Μια βαθιά «ματιά» στο πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα, από πλευράς καιρικών φαινόμενων και θερμοκρασιών, δίνει το AccuWeather στο iefimerida.gr.
Πέρα από ορισμένες ημέρες οπότε ο καιρός ήταν αίθριος και προσέφερε τη δυνατότητα για μια βουτιά στη θάλασσα, γενικότερα ο Απρίλιος, ο Μάιος αλλά και οι πρώτες ημέρες του Ιουνίου είχαν άστατες συνθήκες. Σε πολλές περιπτώσεις καταγράφηκαν έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, αλλά και χαλαζοπτώσεις.
Πώς συνδέεται όμως όλο αυτό με την κλιματική αλλαγή και πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα; Θα συνεχιστεί αυτό το βροχερό μοτίβο ή θα δώσει τη «σκυτάλη» στους καύσωνες και τις συχνές πυρκαγιές; Σε αυτά τα ερωτήματα του iefimerida.gr απαντά ο Tyler Roys, μετεωρολόγος του AccuWeather, ο οποίος ασχολείται με τις προγνώσεις για την Ευρώπη.
Roys (AccuWeather): «Κλιματική αλλαγή δεν σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες διαρκώς ανεβαίνουν»
Ρωτήσαμε αρχικά τον Tyler Roys για τον Απρίλιο και τον Μάιο που, σύμφωνα με το meteo.gr, ήταν οι πιο κρύοι των τελευταίων 14 ετών, καθώς και για το αν η κλιματική αλλαγή είναι συνώνυμη της ανόδου της θερμοκρασίας ή όχι.
«Εδώ χρειάζονται δυο απαντήσεις. Το πρώτο που πρέπει να πούμε είναι ότι οι μετεωρολόγοι, για να αξιολογήσουν τον τρέχοντα καιρό, χρησιμοποιούν τις μέσες τιμές 30 ετών. Αυτές οι μέσες τιμές ανανεώνονται κάθε δέκα χρόνια, γι’ αυτό και τα τελευταία δεδομένα βγήκαν πριν από δυο περίπου χρόνια -και αυτά είναι (τα δεδομένα) που χρησιμοποιούμε σήμερα. Θα έλεγα, και νομίζω ότι το ίδιο θα έλεγαν πολλοί αν όχι οι περισσότεροι συνάδελφοί μου ανά τον κόσμο, ότι ο Απρίλιος και ο Μάιος κινήθηκαν πιο χαμηλά από τις μέσες τιμές. Είναι αυτό φυσιολογικό; Αν “χαρτογραφούσαμε” τα δεδομένα των τελευταίων 30 ή 50 ετών τότε θα βλέπαμε ότι ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι κάπως άστατοι, καθώς κινούνται συχνά πάνω ή κάτω από τις μέσες τιμές» τονίζει ο Roys.
«Αυτό μας οδηγεί στο δεύτερο σκέλος της απάντησης. Η κλιματική αλλαγή δεν σημαίνει ότι διαρκώς η θερμοκρασία ανεβαίνει. Παρότι ευρύτερα η Γη θερμαίνεται, ο καιρός από μέρα σε μέρα δεν επηρεάζεται σημαντικά. Αν υπάρχει αντίκτυπος από την κλιματική αλλαγή αυτός προέρχεται από τα ακραία φαινόμενα, τα οποία ενισχύονται, πιέζοντας τα ανώτατα όρια. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα καταγράφηκε πέρυσι το καλοκαίρι, όταν το Λονδίνο έφτασε τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά στην ιστορία. Χωρίς την κλιματική αλλαγή, αυτό πιθανώς δεν θα συνέβαινε υπό τις ίδιες συνθήκες» εξηγεί.
Πώς θα είναι το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα -Το AccuWeather απαντά
Σε έκθεση που δημοσίευσε προ ημερών το AccuWeather για το καλοκαίρι, την οποία υπέγραφε ο Roys, τονιζόταν, μεταξύ άλλων, ότι η νότια Ευρώπη θα έχει μια βραδύτερη μετάβαση (slower transition) προς το καλοκαίρι. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;
«Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Πιστεύουμε ότι το μοτίβο που υπήρχε κατά τη διάρκεια του Μαΐου θα συνεχιστεί τουλάχιστον κατά το πρώτο μισό της καλοκαιρινής περιόδου. Αυτό θα καθυστερήσει οποιαδήποτε παρατεταμένη καλοκαιρινή ζέστη για το δεύτερο μισό της σεζόν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια μέρα τον Ιούνιο ή στις αρχές Ιουλίου που η θερμοκρασία θα κορυφωθεί κοντά στους 35 ή και παραπάνω βαθμούς» επισημαίνει ο ειδικός του AccuWeather.
Η ερώτηση του… ενός εκατομμυρίου, καθώς η Ελλάδα «πληγώνεται» κάθε χρόνο από τις δασικές πυρκαγιές, είναι το τι θερμοκρασίες μπορούμε να περιμένουμε φέτος, αν θα είναι ένα ήπιο ή ένα καυτό καλοκαίρι με επεισόδια ακραίας ζέστης.
Σε αυτό το ερώτημα, ο Tyler Roys απαντά:
«Η απειλή για ακραίες θερμοκρασίες αυτό το καλοκαίρι φαίνεται να είναι χαμηλότερη από τον ιστορικό μέσο όρο, ειδικά για το βόρειο μισό της Ελλάδας. Για το νότιο μισό, ιδίως γύρω από την Αθήνα, η απειλή για ακραία ζέστη αυτό το καλοκαίρι είναι περίπου αυτό που αναμένει κανείς σε κάθε δεδομένο έτος -περίπου ο ιστορικός μέσος όρος. Ο ιστορικός μέσος όρος για τον αριθμό των ημερών που η μέγιστη θερμοκρασία ξεπερνά τους 32C στην Αθήνα είναι 47 ημέρες για τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Θα μπορούσαμε να δούμε μια επίδοση μεταξύ 47-55 ημερών αυτό το καλοκαίρι, και πάλι με την έμφαση στο ότι οι περισσότερες από αυτές θα έρθουν στο δεύτερο μισό του καλοκαιριού»
Σύμφωνα με τον Roys, αυτό το σενάριο αφορά και βορειότερα τμήματα στα Βαλκάνια και μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης. «Δεν προβλέπουμε ότι το μοτίβο που ταλαιπώρησε τη νότια Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες θα αλλάξει πραγματικά μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Ιουλίου. Πολλοί σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη και την Ελλάδα, θα μπορούσαν να καταλήξουν στο ότι αυτό το καλοκαίρι είναι αρχικά βροχερό και θυελλώδες αλλά γενικά ήπιο και με ένα σχετικά μικρότερο διάστημα αυξημένης καλοκαιρινής ζέστης. Στην πρώτη ερώτησή σας ρωτήσατε για μήνες στους οποίους η θερμοκρασία ήταν αρκετούς βαθμούς πιο κάτω από τις μέσες τιμές. Αυτό θα μπορούσαμε να το δούμε τον Ιούνιο, ενώ ο Ιούλιος θα μπορούσε να είναι γύρω από τον ιστορικό μέσο όρο και ο Αύγουστος θα μπορούσε να είναι κοντά ή και λίγο πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο» υπογραμμίζει.
Θα είναι ένα βροχερό καλοκαίρι;
Στην ίδια έκθεση του AccuWeather η ομάδα του Roys σημείωνε ότι τα βαλκανικά κράτη είναι από τα πιο πιθανά μέρη για να εκδηλωθούν «συχνότερες εξάρσεις βροχοπτώσεων και ίσως ακόμη και ακραίων φαινομένων συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη». Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο στην Ελλάδα έσπασε ένα ρεκόρ 15ετίας σε ό,τι αφορά τα ύψη βροχόπτωσης.
Ρωτήσαμε τον Tyler Roys αν θα συνεχιστεί αυτό το μοτίβο τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και να γενικά μπορούμε να περιμένουμε ένα βροχερό καλοκαίρι και αποκρίθηκε ως εξής:
«Νομίζω ότι κάπως το καλύψαμε στην παραπάνω απάντηση, όμως μπορούμε να πούμε το εξής: Το πρώτο μισό του καλοκαιριού θα είναι βροχερό, ιδίως στο βόρειο μισό της Ελλάδας. Αυτή η κατάσταση θα βοηθήσει στο να παραμείνει χαμηλότερα η απειλή για δασικές πυρκαγιές συγκριτικά με τα τελευταία χρόνια. Δεν λέμε ότι δεν θα υπάρξουν δασικές πυρκαγιές, όμως με το σενάριο των καταιγίδων που αναμένουμε θεωρούμε ότι θα είναι πιο “ήσυχα” φέτος. Αυτό το μοτίβο των καταιγίδων θα συνεχιστεί τον Ιούνιο έως και το πρώτο μισό του Ιουλίου».
Πηγή: iefimerida.gr