Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024 08:41
Θεσσαλία

7.153 οι υποψήφιοι στη Θεσσαλία, για τη «μάχη»των πανελλαδικών εξετάσεων






Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, μέχρι την ημερομηνία έναρξης, των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων, τη Δευτέρα 16 Μαίου, με την «εκκίνηση» να γίνεται και φέτος, με το μάθημα της έκθεσης.

Στα θρανία των εξεταστικών κέντρων, της Θεσσαλίας, θα καθίσουν 7.153 υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό έχει επιλέξει κατεύθυνση Θετικών Σπουδών και συγκεκριμένα το 40,46% του συνόλου τους.

Το διπλό εξεταστικό σύστημα που θα ισχύσει φέτος, αυτό των υποψηφίων που θα εξεταστούν με βάση το «παλιό σύστημα» και αυτών που θα εξεταστούν με τα δεδομένα του «νέου συστήματος», αυξάνει αναμφίβολα τον βαθμό δυσκολίας οργάνωσης της πανελλήνιας αυτής μαθητικής δοκιμασίας, και επιβάλλει άρτια οργανωμένη διαχείριση της κατάστασης, για αποφευχθούν λάθη και μπερδέματα.

Κάτι που επιβεβαιώνει στην «Ε» η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κ. Ελένη Αναστασοπούλου, λέγοντας: «Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας είναι έτοιμη για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016 κι έχει εξασφαλίσει τις αναγκαίες συνθήκες, αντικειμενικότητας και αδιαβλητότητας, αντάξιες των κόπων και των προσπαθειών των μαθητών, των οικογενειών και των εκπαιδευτικών».

Όσο αφορά στο ποια θα είναι φέτος η συμμετοχή υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, στο διπλό εξεταστικό σύστημα αντίστοιχα, και ποιες είναι οι επιλογές τους, η κ. Αναστασοπούλου σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Περιφερειακή διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, μας είπε: «Οι φετινές εξετάσεις παρουσιάζουν την ιδιομορφία της ταυτόχρονης διεξαγωγής με το παλαιό και το νέο σύστημα εισαγωγής και θα συμμετάσχουν 7.153 μαθητές της Θεσσαλίας.

Από τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων, προκύπτει ότι με το παλαιό σύστημα θα εξετασθεί το 5%, περίπου του συνόλου των μαθητών, από την ομάδα των αποφοίτων.

Από το σύνολο των εξεταζομένων μαθητών 5.668 είναι απόφοιτοι και τελειόφοιτοι των Γενικών Λυκείων και 1.485 των Επαγγελματικών. Οι μαθητές θα κατανεμηθούν σε 75 εξεταστικά κέντρα, 8 για τα ΕΠΑΛ και 67 για τα Γενικά Λύκεια.

Οι προτιμήσεις των τελειοφοίτων κατανέμονται ως εξής: Ανθρωπιστικές Σπουδές 36,85%, Θετικές Σπουδές 40,46%, Σπουδές Οικονομικές και Πληροφορικής 24,09%».

 

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΕΠΑΛ

«Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της δυνατότητας συμμετοχής σε επαναληπτικές εξετάσεις των υποψήφιων των ΕΠΑΛ, για πρώτη φορά, δικαίωμα που είχαν, μόνο, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων.

Επίσης παρέχεται η κάλυψη των εξόδων μετακίνησης, διαμονής και διατροφής, τελειόφοιτου υποψηφίου και του συνοδού του, για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, στην περίπτωση που εξετάζονται σε άλλο εξεταστικό κέντρο και οι συγκοινωνιακές συνθήκες επιβάλλουν τη διαμονή τους εκεί», υποστήριξε η κ. Ελένη Αναστασοπούλου.

Ουσιαστικά πρόκειται για την εξάλειψη μιας αδικίας που επικρατούσε επί χρόνια στο εκπαιδευτικό εξεταστικό σύστημα των πανελληνίων, και άνισης μεταχείρισης μεταξύ των μαθητών των Γενικών λυκείων και των ΕΠΑΛ.

Συγκεκριμένα, αν κάποιος υποψήφιος απ΄ τα ΕΠΑΛ δεν μπορούσε για κάποιο λόγο, (π.χ. ασθένεια κ.α.) να συμμετάσχει σε ένα μάθημα στη διάρκεια των πανελληνίων εξετάσεων, δεν είχε τη δυνατότητα να το ξαναδώσει, όπως συμβαίνει με τους υποψηφίους από τα γενικά λύκεια, για τους οποίους μαζί με το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων ανακοινωνόταν και το πρόγραμμα των επαναληπτικών εξετάσεων, για τέτοιες περιπτώσεις.

«Μια δοκιμασία στη ζωή…»

Συναισθανόμενη την αγωνία χιλιάδων παιδιών, που θα περάσουν αυτή τη διαδικασία, αλλά και την αγωνία των γονιών τους, που στήριξαν την προσπάθειά τους, η κ. Ελένη Αναστασοπούλου, στέλνει το εξής μήνυμα: «Οι εξετάσεις αποτελούν μια δοκιμασία στη ζωή, που πρέπει να αντιμετωπίζεται με αισιοδοξία, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις, αλλά και στο υποστηρικτικό οικογενειακό κι εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι η «ευκαιρία της ζωής», αλλά μία ακόμη δοκιμασία ανάμεσα στις πολλές που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος, για την υλοποίηση των στόχων του.

Είναι μια από τις πολλές ευκαιρίες, που ανοίγονται στη ζωή, γι’ αυτό, και ανεξάρτητα απ’ το αποτέλεσμα, είναι η αρχή ενός καινούργιου κύκλου κατά την ενηλικίωση.

Κάθε αποτέλεσμα, απεγκλωβισμένο από τη λογική της «αποτυχίας» ή της «επιτυχίας», ας αντιμετωπιστεί ως πρόκληση, ως κάλεσμα για μία νέα αρχή, για μία αλλαγή πορείας.

Σεβόμενοι τις πολύχρονες κι επίπονες προσπάθειες των μαθητών μας, ευχόμαστε από καρδιάς τη δικαίωσή τους, καλή δύναμη στην κατάκτηση του στόχου για αυτοπραγμάτωση και συνεχή αγώνα για την πραγματοποίηση των πνευματικών, ψυχικών και σωματικών δυνατοτήτων με αίσθηση πληρότητας και εσωτερικής ισορροπίας».

 

Πηγή www.eleftheria.gr