Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024 02:49
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

4 στους 5 18χρονους πιστεύουν ότι κινδυνεύουν στο Διαδίκτυο






Οκτώ στους δέκα 18χρονους πιστεύουν ότι οι συνομήλικοί τους διατρέχουν κίνδυνο σεξουαλικής παρενόχλησης ή εκμετάλλευσης στο Διαδίκτυο, ενώ πάνω από πέντε στους δέκα νομίζουν ότι οι φίλοι τους συμμετέχουν σε επικίνδυνες συμπεριφορές κατά τη χρήση του Διαδικτύου.

Τα παραπάνω ευρήματα προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε η UNICEF σε 10.000 νέους ηλικίας 18 ετών από 25 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η έκθεση με τίτλο «Κίνδυνοι και δυνατότητες: Μεγαλώνοντας σε διαδικτυακό περιβάλλον» διαπιστώνει, επίσης, ότι οι έφηβοι φαίνεται να έχουν αυτοπεποίθηση στην ικανότητά τους να παραμείνουν ασφαλείς, με σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων να πιστεύουν ότι μπορούν να αποφύγουν τους κινδύνους στο Διαδίκτυο. Περίπου έξι στους δέκα δήλωσαν ότι το να κάνουν νέες γνωριμίες στο Διαδίκτυο είναι αρκετά ή και πολύ σημαντικό για αυτούς, αλλά μόνο το 36% πιστεύουν ακράδαντα ότι μπορούν να καταλάβουν πότε κάποιοι άνθρωποι ψεύδονται σχετικά με το ποιοι είναι στο Διαδίκτυο.

Το 67% των κοριτσιών συμφωνούν απόλυτα ότι θα ανησυχούσαν αν λάμβαναν σεξουαλικά σχόλια ή αιτήματα μέσω του Διαδικτύου, σε σύγκριση με το 47% των αγοριών. Όταν πράγματι υπάρχουν απειλές μέσω του Διαδικτύου, οι περισσότεροι έφηβοι στρέφονται σε φίλους παρά στους γονείς ή τους δασκάλους τους, αλλά λιγότεροι από τους μισούς δηλώνουν με βεβαιότητα ότι γνωρίζουν πώς να βοηθήσουν ένα φίλο που αντιμετωπίζει ένα κίνδυνο στο Διαδίκτυο.

Η UNICEF ξεκινά τη δράση #ReplyforAll, που αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πρωτοβουλίας «Τέλος στη Βία κατά των Παιδιών». Το #ReplyforAll θέτει στο επίκεντρο τους εφήβους ως αγγελιοφόρους και υποστηρικτές ώστε να παραμένουν οι ίδιοι ασφαλείς στο Διαδίκτυο. Παιδιά και έφηβοι θα κληθούν να δώσουν τις συμβουλές τους για τους καλύτερους τρόπους να αντιδράσουν στην άσκηση βίας ή σε άλλους κινδύνους στο Διαδίκτυο και να ευαισθητοποιήσουν τους φίλους τους μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Το έργο αυτό έχει υποστηριχθεί από την Παγκόσμια Συμμαχία WePROTECT, η οποία αποτελείται από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, και είναι αφιερωμένη στον τερματισμό της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών στο Διαδίκτυο μέσω δράσεων σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η UNICEF, μαζί με την Παγκόσμια Συμμαχία WePROTECT, καλεί τις εθνικές κυβερνήσεις να δημιουργήσουν συντονισμένες αντιδράσεις μεταξύ των συστημάτων ποινικής δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων επιβολής του νόμου, και των τομέων παιδικής πρόνοιας, εκπαίδευσης, υγείας, και τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ICT), καθώς και της κοινωνίας των πολιτών, για την καλύτερη προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική παρενόχληση και εκμετάλλευση στο Διαδίκτυο.

 

Πηγή: ethnos.gr