η Θράκη, η Θεσσαλία, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η κεντρική και βόρεια Εύβοια, το δυτικό και βόρειο Αιγαίο, αλλά και η κεντρική – βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή για εκδήλωση τοπικά έντονων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Από Παρασκευή η αστάθεια υποχωρεί και παραδίδει τη σκυτάλη στη ζέστη, στους βοριάδες – μελτέμια και άρα στον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.
Όμορφο βράδυ σε όλες και όλους!».