Ανοιξε η χρυσή διαθήκη του μεγάλου ευεργέτη του Βόλου Νικόλαου Δεληγεώργη, ο οποίος «έφυγε» χτυπημένος από κορονοϊό στις 15 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο, επίσης από κορονοϊό, του αδερφού του Γεώργιου Δεληγεώργη.
Το ιδιόγραφο σημείωμα με τις τελευταίες επιθυμίες του προέδρου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αδελφών Δεληγεώργη», που αφορά σε περιουσία πολλών εκατομμυρίων ευρώ και καλυπτόταν από πέπλο μυστικότητας στα συρτάρια συμβολαιογραφικού γραφείου επί σειρά ετών, δημοσιεύτηκε από το Ειρηνοδικείο Βόλου.
Ανοιξε για πρώτη φορά την Πέμπτη 1 Απριλίου 2021, μεταφέροντας χιλιάδες αγγλικές λίρες που είναι φυλαγμένες σε θυρίδα, ομόλογα εκατομμυρίων δραχμών κατατεθειμένα προς φύλαξη σε Τράπεζες, καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων σε Τράπεζες των ΗΠΑ, και πολλά ακίνητα – φιλέτα σε Βόλο και Βελεστίνο στα χέρια του Ιδρύματος, τα ηνία του οποίου αναλαμβάνει πλέον ως αντικαταστάτριά του (πρόεδρος) στη διοίκηση η σύζυγός του Σοφία Δεληγεώργη, όπως ο ίδιος ορίζει με τη διαθήκη του.
Ο αείμνηστος Διδάκτορας πολιτικός μηχανικός και τ. καθηγητής Πανεπιστημίου Padova, με διεθνή αναγνώριση, κληροδότησε όλη την περιουσία του στο ομώνυμο ευαγές Ιδρυμα, το οποίο υπηρέτησε πιστά πάντοτε μαζί με τη σύζυγό του Σοφία. Ηταν η γυναίκα της ζωής του, όπως έλεγε συχνά. Την υπεραγαπούσε και την προστάτευε στις πολλές δεκαετίες του κοινού τους βίου, που έμειναν αχώριστοι ο ένας από τον άλλον, με την ίδια να στέκεται συμπαραστάτης σε κάθε απόφαση της ζωής του.
Η οικογενειακή παράδοση της προσφοράς θα συνεχιστεί και μετά θάνατον, σύμφωνα με την επιθυμία του, με εξαίρεση τέσσερα ακίνητα των οποίων την επικαρπία άφησε στη σύζυγό του εφ’ όρου ζωής για να έχει μία άνετη και αξιοπρεπή διαβίωση, ορίζοντάς την ως εκτελέστρια της διαθήκης του.
Ετσι όρισε μετά θάνατον, να συνεχιστεί το φιλανθρωπικό έργο από το ίδρυμα, με αντικαταστάτριά του τη Σοφία Δεληγεώργη. Οι δωρεές είχαν αφετηρία τον παππού του Στέργιο Ντόντο, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Φερών και Βοιβιήδος, τον πατέρα του, γιατρό, Βασίλειο Δεληγεώργη, ο οποίος έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης για την ανθρωπιά του και τις υπηρεσίες που παρείχε αφιλοκερδώς σε φτωχούς και αδύναμους και τον αδερφό του συμβολαιογράφο Στέργιο – Γιούλα Δεληγεώργη, με ακέραιο ήθος και σημαντική προσφορά.
Το «μικρόβιο» της προσφοράς
Σε μία από τις σπάνιες –ίσως και μοναδική- συνέντευξη για τη ζωή του, ο Νικόλας Δεληγεώργης μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ είχε αναφέρει ότι το «μικρόβιο» της δωρεάς και της προσφοράς ήταν …μεταδοτικό στην οικογένεια από γενιά σε γενιά.
«Είναι σαν οικογενειακό χάρισμα», έλεγε τότε, Ιανουάριο του 2018, όταν τα φώτα της δημοσιότητας έπεφταν πάνω του πανελλαδικά, μετά τη διάρρηξη της οποίας ο ίδιος και ο αδερφός του είχαν πέσει θύματα και της κλοπής – μαμούθ των 1,3 εκατ. ευρώ και των 900 χρυσών λιρών, τον δράστη της οποίας δεν πρόλαβε να μάθει…
«Από πού να ξεκινήσω;», έλεγε ο Νικόλας Δεληγεώργης μιλώντας τότε για την οικογένειά του. «Από τον παππού μου; Γι’ αυτό και βγήκε και δήμαρχος. Μαζί με τη γυναίκα του βοηθούσε πολύ τον κόσμο. Όπως και ο πατέρας μου γιάτρευε όλο τον κάμπο δωρεάν. Και ο αδερφός μου Στέργιος, ένας άνθρωπος με ήθος και προσφορά. Είναι οικογενειακή παράδοση ενός αιώνα».
Τελευταίος απόγονος
Ο Νικόλαος Δεληγεώργης ήταν ο τελευταίος απόγονος της οικογένειας Δεληγεώργη- Ντόντου, καθώς μερικές εβδομάδες πριν τον θάνατό του απεβίωσε και ο τελευταίος εν ζωή αδερφός του, Γεώργιος Δεληγεώργης. Ηταν γόνος μίας πολύτεκνης οικογένειας με συνολικά πέντε παιδιά, τρεις γιούς, τον ίδιο, τον Στέργιο και τον Γεώργιο και δύο κόρες, την Αφροδίτη και την Κλεοπάτρα. Κανένα από τα αδέρφια της εύπορης οικογένειας δεν απέκτησε δικά του παιδιά, ενώ και ο Νικόλαος Δεληγεώργης ήταν ο μόνος που ήταν παντρεμένος.
Η περιουσία – μαμούθ του γνωστού ευεργέτη θα αξιοποιηθεί για τους κοινωφελείς σκοπούς του Ιδρύματος, οι οποίοι ορίζονται ρητά στο καταστατικό του. Ο ίδιος ο ευεργέτης, εξάλλου, επιλέγει ήδη με τη διαθήκη να ανοίξει τη συζήτηση για αξιοποίηση κτιρίων για νοσοκομειακή, πανεπιστημιακή ή άλλη χρήση στην καρδιά της πόλης, αλλά και δημιουργία χώρων πολιτισμού στη γενέτειρά του, που ήταν το Βελεστίνο.
Αυτή είναι η χρυσή διαθήκη
Ο Νικόλαος Δεληγεώργης επέλεξε να ορίσει τα κληρονομικά του θέματα πριν από 28 χρόνια σε ηλικία 63 ετών, όταν ακόμη ήταν γερός και δυνατός.
Την ιδιόγραφη δισέλιδη διαθήκη, η οποία πλέον κατέστη δημόσια ως προς το περιεχόμενό της, φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο ΤΑΧΥΔΟΜΟΣ.
«Σήμερον την 12η Νοεμβρίου 1993,
εγώ ο Νικόλαος Βασιλείου Δεληγεώργη έχων σώας τα φρένας και θέλω να ρυθμίσω τα της περιουσίας μου.
Ορίζω:
Αφήνω εις το Κοινωφελές Ιδρυμα Αδελφών Δεληγεώργη την ψιλή κυριότητα ολόκληρης της περιουσίας μου και εκείνης που κληρονόμησα από τον θανόντα αδελφόν μου Στέργιον, όστις και συνέστησε το ανωτέρω Ίδρυμα», αναφέρει προλογικά στο ιδιόχειρο σημείωμά του.
«Αφήνω την επικαρπία μου εφ’ όρου ζωής εις την σύζυγόν μου Σοφία Κυριαζή – Δεληγεώργη τα κάτωθι», συνεχίζει και απαριθμεί τέσσερα ακίνητα και συγκεκριμένα: Διαμέρισμα, γραφείο και κατάστημα στο Κολωνάκι, καθώς και διαμέρισμα στον Βόλο το οποίο του ανήκε κατά 50% με όλα τα υπάρχοντά τους.
Συνεχίζει τη διαθήκη του αναφερόμενος στα ακίνητα που αφήνει κατά πλήρη κυριότητα στα ευαγές Ίδρυμα και όλη την υπόλοιπη περιουσία και συγκεκριμένα:
-Το 50% του μεριδίου του επί καταστήματος στην οδό Αργοναυτών και Κουμουνδούρου.
-Διαμέρισμα τριών δωματίων 2ου ορόφου σε πολυκατοικία στην Κουμουνδούρου 2.
-Το επί των οδών Αλεξάνδρας και Γκλαβάνη μερίδιό του κατά 50% επί του κτιρίου για νοσοκομειακή, πανεπιστημιακή ή άλλη χρήση.
-Το μερίδιό του στο Βελεστίνο στη θέση «Μνήματα» κατά 1/6 του οικοπέδου για τη δημιουργία λαογραφικού μουσείου ή πολιτικού κέντρου ή άλλου σκοπού.
-Το κατά 50% μερίδιό του επί αγροκτήματος στη θέση «Αγροκήπιο» στο Βελεστίνο.
– Συνολικά 3.000 λίρες συνολικής αξίας 1,2 εκατομμυρίων ευρώ που φυλάσσονται σε θυρίδα στην Εθνική Τράπεζα.
-Τις καταθέσεις του σε δολάρια ΗΠΑ στην Τράπεζα Discount Bank and Trust Company ποσού 335.000 δολαρίων
-Τις καταθέσεις του σε δολάρια ΗΠΑ στην Τράπεζα Union De Bangues Suisses ποσού 750.000 δολαρίων
-Το κατά ποσοστό1/3 των κατατεθειμένων προς φύλαξη ομολόγων του δημοσίου και Τραπεζών επ’ ονόματι Γεωργίου Νικολάου και Αφροδίτης Δεληγεώργη στην Ιονική Τράπεζα υποκατάστημα Βόλου, ποσού 170.000.000 εκατομμυρίων δραχμών.
Οι όροι Δεληγεώργη
Σύμφωνα με τη διαθήκη, η Σοφία Δεληγεώργη διατηρεί την επικαρπία τεσσάρων ακινήτων (διαμερίσματος, γραφείου και καταστήματος στο Κολωνάκι, και διαμερίσματος στον Βόλο) και μπορεί να τα εκμεταλλεύεται εφ’ όρου ζωής.
Το Ιδρυμα κληρονομεί όλη την υπόλοιπη περιουσία, η οποία να επισημανθεί ότι είναι αναπαλλοτρίωτη, δεν μπορεί δηλαδή να εκποιηθεί ή να πουληθεί.
Ο γνωστός ευεργέτης κλείνει τη διαθήκη του ορίζοντας: «Εκτελεστής της διαθήκης μου ορίζω τη σύζυγό μου Σοφία Κυριαζή Δεληγεώργη αναπληρούμενη παρά του γενικού γραμματέα του Ιδρύματος Αδελφών Δεληγεώργη. Αυτή είναι η τελευταία μου επιθυμία προς την οποία είναι απολύτως σύμφωνος η σύζυγός μου, η οποία θα με αντικαταστήσει εις το Διοικητικόν Συμβούλιο του Ιδρύματος Αδελφών Δεληγεώργη. Ο διαθέτης. ΥΓ: Εις περίπτωσιν διαλύσεως του Ιδρύματος η περιουσία θα περιέλθει εις το Δημόσιον προς εκπλήρωσιν των σκοπών του Ιδρύματος», καταλήγει και βάζει την υπογραφή του.
Επισημαίνεται ότι οι διαθήκες είναι εκ του νόμου μυστικές προ της δημοσίευσης. Η δημοσίευση είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία διαδικασία.
Ερωτηθείς σχετικώς ο κ.κ. Ιγνάτιος ανέφερε: «Ο αείμνηστος ευεργέτης Νικόλαος Δεληγεώργης είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι όλη η περιουσία του θα παραμείνει για την περαιτέρω λειτουργία του ιδρύματος «Αδελφών Δεληγεώργη». Περιμένουμε να δούμε αν πραγματικά είναι αυτό το περιεχόμενο της διαθήκης, όπως φαίνεται ότι είναι, αλλά έχει όλη την πρωτοβουλία στη συνέχεια η σύζυγός του Σοφία Δεληγεώργη, η οποία είναι αυτή που τον διαδέχεται και που βεβαίως θα περιμένουμε να φροντίσει. Εμείς θα συμπαρασταθούμε για την ομαλή συνέχιση λειτουργία του Ιδρύματος υπέρ του τόπου μας. Σε ό,τι μας αφορά θα φροντίσουμε να συνεχισθεί η λειτουργία του ιδρύματος κατά τον τρόπο που λειτουργούσε και επί του αειμνήστου ευεργέτη».
Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ