Με τη «βούλα», δηλαδή την υπογραφή του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, αυξάνεται ο κατώτατος μισθός.
Συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός από την 1η Ιανουαρίου του 2022 διαμορφώνεται στα 663 ευρώ, ενώ το κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες ορίζεται στα 29,62 ευρώ.
Η απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, υπογράφεται σε συνέχεια της σύμφωνης γνώμης που διατύπωσε το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο μετά από σχετική εισήγηση του τότε αρμόδιου υπουργού, Γιάννη Βρούτση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από την 1η Ιανουαρίου 2022 ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, καθορίζεται με βάση την κείμενη νομοθεσία ως εξής:
α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ από 650 ευρώ προηγουμένως.
β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως.
Σε σχέση με τη διαδικασία της πρόσθετης αύξησης του νόμιμου κατώτατου μισθού και του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου το 2022, το υπουργείο σημειώνει ότι «ισχύουν στο ακέραιο οι πρόσφατες δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη».
Τι προβλέπει ο χάρτης των φοροελαφρύνσεων
Υπενθυμίζεται κατά τη ψήφιση του Προϋπολογισμού εγκρίθηκε και ο Χάρτης των φοροελαφρύνσεων για το 2022, ο οποίος, στην πλήρη του ανάπτυξη, δίνει «ανάσες» πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Όπως έχει ήδη γράψει το iefimerida.gr, αν συνυπολογιστούν οι μειώσεις φόρων που ξεκίνησαν φέτος και διατηρούνται σε ισχύ, το όφελος φτάνει στα 3,6 δισ. ευρώ.
«Αιχμή του δόρατος» είναι η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, καθώς και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Το διπλό μέτρο ενεργοποιήθηκε το 2021 και διατηρείται σε ισχύ το 2022, με συνολικό όφελος για τα νοικοκυριά περί τα 1,6 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει αφενός τη διεύρυνση του μέτρου για την εισφορά αλληλεγγύης σε συνταξιούχους- δημοσίους υπαλλήλους αφετέρου τη μονιμοποίηση του από το 2023, ενώ «κλειδωμένη» είναι η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 μονάδα.
Ξεχωρίζει το «κούρεμα» διαρκείας στις προκαταβολές φόρου επιχειρήσεων και επαγγελματιών
Από το φετινό «πακέτο» ξεχωρίζει και το «κούρεμα» διαρκείας στις προκαταβολές φόρου των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Από φέτος κιόλας η προκαταβολή για τους επαγγελματίες «κόπηκε» στο 55%, ενώ για τις επιχειρήσεις ο συντελεστής μειώθηκε ειδικά για τη χρήση του 2020 στο 70% κι από το 2021 και μετά στο 80%. Το «βάρος» από το οποίο απαλλάχθηκαν φυσικά και νομικά πρόσωπα υπολογίζεται σε 1,1 δισ. ευρώ!
Στην ίδια «γραμμή» της τόνωσης του επιχειρηματικού κλίματος, εντάσσονται τέσσερις ακόμα κινήσεις:
- η δραστική μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%- με κόστος περί τα 200 εκατ. Ευρώ μόνο για την επόμενη χρονιά
- η παροχή κινήτρων για συνενώσεις και συνεργασίες μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης επί του φόρου εισοδήματος
- η προσαυξημένη έκπτωση για δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση
- η μείωση κατά 50% στο φόρο στη συγκέντρωση κεφαλαίου
- Ο Χάρτης «κουρεύει» δραστικά και τη φορολογία στην κατανάλωση και στις υπηρεσίες:
Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους, τις θεατρικές παραστάσεις, τις συναυλίες και στο τουριστικό πακέτο, με συνολικό κόστος 450 εκατ. Ευρώ - Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13%
- Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022
- Μειώνεται στο 10% το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% σήμερα και καταργείται για νέους έως 29 ετών από 1η Ιανουαρίου 2022. Το δημοσιονομικό κόστος για το 2022 ανέρχεται σε 68 εκατ. Ευρώ.
- Μειώνεται ο ΦΠΑ των ζωοτροφών στο 6%, ενώ επανέρχεται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες-μέλη συνεργατικών σχημάτων
- Το 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, ενώ οι ηλεκτρονικές ιατρικές δαπάνες “μετράνε” διπλά στο “χτίσιμο” του αφορολογήτου
- Νέα μέτρα στήριξης εν όψει
Την ίδια στιγμή, λόγω του εν εξελίξει κύματος ανατιμήσεων, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζονται για όλα τα σενάρια.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη ανακοινώσει ότι πέντε πρόσθετες παρεμβάσεις:
Μετατίθεται η πληρωμή της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την 31η Ιανουαρίου 2022, στις 30 Ιουνίου 2022. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022 με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή.
Επεκτείνεται η περίοδος λήξης των πιστωτικών που έχουν εκδοθεί στο Πρόγραμμα των Παγίων Δαπανών, έως τις 30 Ιουνίου 2022.
Επεκτείνεται το Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με την επιδότηση μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους, έως τις 31 Μαρτίου 2022.
Παρατείνονται, όπως συζητάμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για αγαθά που χρησιμοποιούνται στην αιμοκάθαρση, καθώς και στα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής για την προστασία από ιούς, έως τις 30 Ιουνίου 2022. Επίσης, παρατείνεται η αναστολή της υποχρέωσης των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης να καταβάλλουν στο Δημόσιο το 5% των νοσηλίων που εισπράττουν, έως τις 30 Ιουνίου 2022.
Από το 2022 και για 3 έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 20/12/2021 06:50
Ο χάρτης των φοροελαφρύνσεων, ανάσα 3,6 δισ. -Οι 12 αλλαγές σε εισφορές, ΦΠΑ, τέλη
Στοχευμένα μέτρα για τα νοικοκυριά
Στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Ο κ. Σταϊκούρας συνοψίζοντας τα βήματα που έχουν αποφασιστεί είπε:
Υλοποιούμε μέτρα μόνιμης αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, προκειμένου να στηρίξουμε την αγοραστική τους δύναμη. Μέτρα μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και παρεμβάσεις διαδοχικών αυξήσεων του κατώτατου μισθού.
Παράλληλα, εφαρμόζουμε βραχυπρόθεσμα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Αυξάνουμε την κρατική επιδότηση σε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και παροχής φυσικού αερίου.
Ενισχύουμε το επίδομα θέρμανσης, με διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Διπλασιάζουμε το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον μήνα Δεκέμβριο.
Παρέχουμε πρόσθετη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, προσαυξημένη για κάθε προστατευόμενο μέλος.
Χορηγούμε πρόσθετο βοήθημα σε άτομα με αναπηρία.
Δρομολογούμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για αγρότες.
Μειώνουμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές.
Μέχρι σήμερα, το συνολικό ύψος, μόνο των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης του κόστους στον οικογενειακό προϋπολογισμό, ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ.
Πώς θα αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος
Κατά την ίδια τοποθέτηση, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι ο αμέσως επόμενος στόχος είναι η συνέχιση της υλοποίησης μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης φόρων και ενίσχυσης των μέτρων άσκησης κοινωνικής πολιτικής.
«Αξιοποιούμε τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από τις καλές επιδόσεις της οικονομίας και την αύξηση του εθνικού πλούτου, κατανέμοντάς τον δίκαια στην κοινωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά παραθέτοντας τα εξής παραδείγματα:
Παρέχεται το πρώτο ένσημο σε νέους που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία.
Επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές για νέους εργαζόμενους.
Ενισχύεται ο ΟΠΕΚΑ προκειμένου να καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα για ΑμΕΑ, και να χρηματοδοτηθούν άλλες κοινωνικές δράσεις, όπως είναι η χορήγηση σχολικών γευμάτων.
Χρηματοδοτούνται τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και λοιποί προνοιακοί φορείς.
Υλοποιείται το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» για τους αστέγους.
Διευρύνεται ο κύκλος των ωφελούμενων οικογενειώνγια πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
4η Προτεραιότητα. Η συνέχιση της υλοποίησης μιας έξυπνης εκδοτικής στρατηγικής, με σκοπό τη διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, ώστε να είμαστε ασφαλείς στις όποιες εξωτερικές αναταράξεις και μεταβολές.