Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, 2024 00:18
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτό είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό – Πώς θα λειτουργεί, ποια διαδικασία θα ακολουθούν οι Ευρωπαίοι






Βήμα-βήμα πως θα λειτουργεί το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι όπου τα βασικά συστήματα διαλειτουργούν στο κομμάτι της υγείας», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.

Ποιος θα μπορεί να βγάλει ψηφιακό πιστοποιητικό

Όπως είπε χρειαζόμασταν δύο πράγματα: Να είναι κοινό σε όλα τα κράτη – μέλη και να υπάρχει μία πλατφόρμα τεκμηρίωσης, να τεκμηριώνει πως τα στοιχεία που παρέχονται είναι ακριβή.

Ειδικότερα το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα είναι ανοιχτό για την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία καθώς και την Ελβετία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης «για την έκδοση του πιστοποιητικού συνδυάζονται στοιχεία από τις βάσεις όσων νόσησαν με Covid-19 αλλά και όσων έχουν εμβολιαστεί». 

Ένα κοινό πλαίσιο της ΕΕ θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά που θα είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα σε ολόκληρη την Ένωση.

Παράλληλα,ο υπουργός ενημέρωσε πως έχει βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα πιστοποιητικά που αφορούν τα μοριακά τεστ, ενώ οι τουρίστες που κάνουν τα PCR στην Ελλάδα, μπορούν να το εκδώσουν από εδώ.
Ο υπουργός τόνισε πως η «ΕΕ έδειξε ηγεσία στην ανάδειξη αυτού του συστήματος. Ήταν μία ευρωπαϊκή ψηφιακή χορογραφία. Αυτή η αρχιτεκτονική διάδρασης εμπεριείχε μία στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών».

Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε πως η διαμόρφωση του ψηφιακού πιστοποιητικού δεν ήταν μία εύκολη διαδικασία, καθώς έπρεπε να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα εξακρίβωσης, ώστε να αποδεικνύεται πως το πιστοποιητικό είναι αυθεντικό.

Πώς θα λειτουργεί

Στη συνέχεια, ο κ. Πιερρακάκης χρησιμοποίησε το κινητό του τηλέφωνο για να δείξει ακριβώς τη μορφή του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού.

Παρουσίασε το demo της πλατφόρμας κι έκανε και μία επίδειξη του κώδικα QR που υπάρχει στο πιστοποιητικό και το οποίο διασφαλίζει την αυθεντικότητα του εγγράφου.

Ο υπουργός ανέφερε πως οι πολίτες θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

«Όταν το έγγραφο έχει εκδοθεί, θα υπάρχει πλατφόρμα εξακρίβωσης, το οποίο μας το παρείχε η ΕΕ. Επομένως θα υπάρχει QR code που θα δείχνει πως το έγγραφο είναι αυθεντικό και σωστό», εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Ανάπτυξης.

Μητσοτάκης για ψηφιακό πιστοποιητικό: Υπερήφανος για τη δουλειά που έχει γίνει

Την «υπερηφάνεια» του για τη δουλειά που έγινε γύρω από το ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο θα διευκολύνει τα ταξίδια εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης εν μέσω πανδημίας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης του εγχειρήματος από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, ο έλληνας πρωθυπουργός -αφότου ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους- είπε πως είναι υπερήφανος για τη δουλειά που έχει γίνει τόσο από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο και συνολικά.

Όπως είπε, η πανδημία αποτέλεσε επιταχυντή των ψηφιακών εξελίξεων.

«Χρειαζόμασταν ένα εργαλείο για τις μετακινήσεις μιας και η Ελλάδα στηρίζεται στον τουρισμό» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε αναπτύξει το ψηφιακό πιστοποιητικό σε συνεργασία με την Κομισιόν. Είδατε την παρουσίαση είναι πολύ απλή και εμπεριέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται για να μετακινηθεί κάποιος και να τον υποδεχθεί η κάθε χώρα» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως σε επικοινωνία στην αρχή του έτους έγινε σαφές «ότι θα χρειαστούμε ευρωπαϊκά εργαλεία που θα προσέφεραν ταχεία λωρίδα για τους ταξιδιώτες».

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να λανσάρει το ψηφιακό πιστοποιητικό πριν την 1η Ιουλίου

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να το λανσάρει πριν από την 1η Ιουλίου, «είναι σημαντικό για να αποκαταστήσουμε την ελευθερία κίνησης των πολιτών».

«Έχουμε το νομικό πλαίσιο και ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να λανσάρουμε το πιστοποιητικό πριν την 1η Ιουλίου. Αυτή η πρωτοβουλία είναι μια υπενθύμιση πως η ΕΕ μπορεί να είναι βρει λύσεις που θα μας οδηγήσουν σε μία γοργή αλλαγή» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Μισέλ: Μεγάλο επίτευγμα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξήρε τις πρωτοβουλίες του έλληνα πρωθυπουργού για την υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορεί να το εφαρμόσει τις επόμενες εβδομάδες.

«Ένα μεγάλο επίτευγμα της Ευρώπης που εγγυάται την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών» επεσήμανε.