Η πρόσφατη δολοφονία του 23χρονου από τα Αμπελάκια αυξάνει στις εννέα συνολικά τις ανθρωποκτονίες που έγιναν στη Λάρισα, από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι και το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Οι οκτώ συν μία (στις Φυλακές) ανθρωποκτονίες στον νομό, μέσα σε 3 χρόνια, συμπίπτουν με την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. η ηγεσία της οποίας επιμένει στην κάλυψη «στόχων» με στατιστική «λογική» παραβλέποντας την πραγματικότητα και δη στην περιφέρεια.
Αριθμοί που αποδεικνύουν τη δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος και στην περιοχή, με την ηγεσία της ΕΛΑ.Σ. να καλείται να αναθεωρήσει τη στάση της και, εξετάζοντας πραγματικά τα νέα δεδομένα, να καλύψει τις δικές της αδυναμίες στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Τον Οκτώβριο του 1997, η αποτρόπαια δολοφονία (με 104 μαχαιριές) μιας 21χρονης φοιτήτριας είχε αποτελέσει «κεραυνό εν αιθρία» για την τοπική κοινωνία της Λάρισας, μιας «ήσυχης» κατά τα άλλα επαρχιακής πόλης.
Όχι πως δεν ακολούθησαν και άλλες και μάλιστα εν ψυχρώ δολοφονίες αλλά εκείνη η εποχή φαίνεται να αποτελεί παρελθόν με αφορμή και την αναμενόμενη αύξηση παράλληλα της, μικρής και μεσαίας, εγκληματικότητας.
Η διαβούλευση για την αναδιάρθρωση (σ.σ. απλή αναδιάταξη κατά άλλους) των αστυνομικών υπηρεσιών ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες και ο νέος «χάρτης» την διοικητικής δομής αναμένεται να τεθεί σε ισχύ με τις κρίσεις της ηγεσίας, τον ερχόμενο Μάρτιο.
Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στοχεύοντας στην εξοικονόμηση προσωπικού, προχωρά κυρίως σε συγχωνεύσεις αποδυναμωμένων Τμημάτων, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιακών παραγόντων, εξαιρουμένων των δη- μάρχων που διαφωνούν, εξετάζοντας το πολιτικό κόστος.
Το θέμα είναι πως η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. παραμένει αυστηρά «προσηλωμένη» στην ικανοποίηση «στόχων» με στατιστική «λογική» για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
Στην πραγματικότητα η αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. δεν εστιάζει σε προβλήματα, όπως της «αφύλακτης» περιφέρειας, του απαρχαιωμένου εξοπλισμού, των υποστελεχωμένων Υπηρεσιών αιχμής που εκτός των άλλων, είναι υποχρεωμένες να λειτουργήσουν με προσωπικό «πασπαρτού» σε κάθε διαταγή που αφορά στα «μέτρα τάξης».
Η αναδιάρθρωση, σωστά κατά το σύνολο των υπηρεσιακών παραγόντων, βάζει «λουκέτο» στο Α.Τ. Λιβαδίου το προσωπικό του οποίου δεν αρκεί ούτε για τη «φύλαξη» (σκοπιά) του Τμήματος. Το θέμα δεν είναι αυτό αλλά το γεγονός ότι ένα περιπολικό του Τμήματος Περιφέρειας, πρακτικά είναι αδύνατο να αστυνομεύσει μια ζώνη που ξεκινά από το Κουτσόχερο και φθάνει ως τα Αμπελάκια ή το Αγροκήπιο, το τελευταίο χωριό στα όρια με τον νομό Μαγνησίας.
Οταν οι 4 από τις 9 ανθρωποκτονίες έγιναν στην ίδια περιοχή, χωρίς να υπολογισθούν ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις, ζωοκλοπές, κλοπές αγροτικών προϊόντων, μετασχηματιστών της ΔΕΗ κ.λπ. που αποτελούν «κα- θημερινότητα» για την ύπαιθρο.
Ετσι, την ώρα που η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. επιμένει στην υπέρμετρη παρουσία αστυνομικών στα γήπεδα, στη «σπατάλη» προσωπικού στη φύλαξη πολιτικών «στόχων», στην παρακολούθηση ακόμη και ειρηνικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, την ίδια ώρα ο πολίτης στην περιφέρεια παραμένει… «απροστάτευτος».
Μόνο για φύλαξη κτιρίων, ενίοτε και… αγαλμάτων, η Ενωση Αστυνομικών Λάρισας έχει καταμετρήσει, το προηγούμενο διάστημα, 8.000 εργατοώρες αστυνομικών – σκοπών, που απασχολήθηκαν σε 24ωρη βάση. Σε βάρος, εννοείται, της προστασίας του πολίτη.
Με αφορμή την επίθεση στο Παρίσι, ειπώθηκε πως η ηγε- σία μεταπείσθηκε στο «παρά πέντε» ότι στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, ένα χώρο που καθημερινά λόγω δραστηριοτήτων επισκέπτονται αρκετά παιδιά, δεν είναι σωστό να εγκατασταθεί σκοπός – «ρόμποκοπ», παρά μόνο ένστολοι με διακριτική παρουσία. Η Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα υποστελέχωσης (σ.σ. στην αναδιάρ θρωση Δένδια εν μια νυκτί καταργήθηκαν 8.000 οργανικές θέσεις) που οξύνονται από τη μη ορθολογική αξιοποίηση του προσωπικού, με βάση και τις προαναφερόμενες διαταγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
Ο στόλος των οχημάτων, σταδιακά ανανεώνεται βεβαίως, αλλά υπάρχουν ακόμη οχήματα που κινούνται με «εφεδρείες» λαδιού λόγω απωλειών των κινητήρων. ΔΙΑΤΑΓΕΣ Ανεξήγητη θα πρέπει να θεωρηθεί και η επιμονή στην έκδοση διαταγών για τακτικούς ελέγχους (π.χ. σκραπ) όταν ο αριθμός των επιχειρήσεων αυτών στην περιφέρεια δεν είναι τόσο μεγάλος όταν επίσης, δεν έχει αξιολογηθεί ποιοτικά για παράδειγμα η αποτελε- σματικότητα των ελέγχων.
Χωρίς βεβαίως να αναιρείται η αναγκαιότητα των ελέγχων.
ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΕΣ
Οι 9 ανθρωποκτονίες, αριθμός που δεν μπορεί να θεωρηθεί «μικρός» για τα πληθυσμιακά δεδομένα της Λάρισας, αφορούν: Στη δολοφονία 56χρονου Λαρισαίου παιδοχειρουργού στις 29/9/13 στην οδό Κάρλας. Ενός 70χρονου στο κατώφλι του σπιτιού του στις 10/12/13 στον Τύρναβο. Μιας 69χρονης Λαρισαίας στο διαμέ- ρισμά της στις 16/2/14 στη Λάρισα. Ενός 76χρονου στο σπίτι του στη Ν. Λεύκη Κιλελέρ στις 7/3/14. Ενός 32χρονου υπηκόου Γκάμπιας στο διαμέρισμά του στη Λάρισα στις 10/8/2014. Ενός 75χρονου στο σπίτι του στα Αμπελάκια στις 24/10/14. Ενός 47χρονου υπηκόου Αλβανίας μέσα στις Φυλακές Λάρισας στις 20/3/15. Ενός 21χρονου υπηκόου Αλβανίας στο εξωκλήσι των Αγ. Αναργύρων Αγιάς στις 25/7/15. Τέλος, του 23χρονου κτηνοτρόφου που πυροβολήθηκε στους Αγ. Αναργύρους Κιλελέρ στις 5/12/15 και εξέπνευσε αργότερα στο Νοσοκομείο. Διευκρινίζεται πως, τόσο ο 76χρονος από τη Νέα Λεύκη όσο και ο 75χρονος από τα Αμπελάκια, υπέκυψαν μετά από νοσηλεία στο νοσοκομείο αφού και στις δυο περιπτώσεις γρονθοκοπήθηκαν άνανδρα από τους ληστές, που βράδυ εισέβαλαν στα σπίτια τους ψάχνοντας χρήματα. Να σημειωθεί πως από τις 9 ανθρωποκτονίες, η μοναδική που δεν έχει εξιχνιασθεί ακόμη, αφορά στη δολοφονία του παιδοχειρουργού.
ΕΦΗΜ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ