Ο Βασίλης Καλογήρου πέθανε στο σημείο που βρέθηκε, 18 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του. Από την νεκροψία των ιατροδικαστών στο σημείο που εντοπίστηκε, βρέθηκαν ικανά στοιχεία, πτωματικά υγρά και ίχνη σήψης, που αναδεικνύουν ότι ο 39χρονος, έχασε τη ζωή του στο συγκεκριμένο σημείο.
Ο δικηγόρος της οικογένειας Θ. Σανιδάς ανέφερε ότι ο 39χρονος λάμβανε τέτοια ψυχότροπη ουσία τα τελευταία πέντε χρόνια. Αν από την αρχή της εξαφάνισης του Βασίλη Καλογήρου, είχαν δοθεί σχετικές πληροφορίες για την ψυχική του υγεία και την φαρμακευτική αγωγή που λάμβανε, θα μπορούσε να προσδιοριστεί η κατάστασή του όταν εξαφανίστηκε και η έρευνα θα είχε άλλες κατευθύνσεις εντοπισμού, αναφέρουν αστυνομικές πηγές. Θα μπορούσαν να εξηγήσουν την πιθανή αιτία αποπροσανατολισμού και αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς. Η άστατη λήψη του σκευάσματος προκαλεί ψευδαισθήσεις, υπερδιέγερση, διακυμάνσεις διάθεσης, διαταραχές κίνησης και κόπωση. Οι πρώτες ιατροδικαστικές ενδείξεις, δείχνουν ως πιθανότερα αίτια των συνθηκών θανάτου του 39χρονου Βασίλη Καλογήρου, που λειτούργησαν συνδυαστικά, είναι πως η ασιτία, αφυδάτωση, εξάντληση, αποπροσανατολισμός (από πιθανή χρήση φαρμάκων), να επέφεραν την υποθερμία, κώμα και καρδιακή ανακοπή.
Στο μεταξύ οι δύο ιατροδικαστές που προέβησαν στην νεκροψία και νεκροτομή της σορού, από την μακροσκοπική έρευνα του μικρού μέρους του υοειδούς οστού, που βρέθηκε, εκτίμησαν πως το “σπάσιμό” του είναι μεταθανάτιο. Έχουν ενδείξεις ότι η ρήξη επήλθε μετά τον θάνατο του 39χρονου, πιθανόν από άγρια πουλιά ή άλλα ζώα, αλλά περιμένουν την ολοκλήρωση των ιστοπαθολογικών εξετάσεων, που θα γίνουν στο εργαστήριο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να επιβεβαιώσουν ή απορρίψουν την αρχική εκτίμηση τους.
Τι λέει ο ιατροδικαστής Λέων
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στο «Live You» ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, σχολίασε το γεγονός ότι ο 39χρονος Βασίλης πέθανε στο σημείο όπου και βρέθηκε νεκρός, 18 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του, ένα ερώτημα το οποίο δεν είχε εξαρχής απαντηθεί, αλλά φαίνεται να προκύπτει από τη νεκροψία. «Για να δώσουμε ξεκάθαρες απαντήσεις, θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε το πέρας όλων των εξετάσεων. Όμως, ακόμα και από την αυτοψία του χώρου, δηλαδή από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν ιατροδικαστές στο σημείο, προφανώς είχαν μια πρώτη εκτίμηση. Στη συνέχεια, όταν η σορός μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο, προφανώς εκεί κάποια πράγματα έγιναν ακόμα πιο ξεκάθαρα».
Ως προς τον ιατρικό φάκελο του εκλιπόντος, κατά τον οποίον επίσημη συνταγογράφηση για φαρμακευτική αγωγή δεν υπήρχε, ο κ. Λέων υπογράμμισε:
«Η πρώτη πηγή που έχουμε είναι ουσιαστικά το ιατρικό ιστορικό που μας δίνει η ίδια η οικογένεια. Κατά δεύτερον, το ιστορικό που λαμβάνουμε από διαδικασίες, όπως είναι η ΗΔΙΚΑ, δηλαδή το σύστημα ηλεκτρονικού φακέλου υγείας. Κατά τρίτον, εάν υπάρχει αμφιβολία για χρόνια χρήση κάποιων φαρμάκων, φτάνουμε ακόμα και σε εργαστηριακές εξετάσεις. Για παράδειγμα, με τη μελέτη των τριχών των μαλλιών που έχει ένας άνθρωπος, μπορούμε να φτάσουμε πολύ πίσω στον χρόνο τοξικολογικά».