Ποσό εννέα, περίπου, εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα έξι από χρηματοδοτήσεις και τα 3 από ίδιους πόρους,, διέθεσε η δημοτική αρχή του Βόλου στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας της για παρεμβάσεις, επισκευές και εργασίες συντήρησης στα διδακτήρια του Δήμου, όταν από την προηγούμενη δημοτική αρχή οι αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις ήταν υποπολλαπλάσιες.
Με τα αδιαμφισβήτητα αυτά στοιχεία και μιλώντας σε υψηλούς τόνους ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος, απάντησε σε σε ερώτηση του επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Ριζόπουλου για τα προβλήματα σχολικής στέγης.
Συγκεκριμένα την εξαετία από το 2009 έως το 2014 δαπανήθηκαν 910.000 ευρώ στα σχολεία από τα ταμεία του Δήμου και την πενταετία 2015 – 2019 8.804.500 ευρώ εκ των οποίων 2,747 εκατ. ευρώ από ιδίους πόρους και 6,057 εκατ. ευρώ μέσω προγραμμάτων.
Για το θέμα αυτό σημειώθηκε ένταση μεταξύ του κ. Μπέου και του κ. Ριζόπουλου, με τον δεύτερο να ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τουλάχιστον δύο σχολεία στα οποία υπάρχει μία τουαλέτα για 25 εκπαιδευτικούς. «Να παίρνετε το γιο – γιο σας ή καμιά σερβιέτα, για να δώσουμε τις τουαλέτες στα παιδιά», απάντησε ο Δήμαρχος.
Και γραπτή απάντηση
Στη ΛΑΣ δόθηκε και γραπτή απάντηση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, κ. Θάνο Θεοδώρου, όπου αναφέρονται τα εξής:
Σε απάντηση της ερώτησής σας για τις επισκευές και συντηρήσεις σε σχολικά κτίρια, σας ενημερώνουμε ότι,
η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία για τα την επίλυση των προβλημάτων στις 182 σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ( 75 Νηπιαγωγεία, 63 Δημοτικά Σχολεία, 20 Γυμνάσια και 24 Λύκεια) Με αυτό το στόχο εντάσσει στον προϋπολογισμό του Δήμου κάθε χρόνο χρηματοδοτήσεις για επεμβάσεις συντήρησης και επισκευής σε σχολικά κτίρια και υποβάλλει προτάσεις για χρηματοδότηση σε προγράμματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
-
για την ετήσια συντήρηση των σχολικών μονάδων διαθέτονται από τον προϋπολογισμό του Δήμου 1.000.000,00 ευρώ που αφορά τοποθέτηση υγρομονώσεων στις στέγες, συνδέσεις των σχολικών κτιρίων με το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης, αντικατάσταση λεβήτων, αφαίρεση αμιαντοκαμινάδων, τοποθέτηση πυράντοχων θυρών, αποξήλωση παλαιών φωτιστικών και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων Led, καθαίρεση επιχρισμάτων και ελαιοχρωματισμοί, συντήρηση αύλειων χώρων και τοποθέτηση ελαστικών ταπήτων, συντήρηση ή αντικατάσταση πυροσβεστήρων, αλεξικέραυνα κ.α.
-
ολοκληρώθηκε η Αναβάθμιση του Γ’ Βρεφικού Σταθμού Νέας Ιωνίας για τη λειτουργία δύο Βρεφικών Τμημάτων, προϋπολογισμού 75.000 ευρώ (χρηματοδότηση ΠΔΕ Υπουργείο Εσωτερικών)
-
ολοκληρώθηκε η μετασκευή του Δημοτικού Κτιρίου (Αρχοντικό Δράκου- Πορταριά) σε Νηπιαγωγείο, προϋπολογισμού 140.000,00 ευρώ (χρηματοδότηση Ίδιοι Πόροι)
-
ολοκληρώθηκε η επισκευή του αιθρίου στο 6ο ΓΕΛ Βόλου, προϋπολογισμού 50.000,00 ευρώ (χρηματοδότηση Ίδιοι Πόροι)
-
υλοποιείται η προσθήκη χώρων υγιεινής για τα 32ο και 10ο νηπιαγωγεία Βόλου και 18ο και 29ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου 160.000,00 ευρώ (χρηματοδότηση Ίδιοι Πόροι)
-
υλοποιείται το έργο της Βελτίωσης υποδομών σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων Δήμου Βόλου, ύψους 1.400.000 ευρώ (Πρόγραμμα Φιλόδημος Ι)
-
υποβλήθηκε πρόταση για την Ενεργειακή Αναβάθμιση αίθουσας διδασκαλίας της Βόρειας πτέρυγας 27ου Δημοτικού Σχολείου, ύψους 258.000,00 ευρώ (ΠΕΠ Θεσσαλίας)
-
για την Προσθήκη κατ’ επέκταση και καθ’ ύψος στο 27ο Δημ. Σχολείο, υποβλήθηκε πρόταση προϋπολογισμού 1.880.000,00 ( Πρόγραμμα Φιλόδημος Ι)
-
για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Καρτάλειου Σχολικού Συγκροτήματος υποβλήθηκε πρόταση ύψους 906.000,00 ευρώ (ΠΕΠ Θεσσαλίας)
-
για την εναρμόνιση με το ΠΔ 99/2017 υποβλήθηκε πρόταση για Κτιριακές παρεμβάσεις στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βόλου ύψους 1.539.000 ευρώ ( χρηματοδότηση ΠΔΕ Υπουργείο Εσωτερικών))
Επιπλέον καθημερινά γίνονται παρεμβάσεις από τα Τμήματα Συντήρησης και Ηλεκτροφωτισμού της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα καθημερινά προβλήματα των σχολείων και να επισκευαστούν οι έκτακτες και επικίνδυνες φθορές ή να βελτιωθούν οι υπάρχουσες στα όρια των δυνατοτήτων των τμημάτων, όπως καθαιρέσεις επικίνδυνων επιχρισμάτων,τμηματικοί ελαιοχρωματισμοί, διαρροές σε υδρο-ηλεκρομηχανολογικούς εξοπλισμούς, επισκευές σε παράθυρα, πόρτες, στέγαστρα, υδρορροές, αύλειους χώρους και WC. .
Το τελευταίο διάστημα επίσης ικανοποιώντας αιτήματα των σχολείων και με αφορμή την Πρόσκληση VII και ΧΙ του προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ σχετικά α) με τα μέτρα πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες της χώρας και β) με την κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες, ο Δήμος πρόκειται να υποβάλλει προτάσεις χρηματοδότησης και ήδη
-
γίνεται προεργασία, για την προετοιμασία φακέλων της μελέτης, που θα κατατεθεί για την υλοποίησης μέτρων και μέσων πυροπροστασίας, σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου μας
-
γίνεται καταγραφή και κατάρτιση μελετών για την κατασκευή ραμπών και WC ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου μας. Συγκεκριμένα προβλέπονται από το πρόγραμμα, 61 ράμπες και 102 WC ΑΜΕΑ σε σχολεία της Α’/θμιας και 21 ράμπες και 36 WC ΑΜΕΑ σε σχολεία της Β΄/θμιας