Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις έχει λάβει και στον Βόλο το φαινόμενο των ηλεκτρονικών πρωτίστως εξαπατήσεων με «δόλωμα» επενδύσεις, κατά το οποίο κάποιος ή κάποια τηλεφωνεί προσπαθώντας να πείσει το υποψήφιο θύμα του να επενδύσει ένα μικρό στην αρχή ποσό, της τάξης των 250 ευρώ περίπου, κυρίως σε κρυπτονομίσματα, στη συνέχεια όμως αποδεικνύεται ότι πλουσιότεροι γίνονται οι απατεώνες και όχι εκείνοι που πίστεψαν ότι «μοιράζεται χρήμα με το τσουβάλι».
Οι απατεώνες τηλεφώνησαν από άγνωστους αριθμούς στα υποψήφια θύματά τους και τα έπεισαν ότι μπορούν να γίνουν πλούσιοι αν επενδύσουν κυρίως σε κρυπτονομίσματα, όπως είναι το bitcoin.
Για να μην τρομάξουν τους ανυποψίαστους πολίτες, στην αρχή τούς είπαν ότι θα πρέπει να «επενδύσουν» λίγα ευρώ και, όσο το θύματα πείθονταν, τόσο ανέβαζαν το ποσό της υποτιθέμενης επένδυσης. Όταν πλέον οι «συναλλασσόμενοι» αντιλήφθηκαν ότι τα χρήματα που στα λόγια είχαν κερδίσει δεν μπορούσαν να τα εισπράξουν, οι απατεώνες είχαν γίνει άφαντοι, με τα «θύματά» τους να κλαίνε… για τις οικονομίες που έκαναν «φτερά».
Μάνατζερ μεγάλης επενδυτικής…
Σε μία από τις πρόσφατες περιπτώσεις που αφορά σε μικρομεσαίο συνταξιούχο του Βόλου, ο οποίος έχασε 70.000 ευρώ, οι απατεώνες «εμφανίστηκαν» καλώντας από τηλεφωνικό κωδικό της Κύπρου. Ο συνομιλητής του συνταξιούχου δήλωσε μάνατζερ μεγάλης επενδυτικής εταιρείας και τον έπεισε να ανοίξει έναν λογαριασμό για να επενδύσει. Του ζήτησε 250 ευρώ τα οποία έστειλε και μετά του είπαν ότι το μέλλον είναι στο bitcoin και άνοιξε και άλλο λογαριασμό και σταδιακά άρχισε να στέλνει 500 και μετά 3.000 ευρώ. Όταν τους ζήτησε να του πιστώσουν κάποια κέρδη του έστειλαν 3.000 ευρώ. Ο συνταξιούχος πείστηκε πως πράγματι θα αυξηθούν οι οικονομίες του και έβαλε όλο το κομπόδεμά του σε bitcoin.
Οταν επιχείρησε μετά από τρεις μήνες να «εσοδεύσει» ξανά από τα κέρδη υπέστη ψυχρολουσία. Οι δήθεν επενδυτές είχαν εξαφανιστεί, ενώ τα τηλέφωνα μέσω των οποίων γινόταν η επικοινωνία είχαν απενεργοποιηθεί.
Ο συνταξιούχος επαγγελματίας μετέβη στον δικηγόρο του και εξιστόρησε το πάθημά του. Τώρα συντάσσεται μήνυση κατ’ αγνώστων.
Η παγίδα των διαδικτυακών πλατφορμών
Μια άλλη ξεχωριστή περίπτωση απάτης είναι αυτή που υπέστη ο Γ.Κ. (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ), ο οποίος έχασε 16.000 ευρώ, όταν ξεκίνησε να συνομιλεί μέσα από διαδικτυακή πλατφόρμα. «Περίπου στα μέσα Ιουλίου άρχισα να επικοινωνώ με διαφορετικά άτομα σε μία ξένη διαδικτυακή πλατφόρμα, γιατί ήθελα να μάθω μια ξένη γλώσσα» είπε στον δικηγόρο του.
Ενας εκ των συνομιλητών του από το Λονδίνο, τον έπεισε ότι έχει συγγενή που εργάζεται σε βρετανική τράπεζα και ο οποίος μπορεί να τον βοηθήσει να επενδύσει ένα ποσό σε κρυπτονομίσματα και άλλα επενδυτικά προϊόντα. Μέσα σε τέσσερις μήνες ο ανυποψίαστος Βολιώτης κατέθεσε 16.000 ευρώ συνολικά, περίμενε να αποδώσει η επένδυση, μέχρι που μία μέρα η συγκεκριμένη πλατφόρμα κατέβηκε από το διαδίκτυο και έτσι τώρα ψάχνει να βρει τους απατεώνες που τον έπεισαν να καταθέσει χρήματα σε μία… ανύπαρκτη επένδυση.
Θύμα απάτης μέσω ηλεκτρονικών εγγραφών σε διάφορες πλατφόρμες, έπεσε επίσης πρόσφατα μία συνταξιούχος γιατρός από την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, η οποία βρήκε στο διαδίκτυο μία διαφήμιση για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, πάτησε τον σύνδεσμο και έκανε εγγραφή σε ένα site. Με την εγγραφή κατέθεσε και 250 ευρώ. Ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση για να επικοινωνήσουν μαζί της οι «μαϊμού» επενδυτές, όπως και έγινε.
Την έπεισαν ότι καταθέτοντας 5.000 σε ένα δίμηνο θα έπαιρνε πίσω 20.000 ευρώ. Η γυναίκα πείστηκε, όταν όμως συνειδητοποίησε ότι δεν μπήκαν λεφτά στον λογαριασμό της έπαθε υστερία. Ξαναπήρε τηλέφωνο στο νούμερο που είχε, εμφανίστηκε κάποιος από τους «επενδυτές» ο οποίος την ενημέρωσε ότι πρέπει να δώσει άλλα 1.500 ευρώ για να «ξεκλειδωθούν» τα χρήματά της από την τράπεζα του εξωτερικού και να πάνε στην δική της τράπεζα. Έδωσε και αυτά τα 1.500 ευρώ και επί ματαίω περίμενε χρήματα στον λογαριασμό της. Τελικά κατάλαβε ότι έπεσε θύμα πλεκτάνης.
«Εκρηξη» κυβερνοαπατών δείχνουν τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας, τα θύματα ηλεκτρονικής απάτης το 2022 εκτοξεύθηκαν στα 4.260 θύματα στην Ελλάδα σε σχέση με το 2021 που είχαμε 3.880 θύματα. Χαρακτηριστικό είναι επίσης, πως το 2019 είχαμε 621 θύματα ηλεκτρονικής απάτης. Ακόμη, καταγράφηκαν οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν οι απατεώνες για να προσεγγίσουν και να εξαπατήσουν τα θύματά τους. Ειδικότερα, «στην παγίδα» πέσανε 1.441 άτομα κατά την διαδικτυακή αγοροπωλησία αγαθών και με τη μέθοδο προσέγγισης μέσω συγγενικού-φιλικού προσώπου 519 άτομα. Επίσης, παρατηρήθηκε, από το 2020 μέχρι σήμερα, μια μεθοδική αύξηση των ηλεκτρονικών απατών, γεγονός το οποίο δείχνει και το πόσο ισχυροί έχουν γίνει οι κυβερνοαπατεώνες, καθώς εφευρίσκουν διαρκώς νέες μεθόδους και τεχνικές, περιορίζοντας λάθη και απροσεξίες, εξαπατώντας, με αυτό τον τρόπο, όλο και περισσότερους πολίτες. Τα στοιχεία για το 2023 θα δοθούν στη δημοσιότητα από τη νέα χρχρονιά.
ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ/ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ