Την άμεση απόσυρση της απόφασης για ακριβό εισιτήριο στο υποβρύχιο μουσείο, ζητά ο Δήμος Αλοννήσου καθώς όπως υποστηρίζει ορίστηκε στα 50 ευρώ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Η κοινή απόφαση των Υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών για την επιβολή του παράλογα υψηλού αντιτίμου ύψους 50 ευρώ για την επίσκεψη στο ναυάγιο της Περιστέρας, μόνο ως δυσάρεστη έκπληξη και αποκαρδιωτική είδηση θα μπορούσε να εκληφθεί από όλους τους κατοίκους, τους φορείς και τους επαγγελματίες στην Αλόννησο, τη Θεσσαλία αλλά και ευρύτερα στον καταδυτικό και τουριστικό κλάδο.
Μετά από υπερδεκαετείς προσπάθειες, καταφέραμε τον Αύγουστο του 2020 με την προσωπική καταλυτική σας συνεισφορά και μέσα από τις συντονισμένες δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Αλοννήσου να ανοίξουμε το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας και να κάνουμε μία ιστορική υπέρβαση για τα δεδομένα του Ελληνικού τουρισμού που θα σηματοδοτήσει την ένταξη της Ελλάδας στον παγκόσμιο «χάρτη» του καταδυτικού τουρισμού.
Από την ημέρα της έναρξης της λειτουργίας του υποβρύχιου μουσείου μέχρι σήμερα, έχει πραγματοποιηθεί μία παγκόσμια προβολή του μουσείου με την «αφρόκρεμα» των διεθνών ΜΜΕ σε Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία και Αφρική να αποθεώνουν αυτό το έργο σε δεκάδες εκατομμύρια ταξιδιώτες.
Κυρία Υπουργέ,
Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα και αντικρίζουμε τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μία απειλή που θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από την πανδημία για το μέλλον αυτού του έργου. Αναφέρομαι στην απειλή να αποδυναμώσετε και να θέσετε σε «αχρηστία» το νέο αυτό πρωτοποριακό τουριστικό «προϊόν» που σταδιακά κερδίζει έδαφος, μετά από πολλούς σκληρούς αγώνες μας απέναντι στις αμέτρητες δυσκολίες που επέφερε ο Covid-19.
Η επιβολή ενός τόσο ασύμφορα ακριβού εισιτηρίου είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα του αρχαιολογικού και ιστορικού μας τουρισμού, καθώς σε κανέναν άλλο αρχαιολογικό χώρο, μουσείο και μνημείο της Ελλάδας δεν έχει εφαρμοστεί τόσο παράλογη τιμολογιακή πολιτική. Ακόμη και στο μουσείο της Ακρόπολης η τιμή εισόδου είναι πολύ χαμηλότερη από το ναυάγιο της Περιστέρας ( 5 ευρώ χειμερινή -10 ευρώ θερινή).
Η επιβολή αυτού του παράλογου οικονομικά εισιτηρίου δεν αποτέλεσε «προϊόν» μελέτης, επεξεργασίας, έρευνας αγοράς και διαβούλευσης με τους άμεσα εμπλεκόμενους όπως ο Δήμος Αλοννήσου και οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες.
Το ακριβό αυτό εισιτήριο θα καταστήσει αυτόματα τον καταδυτικό προορισμό «Αλόννησος» σε μη ανταγωνιστικό και ενδεχόμενα να καταρρακώσει σε επίπεδο φήμης και την κατά τα άλλα, πολλά υποσχόμενη πορεία της Ελλάδας στον καταδυτικό τουρισμό.
Κυρία Υπουργέ,
Επειδή το συγκεκριμένο έργο είναι ακόμα σε εξέλιξη, καθώς απομένει το άνοιγμα των τεσσάρων ακόμη ναυαγίων και από πλευράς Περιφέρειας και Δήμου η κατασκευή του κέντρου ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κοινού (γραφεία, κοινόχρηστοι χώροι κλπ) στη Στενή Βάλα αλλά και η επέκταση του κρηπιδώματος για την πρόσδεση των καταδυτικών σκαφών, θεωρούμε επιβεβλημένη ανάγκη την απόσυρση της απόφασης αυτής και τον επαναπροσδιορισμό της τιμής εισόδου, η οποία δεν μπορεί να ξεπερνά τα 8 ευρώ.
Γνωρίζοντας τη δική σας συνεισφορά από την περίοδο που ήσασταν Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Πρόεδρος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, είμαστε σίγουροι πως αυτό θα επιτευχθεί με τη δική σας παρέμβαση.