Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024 23:24
ΒόλοςΤοπικά

Αχ. Μπέος “Στόχος μέχρι το τέλος του 2024 να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα αποκαταστάσεων”






“Στόχος αν μας δοθεί εντολή από το υπουργείο να εκτελέσουν εμείς τα έργα είναι μέχρι το τέλος του 2024 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ζημιές που γίνανε στην πόλη” δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα το πρωί.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε όχι μόνο τους υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά κι ιδιώτες που συνέβαλαν στην απομάκρυνση και στον καθαρισμό της πόλης. Όπως ανέφερε “Να δείτε τι έγινε στη Λάρισα, Τρίκαλα και Παλαμά. Οι υπηρεσίες του δήμου Βόλου τα αντανακλαστικά λειτούργησαν άμεσα και πλέον βλέπουμε σε μεγάλο βαθμό αυτά που αναλάβαμε. Τώρα υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα δεν είμαι διατεθειμένος να καλύψω κανένας. Η δική μου υποχρέωση ήταν να καθαρίσω τη πόλη και να απομακρύνω τα υλικά. Στα γραφεία των υπουργών και πρωθυπουργού υπάρχει κατάλογος με όλες τις ζημιές καταγεγραμμένες και η ανάγκη για σειρά προτεραιότητας για κάθε δρόμο και γέφυρα καθώς και το εκτιμώμενο κόστος ζημιάς και για τη ΔΕΥΑΜΒ. Υπάρχει συνεχής συνεννόηση και επικοινωνία και πιστεύω ότι θα τηρήσει ο πρωθυπουργός αυτά που δεσμεύτηκε. Βέβαια το ελληνικό κράτος έχει καταστροφικές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Στη γέφυρα του Αλμυρού από την καταστροφή του Ιανού ακόμη η Ε.Ο. είναι μονοδρομημένη”.

Ο δήμαρχος ζήτησε να παραδειγματιστούν από τον δήμο Βόλου και μάλιστα ανακοίνωση ότι την άλλη Παρασκευή θα έχει ολοκληρωμένες τις δύο πρώτες μελέτες για τη γέφυρα της Άλλης Μεριάς όπου η κατασκευή είναι χορηγία του Όμιλου Μυτιληναίου και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες και η σύνδεση της Μακρινίτσας με τον Βόλο – από Κουκουράβα. Όπως είπε “Οι μελέτες θα είναι στα χέρια του υπουργείου και πρέπει άμεσα να γίνουν.Αν κρίνουν τα υπουργεία ότι μπορεί ο δήμος Βόλου να αναλάβει τα έργα εμείς θα το τελειώσουμε γιατί έχουμε το Know how. Μας ενδιαφέρει να αποκατασταθεί η πόλη. Περιμένω μια απάντηση από τον πρωθυπουργό. Διαφορετικά την ευθύνη την έχει το κράτος και όχι ο δήμος. Η πόλη του Βόλου και οι πολίτες είναι πονεμένοι από την καταστροφή”.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην ανάγκη να γίνουν δύο – τρία σύγχρονα σχολικά κτίρια, καθώς όπως ανέφερε “Οι ανάγκες των παιδιών είναι μεγάλες κι είναι αδιανόητο να δεχτώ να μπαίνουν στους προαύλιους χώρους κοντέινερς όπως στην Αφρική που είχα πάει πρόσφατα. Η παιδεία είναι το Α και το Ω”.

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι, η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο προχωρά και μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται η μελέτη για τα αντιπλημμυρικά έργα και μετά να γίνει συζήτηση με τον υπουργό κ. Κικίλια και οι χείμαρροι και τα ποτάμια που περνάνε μέσα από την πόλη να περάσουν στη δικαιοδοσία του δήμου.

Εκτίμησε πλήρη καθαρισμό χειμάρρων μέχρι τέλος του χρόνου και ξαναέθεσε θέματα γραφειοκρατίας στο κομμάτι των αποζημιώσεων και σε περίπτωση συμπολίτη που οι γονείς του πεθάνανε και δεν είχαν μεταβιβάσει το σπίτι, επίσης άλλο σπίτι πήρε νερά από την σκεπή κι όχι από την πόρτα κι όπως είπε “Θα γίνει τηλεμαραθώνιος για να συγκεντρωθεί ποσό για πλημμυροπαθείς που δεν πληρούν προϋποθέσεις αλλά είναι θέμα ευαισθησίας να αποζημιώθούν”.

Αναφέρθηκε και στη Μηλίνα και στον Παγασητικό κι όπως είπε “Στη Μηλίνα πάνω από 120 αυτοκίνητα στη θάλασσα. Πολλές φορές μετανιώνω που πήρα τα παιδιά μου κι ήρθα στην Ελλάδα. Ο Παγασητικός είναι γεμάτος σκουπίδια κάθε λογής.Κρίμα ο τρόπος που λειτουργούνε κάποιοι σε θέσεις κλειδιά”.

Όσον αφορά σε αντιπλημμυρικά έργα και σε έργα της ΔΕΥΑΜΒ, σημείωσε ότι “Μέρος των μελετών για την πηγή Φλάμπουρο και θα καλύψει μέχρι κι ανάγκες Αγχιάλου θα το αναλάβει η ΕΥΔΑΠ. Για άλλες πηγές όπως Μάννα και Καλιακούδα είναι μέσα στα χρήματα που έχει εξασφαλίσει η ΔΕΥΑΜΒ περί στα 20 εκ. για να γίνει και το δίκτυο αποχέτευσης κι ύδρευσης με καινούργιες και σύγχρονες σωληνώσεις.Ήδη από το αρμόδιο υπουργείο έχουν εγκριθεί 19εκ. ευρώ κι έχουν πληρωθεί 11εκ. ευρώ στους ιδιώτες εργολάβους και μηχανήματα σε σχέση με την υπόλοιπη Θεσσαλία που δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ”.