Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 12:30
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αφορολόγητο: Καταργούν τη μείωση και… τις ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη






Την κατάργηση των θετικών μέτρων μείωσης του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος κ.ά προβλέπει τροπολογία που κατάθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, προκειμένου να δικαιολογήσει δημοσιονομικά την παράλληλη κατάργηση της περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου, που ψήφισε το 2017 η κυβέρνηση. Η τροπολογία εντάσσεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου.

Με την προτεινόμενη διάταξη καταργείται το άρθρο 10 του ν.4472/2017 αναφορικά με την προβλεπόμενη μείωση φόρου εισοδήματος λόγω οικογενειακής κατάστασης, με έναρξη ισχύος από την 1.1.2020 και εφεξής. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «η εν λόγω κατάργηση κρίνεται αναγκαία για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, προκειμένου οι φορολογούμενοι να εξακολουθήσουν να τυγχάνουν των ισχυουσών φορολογικών ελαφρύνσεων».

Παράλληλα, λόγω της ως άνω κατάργησης, καταργούνται και τα αντίμετρα που είχαν θεσπισθεί με τα άρθρα 11, 12 και 13 του ν.447212017, δηλαδή οι μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ, η αλλαγή της κλίμακας για το φόρο εισοδήματος και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου προκύπτει επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό 1,92 δισ. ευρώ για το 2020 και 2,05 δισ. ευρώ για το 2021. Από την μη εφαρμογή των θετικών αντιμέτρων προκύπτει αύξηση εσόδων 1,454 δισ. ευρώ για το 2020 και αύξηση εσόδων 1,61 δισ. ευρώ για το 2021.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την προωθούμενη ρύθμιση καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 10,11, 12 και 13 του νόμου 4472/2017, σχετικά με:

– Την μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις

– Τα φορολογικά αντίμετρα που θεσπίστηκαν σε αντιπαραβολή του προαναφερόμενου μέτρου (μείωση του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ κατά 30% όταν δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ, μείωση του φορολογικού συντελεστή βάσει του οποίου υπολογίζεται ο φόρος επί του εισοδήματος, ύψους από 0 έως 20.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις και επαναπροσδιορισμός του ύψους εισοδήματος των φυσικών προσώπων ή της σχολάζουσας κληρονομιάς, καθώς και της κλίμακας βάσει της οποίας υπολογίζεται η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης».

Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται απώλεια εσόδων από την κατάργηση της μείωσης της έκπτωσης φόρου επί του εισοδήματος, η οποία για το 2020 εκτιμάται σε 1,92 εκατ ευρώ και για το 2021 και έπειτα σε 2,058 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, επέρχεται αύξηση εσόδων από την κατάργηση των φορολογικών αντίμετρων:

– 209 εκατ ευρώ για το έτος 2020 από την μείωση του ΕΝΦΙΑ

– 877 εκατ ευρώ για το 2020 και 997 από το 2021 και έπειτα από την κατάργηση του φόρου εισοδήματος

– 368 εκατ ευρώ για το 2020 και 613 από το 2021 και μετά από την κατάργηση της αύξησης του εισοδήματος ή σχολάζουσας κληρονομίας επι του οποίου επιβάλλεται η εισφορά αλληλεγγύης

Δείτε εδώ την τροπολογία για την μη μείωση του αφορολόγητου

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν, ουσιαστικά, ότι η κυβέρνηση κάνει «όπισθεν ολοταχώς» στις υποσχέσεις περί αποκατάστασης της μεσαίας τάξης. Προφανώς, πρόκειται για πολιτική επιλογή της τελευταίας στιγμής, να στραφεί στους «νεόπτωχους» της πρώην μεσαίας τάξης, αντί να συνεχίζει να αναζητεί ξανά ερείσματα κατά τις τελευταίες 30 ημέρες πριν τις εκλογές, μεταξύ όσων απέμειναν από την μεσαία τάξη και άντεξαν να δηλώνουν ακόμη 20 ή 30 χιλιάδες ευρώ και άνω ετησίως.

Ωστόσο, το μέτρο της διατήρησης του αφορολογήτου με ταυτόχρονη κατάργηση άλλων φοροελαφρύνσεων, επιφέρει νέο πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης, όχι μόνον στο εσωτερικό επειδή «άλλα λέει και άλλα κάνει», αλλά και στο εξωτερικό.

Οι χθεσινές αιχμηρές δηλώσεις κατά των παροχών Τσίπρα, ακόμα από τους πιο φιλικούς προς την κυβέρνηση Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως τον αντιπροέδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί (που δεν έχαναν ευκαιρία εδώ και δύο χρόνια για να επισκέπονται την Αθήνα και στήριξαν την κυβέρνηση σε μέτρα όπως η αποφυγή της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου ή της ματαίωσης της περικοπής των συντάξεων) συνεπάγονται και άλλο ένα πλήγμα για την κυβέρνηση: διαλύουν την «απειλή» του πρωθυπουργού, που προειδοποιούσε πριν ένα μήνα από το Ζάππειο πως μπορεί «ο βαθιά ανθέλληνας Βέμπερ και ο “φίλος” του στην Ελλάδα Κυριάκος Μητσοτάκης» να ακυρώσουν μετά τις εκλογές τα μέτρα που εξήγγειλε, όπως την 13η σύνταξη και όλες τις άλλες παροχές.

Αντίθετα, αποδεικνύουν ότι και πριν τις εκλογές, ακόμα και οι «φιλικά διακείμενοι» για την κυβέρνηση και τη χώρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, διαπιστώνουν τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού και προειδοποιούν την Αθήνα να βάλει φρένο στις άκρατες παροχές.

Κυβερνητικές πηγές: Τα αντίμετρα θα υλοποιηθούν εφόσον είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ

Παρά το γεγονός όμως, ότι στην τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου αναφέρεται σαφώς ότι καταργούνται αντίστοιχα, αντίμετρα, κυβερνητικές πηγές ισχυρίζονται ότι η σχετική συζήτηση είναι … περί όνου σκιάς.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ίδιων πηγών η μεγάλη πλειοψηφία των αντιμέτρων για το 2019 και το 2020 ήδη έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται (σταδιακή μείωση φόρου επιχειρήσεων από το 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας – για φέτος έχει πέσει στο 28%, μείωση του ΕΝΦΙΑ, επιδότηση ενοικίου, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών, ενίσχυση ειδικής αγωγής και Βοήθεια στο Σπίτι μέσω μόνιμων προσλήψεων). Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει αυτό που αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ότι δηλαδή, «όσα εκ των αντιμέτρων δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα, έχουν εξαγγελθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό πριν τις ευρωεκλογές και προγραμματίζεται να υλοποιηθούν κανονικά από 1.1.2020 εφόσον είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ (μηδενισμός της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι τις 20.000 ευρώ και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα από 20.000 ευρώ και πάνω, περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση ακόμα 20% στον ΕΝΦΙΑ).

 

 

Πηγή: protothema.gr