Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 12:19
ΠαραθλητικάΠαρασκήνια

Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα της Football League






Κατά γενική ομολογία το φετινό πρωτάθλημα της Football League είναι το πιο συναρπαστικό των τελευταίων χρόνων. Κι αυτό γιατί με εξαίρεση των Βόλο που δείχνει να έχει κλειδώσει την πρώτη θέση εδώ και μήνες και τους Αιγινιακό και Σπάρτη που φαίνεται να μην προλαβαίνουν την αποφυγή του υποβιβασμού, οι άλλες 13 ομάδες θα διεκδικήσουν μέχρι το τέλος την υλοποίηση των στόχων τους. Κάποιες εξ αυτών την κατάκτηση της 2ης θέσης που οδηγεί σε μπαράζ ανόδου και κάποιες άλλες να μπουν στην πρώτη δεκάδα που θα τους οδηγήσει τη νέα αγωνιστική περίοδο στην αναβαθμισμένη Σούπερ Λίγκα 2 και κάποιες άλλες να αποφύγουν τις θέσεις που οδηγούν στον υποβιβασμό.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το φετινό πρωτάθλημα της Football League είναι άκρως ανταγωνιστικό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες είναι πολλά και κυρίως οικονομικά.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόλις 4 ομάδες (μία εκ των οποίων ο Βόλος φυσικά) έχουν καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ φάκελο επιτήρησης όπως οφείλουν να κάνουν. Κι αυτό γιατί οι οικονομικές εκκρεμότητες που έχουν οι περισσότερες ομάδες της κατηγορίας, είναι τέτοιες που και φάκελο να κατέθεταν, οι πιθανότητες να περάσουν το στάδιο της επιτήρησης (όπως προβλέπει ο νόμος) είναι απειροελάχιστες.

Την ίδια στιγμή, μία ομάδα (Αήττητος) δεν κάλυψε το μετοχικό της κεφάλαιο και κινδυνεύει με αποβολή από το πρωτάθλημα. Ο δε Ηρόδοτος κάλυψε μεν το μετοχικό κεφάλαιο αλλά με μεγάλη καθυστέρηση. Ο Ηρακλής από την άλλη μόλις πριν από μερικές ημέρες κατέθεσε την εγγυητική επιστολή, κάτι που έπρεπε να κάνει από την αρχή του πρωταθλήματος. Με λίγα λόγια οι τρεις από τις τέσσερις ομάδες που ανέβηκαν πέρυσι από τη Γ’ Εθνική στη Football League είτε είχαν, είτε εξακολουθούν να έχουν προβλήματα.

Και κάπου εδώ προκύπτει το εξής ερώτημα. Όταν το Ελληνικό ποδόσφαιρο, δυσκολεύεται να πορευτεί με 32 επαγγελματικές ομάδες, πως είναι δυνατόν κάποιοι να μιλούν για τη δημιουργία πρωταθλημάτων με 48 επαγγελματικές ομάδες. Πως είναι δυνατόν κάποιοι που εμφανίζονται να νοιάζονται για το καλό του ποδοσφαίρου μας, να υποστηρίζουν ότι η ενδεδειγμένη λύση για τη βελτίωση του «προϊόντος» είναι η αύξηση των επαγγελματικών ομάδων και όχι η μείωσή τους;

Αλήθεια τώρα. Στο υποθετικό σενάριο ότι τη νέα αγωνιστική περίοδο το πρωτάθλημα της Football League διεξαγόταν με 28 ομάδες, πόσες από τις 16 ομάδες που θα προβιβάζονταν από τη Γ’ Εθνική στις επαγγελματικές κατηγορίες θα κατάφεραν να καλύψουν το μετοχικό κεφάλαιο των 300.000 ευρώ που απαιτείται από το νόμο για να συμμετέχουν σε επαγγελματικό πρωτάθλημα;

Γιατί καλή η θεωρία, τα σχέδια και τα πλάνα, αλλά η πραγματικότητα του Ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου μας είναι πολύ διαφορετική.