Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025 21:29
ΒόλοςΤοπικά

Ο ρόλος του τσιγάρου και της ρύπανσης στις «Ημέρες Πνευμονολογίας»-Ανησυχητικά στοιχεία για τη Θεσσαλία






Η μεγαλύτερη πνευμονολογική κλινική στην Ελλάδα είναι αυτή της Λάρισας με 10.000 μελέτες ύπνου, 400 βρογχοσκοπήσεις κάθε χρόνο, 19.000 ασθενείς με αναπνευστική ανεπάρκεια οι οποίοι παρακολουθούνται στην κλινική. Στην ουσία εξυπηρετεί ένα εκατομμύριο πληθυσμό από πολλά μέρη της χώρας. Το επιστημονικό έργο είναι μεγάλο, έχουν δημοσιευτεί 440 εργασίες σε μεγάλα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 11.000 αναφορές. Διαθέτει 40 κρεβάτια, 40 συνεργάτες, τρεις πανεπιστημιακούς γιατρούς, επτά γιατρούς του ΕΣΥ και επτά ειδικευόμενους

Τα στοιχεία γνωστοποιήθηκαν στο ετήσιο συνέδριο Ημέρες Πνευμονολογίας και Εντατικής θεραπείας που ξεκίνησε σήμερα στο Βόλο και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 20 Οκτωβρίου και διοργανώνουν από Κοινού η Πνευμονολογική Κλινική του Π.Θ. μαζί με την Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Π.Θ.

Σήμερα το βράδυ θα βραβευτούν πέντε από τις 400 εργασίες των τελευταίων 20 ετών. Η επιλογή έγινε από έναν επίκουρο ιατρό που είχε ως κριτήριο το κοινωνικό κομμάτι. «Δύο εργασίες που διάλεξε είναι μιας νοσηλεύτριας στο διδακτορικό που αφορά στο κόστος της Χρόνιας Αναπνευστικής Πνευμονοπάθειας, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο μεγαλύτερη ευρωπαϊκό περιοδικό  μιλά για τα προβλήματα υγείας των μεταναστών και πως τα αντιμετώπισε το σύστημα υγείας της Ελλάδας»

Ο καρκίνος του πνεύμονα

Ο κ. Γουργουλιάνης επισήμανε ότι σε ότι αφορά τον καρκινο του πνεύμονα έχει γίνει μεγάλη πρόοδος με την ανοσοθεραπεία. «Παρόλα αυτά εξακολουθεί η διακοπή του καπνίσματος και η αλλαγή της στάσης ζωής των ανθρώπων προς το κάπνισμα να μην το έχουν στη ζωή τους δηλαδή, να είναι κύριο κομμάτι στον καρκίνο. Κι εκεί απ’ ότι βλέπετε δεν έχει γίνει καμία πρόοδος’

Δυστυχώς είναι πολλοί αυτοί που ασθενούν καθώς στις 400 βρογχοσκοπίσεις, από αυτούς οι 300 έχουν καρκίνο. Από αυτούς λίγοι μπορούν να χειρουργηθούν σε πρώιμα στάδια, οι επόμενοι μπαίνουν σε μια διαδικασία σε συνεργασία με την Ογκολογική Κλινική για χημειοθεραπεία ή μετά ο ασθενείς πάει όπου θέλει, επισκέπτεται δηλαδή άλλα νοσοκομεία πχ συνεχίζουν θεραπεία στο Βόλο οι Βολιώτες κοκ.

Στο μέλλον θα περιμένουμε νεότερες ηλικίες να έχουν καρκίνο του πνεύμονα. Στη δική μου ηλικία, οι άνθρωποι ξεκινούσαν να καπνίζουν στο στρατό, δηλαδή 20-22 ετών, τώρα ξεκινούν από τα 13, δηλαδή από τα πρώτα του Γυμνασίου. Αν πείτε ότι χρειάζεται 20 χρόνια για να πάθει κάποιος κάτι, ανάλογα και με το πόσο καπνίζει, θα έχουμε προβλήματα σε ανθρώπους 35 και 40 ετών.

Για αέρια ρύπανση του Βόλου

Για τη νοσηρότητα σε σχέση με τη ρύπανση του αέρα ο κ. Γουργουλιάνης δήλωσε πως η ρύπανση υπάρχει, είναι εδώ, με διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε εποχή ως προς την προέλευσή της. Τόνισε πως ο ίδιος δίνει αγώνα για καθαρό αέρα και στήριξε την Επιτροπή Πολιτών.

«Από τότε που ήμουν αμούστακο παιδί οι πολίτες διαμαρτύρονταν δικαιολογημένα. Από το 2001 διαμαρτύρονταν για το λιμάνι και τη ρύπανση. Ο Βόλος είναι μια πόλη που έχει ρύπανση όπως και άλλες στη χώρα και η ρύπανση είναι ένα κομμάτι ποσοτικό που έχει σχέση με την εποχή και τις συνθήκες. Μελέτη του 2007 που σχετίστηκε με τη νοσηρότητα , σε σχέση με τις εισαγωγές στο Νοσοκομείο και τα καρδιαγγειακά -αναπνευστικά προβλήματα, μας έδειξε το πρόβλημα και ενοχοποιήθηκε περισσότερο το αυτοκίνητο», είπε τονίζοντας ότι η μελέτη του 2007 είναι ερασιτεχνική μπροστά στη  μελέτη που διεξάγεται σήμερα με 12 σταθμούς να μετρούν επί 24 ωρες για ένα χρόνο». Απαντώντας εμμέσως αλλά σαφώς στον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό που δηλώνει ότι δεν υπάρχει ρύπανση και καταγγέλλει ότι γίνονται μετρήσεις από μη πιστοποιημένους σταθμούς από το Υπουργείο απάντησε και στήριξε και τους πολίτες που διαμαρτύρονται:

«Οι πολίτες είναι κινητήρια δύναμη και όπου υπάρχουν πολίτες που ενδιαφέρονται δηλαδή με τον δικό τους  τρόπο, ίσως και ακραίο, είναι θετικό γιατί δίνουν ώθηση στη λύση του κάθε προβλήματος.  Οι πολίτες είναι η δύναμη που σπρώχνει τα πράγματα. Εγώ δίνω αγώνα  για τον καθαρό αέρα και δεν θα απέρριπτα την στρατηγική των πολιτών να μιλάνε.

Και για τη ρύπανση δίνω αγώνα.. Η ρύπανση στην νοσηρότητα αφορά το 10% αλλά αφορά τους αθώους,   δηλαδή ανθρώπους που δεν επιλέγουν να καπνίζουν. Το κάπνισμα είναι το 80% των προβλημάτων. Εγώ πιστεύω πως πρέπει να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στον καθαρό αέρα. Αν αθροίσεις αιθαλομίχλη και εργοστάσια βγαίνει μια ποσόστωση, αλλά τον χειμώνα θα δούμε αποτελέσματα ρύπανσης που θα οφείλονται σε αυτά τα προϊόντα που εμείς καίμε. Σε ότι αφορά την έρευνά με τους δώδεκα σταθμούς μέτρησης έχω να πω πως κανένα ερευνητής δεν παίρνει άδεια από κανέναν για να κάνει έρευνα. Εμείς κρινόμαστε από την πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι τους πολιτικούς . Οι εποχές που καίγανε τους ερευνητές περάσανε. Από πότε κάποιος θα κρίνει την έρευνα. Εγώ ζω με 300 καρκίνους το χρόνο και σκωπτικά ανέφερε πως οι πολιτικοί αλλάζουνε αλλά οι πολιτικές που δεν θέλουνε να ακούγεται το πρόβλημα, παραμένουν.

Για τους μη πιστοποιημένους 12 σταθμούς μέτρησης της μελέτης

Ο κ. Γουργουλιάνης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από το γεγονός ότι κάποιοι αμφισβητούν την έρευνα του Π.Θ. με την Πνευμονολογική Κλινική, λέγοντας ότι δεν είναι πιστοποιημένοι οι σταθμοί μέτρησης της αερορύπανης που τοποθετήθηκαν για να γίνει η έρευνα. «Δηλαδή ο ερευνητής θα παίρνει άδεια για να κάνει έρευνα; τους ερευνητές τους καίγανε στις παλιές εποχές. Εμείς κρινόμαστε από την Πανεπιστημιακή κοινότητα, κάνουμε μία έρευνα, αντίστοιχες έχουν γίνει στην Αθήνα, στο Λονδίνο στη Ν. Υόρκη. Οι εργασίες υποβάλλονται σε διεθνή περιοδικά, με σύστημα κριτών, με καθηγητές από το εξωτερικό κτλ. Αυτός είναι ο στόχος μας.  Αυτά τα έχω ξαναδεί. Οι πολιτικές μένουν οι πολιτικοί αλλάζουν. και οι πολιτικές είναι να μη υπάρχει πρόβλημα γενικά. Βάζω το θέμα στη σωστή του διάσταση. Ούτε με ενδιαφέρουν οι πολιτικές, ούτε θέλω να γίνω πολιτικός. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που κάνω έρευνα και ζω με 300 καρκίνους το χρόνο. Δεν μπορεί να μην είμαστε ευαισθητοποιημένοι στο πρόβλημα».