Από τις φυλακές ανηλίκων Βόλου είχε αποφυλακιστεί το 2015 με περιοριστικούς όρους, τους οποίους και παραβίασε, ο κατηγορούμενος στη Γερμανία για τον βιασμό και τη δολοφονία στο Φράιμπουργκ, τον περασμένο Οκτώβριο, της 19χρονης Μαρίας, κόρης του Κλέμενς Λαντενμπάργκερ, μέλους της Νομικής Υπηρεσίας της Κομισιόν.
Χθες οι γερμανικές αστυνομικές Αρχές απέστειλαν φάκελο με φωτογραφίες και δακτυλικά αποτυπώματα του δράστη στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία, απαντώντας στο σχετικό αίτημα, επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο. Το πώς ο Χ. Καβάρι, ενώ για τις ελληνικές διωκτικές Αρχές θεωρούνταν καταζητούμενος, κατάφερε να φτάσει στη Γερμανία, όπου μάλιστα είχε ζητήσει άσυλο ως ανήλικος, έχει δημιουργήσει σοβαρά ερωτήματα.
Η σύλληψη στην Ελλάδα
Ο νεαρός Αφγανός είχε συλληφθεί στη χώρα μας στις 26 Μαΐου του 2013. Στις 12 Φεβρουαρίου του 2014 του επεβλήθη ποινή κάθειρξης δέκα ετών και στις 30 Οκτωβρίου του 2015, έχοντας εκτίσει τα 2/5 της ποινής του, ο εισαγγελέας αποφάσισε την υπό όρους απόλυσή του βάσει των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου.
Ο εισαγγελέας οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση διότι ο Χ. Καβάρι είχε συμπληρώσει 581 ημερομίσθια (από εργασία και ώρες διδασκαλίας στη φυλακή, όπου παρακολουθούσε μαθήματα στα ελληνικά και τελείωσε το δημοτικό σχολείο) αλλά και γιατί στην αναφορά των υπευθύνων του σωφρονιστικού ιδρύματος γινόταν λόγος για καλή συμπεριφορά και για κανένα πειθαρχικό παράπτωμα.
Οι περιοριστικοί όροι που του επιβλήθηκαν ήταν η εμφάνισή του μέσα στο πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, καθώς είχε δηλώσει ότι διέμενε σε διαμέρισμα στην Αχαρνών. Ο Χ. Καβάρι εμφανίστηκε στο συγκεκριμένο ΑΤ τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου του 2015, ως όφειλε, και έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν. Με βάση πληροφορίες του «Εθνους» η ενημέρωση από το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα για ανάκληση της αποφυλάκισής του έγινε στις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.
Η αναζήτηση του Χ. Καβάρι από την ΕΛ.ΑΣ. παρέμεινε σε εθνικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι ούτε η Ιντερπόλ ούτε το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν είχαν ενημερωθεί για την περίπτωσή του. Το συγκεκριμένο γεγονός φαίνεται να έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των γερμανικών Αρχών, που αποτυπώνεται από διάφορες δηλώσεις αξιωματούχων σε γερμανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχει προκύψει ότι ο Χ. Καβάρι εισήλθε χωρίς διαβατήριο στη Γερμανία μέσω Αυστρίας στις αρχές Νοεμβρίου του 2015. Στις 12 του ίδιου μήνα έκανε αίτηση για άσυλο, δηλώνοντας ανήλικος, χωρίς να προσκομίσει τα έγγραφα που του ζητήθηκαν για την ταυτοποίηση της ηλικίας του. Παρ’ όλα αυτά, στη Γερμανία είχε τη μέριμνα που ελάμβαναν και άλλοι ανήλικοι μετανάστες.
«Δεν μιλούσε πολύ»
«Εμαθα από τις εφημερίδες τι έγινε και έχω σοκαριστεί. Με τον Χουσέιν χωριστήκαμε πριν από μήνες γιατί ως ανήλικος πήγε να ζήσει με μια οικογένεια Γερμανών που τον δέχτηκαν στην περιοχή Λιτενβάιλερ της πόλης Φράιμπουργκ. Εκεί διάβασα ότι σκότωσε και τη Μαρία. Δεν τη γνώριζα, όμως, ξέρω ότι τα σπίτια τους ήταν κοντά», λέει στο «Εθνος» ο 17χρονος Σύρος, Ιζάτ Χασάν. «Με τον Χουσέιν γνωριστήκαμε όταν με άλλους δέκα μέναμε σε ένα διαμέρισμα στη Γερμανία για ανηλίκους. Μείναμε στον ίδιο χώρο για περίπου τρεις μήνες. Δεν ξέρω τι άνθρωπος ήταν γιατί δεν είχαμε πολλές επαφές», συνεχίζει.
«Δεν τον συμπαθούσα γιατί κάπνιζε πολύ και με ενοχλούσε. Γενικά δεν μου ήταν αρεστός. Μας είχε πει ότι στη Γερμανία ήταν μόνος και πως είναι 17 ετών, αν και δεν του φαινόταν», προσθέτει. «Δεν μιλούσε πολύ για τη ζωή του και βασικά εγώ δεν είχα πολλά μαζί του. Μία φορά μόνο που συζητούσαμε μου είχε πει πως είχε ζήσει στην Ελλάδα για πέντε με έξι χρόνια και ότι μιλούσε και ελληνικά. Δεν ήξερα ότι είχε πάει φυλακή. Το μαθαίνω από εσάς. Είναι φρικτό όλο αυτό που συνέβη», καταλήγει ο Ι. Χασάν.
Στα χέρια της γερμανικής Αστυνομίας πλέον βρίσκεται ολόκληρος ο φάκελος του Χ. Καβάρι, που σχηματίστηκε από τις ελληνικές Αρχές.
Μέσα σε αυτόν υπάρχει και η πραγματογνωμοσύνη ότι κατά το έτος 2013 ταυτοποιήθηκε ότι είναι 16 με 17 ετών.
«Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του είχαμε υποβάλει ρητώς το αίτημα στον ανακριτή όπως λάβουν χώρα οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, ώστε να διακριβωθεί αν είναι ή όχι ανήλικος.
Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέως είχαν λάβει χώρα αυτές οι εξετάσεις. Ακτινοδιαγνώστηκε από οδοντίατρο και διαπιστώθηκε ότι ήταν ανήλικος, οπότε έτυχε των ειδικών διατάξεων που προβλέπει ο ποινικός κώδικας για τη μεταχείριση των ανηλίκων», τονίζει στο «Εθνος» η δικηγόρος του Χ. Καβάρι, Μαρία-Ελένη Νικοπούλου.
Η χαμένη ευκαιρία
«Η γερμανική Δικαιοσύνη θα αποφανθεί για τις κατηγορίες που βαραίνουν τον Χουσέιν Καβάρι.
Αν όντως το έχει διαπράξει αυτό, είναι συγκλονιστικό, γιατί θα μπορούσε να αδράξει την ευκαιρία αυτή και να ενσωματωθεί πλήρως στην ευρωπαϊκή κοινότητα και κουλτούρα, κάτι που μόνο καλό θα μπορούσε να του κάνει. Εκείνος τη δεύτερη ευκαιρία που του δόθηκε, κατ’ αρχάς από το ελληνικό κράτος δικαίου και εν συνεχεία από τη Γερμανία, τη διαχειρίστηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο», επισημαίνει.