Αύξηση του κυβερνοεγκλήματος τα τελευταία χρόνια διαπιστώνει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ειδικά στις μεγάλες πόλεις της χώρας, με τον Βόλο, ωστόσο, να συγκεντρώνει μικρότερα ποσοστά.
Σύμφωνα με τον διοικητή της εν λόγω υπηρεσίας, ταξίαρχο Βασίλειο Παπακώστα, που ήταν ο κύριος ομιλητής στη χθεσινή εκδήλωση του Σωματείου Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων Μαγνησίας και της ΕΚΠΟΛ στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας, το 2021 τα στοιχεία δείχνουν άνοδο κατά 27% της παραβατικότητας σε σχέση με το 2020.
Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι λόγω της πανδημίας εκτοξεύτηκε η χρήση του διαδικτύου από τους πολίτες, καθώς όλες οι δραστηριότητες την εποχή της καραντίνας γίνονταν μέσω του παγκόσμιου ιστού, με την αύξηση να μην παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.
Όπως τόνισε ο αστυνομικός διευθυντής τη μεγαλύτερη άνοδο σε περιστατικά εμφανίζουν τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, με τον Βόλο να υπολείπεται, ευτυχώς, παρουσιάζοντας μικρότερη αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές μητροπόλεις.
Αναφορικά με την προστασία των παιδιών, τον σημαντικότερο ρόλο τον παίζουν οι γονείς οι οποίοι θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι και δίπλα στα τέκνα τους. Μάλιστα, ο κ. Παπακώστας υπογράμμισε με νόημα πως δεν θα πρέπει να λένε πως δεν γνωρίζουν πληροφορική, αλλά να βρίσκονται δίπλα τους και να καταλαβαίνουν τις αντιδράσεις τους.
Ο ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε από τους γονείς να είναι προσεκτικοί και να μην διστάζουν να επικοινωνούν κατευθείαν με την Αστυνομία εάν διαπιστώσουν κάτι ύποπτο, καθώς τελευταία παρατηρείται πως πολλές υποθέσεις λύνονται, γιατί ο κόσμος προβαίνει ευκολότερα σε καταγγελίες.
Σύμφωνα με τον κ. Παπακώστα το προσωπικό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι απολύτως καταρτισμένο και εκπαιδεύεται διαρκώς, όχι μόνο σε ζητήματα πληροφορικής, αλλά και σε θέματα διερεύνησης κυβερνοεγκλημάτων.
«Όλες οι αστυνομίες παγκοσμίως εξοπλίζονται με κατάλληλα εργαλεία, καθώς η έρευνα στο διαδίκτυο δεν μπορεί να γίνει με φυσικό τρόπο αναζήτησης, αλλά χρειάζεται να γίνουν μαζικές αναζητήσεις που θα παράξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Ένα ζήτημα που προκύπτει είναι ότι όλα αυτά τα δεδομένα χρειάζονται ειδικές αναλύσεις, καθώς χρειάζεται και εκπαιδευμένο προσωπικό που να προβαίνει στην αποκωδικοποίησή του» κατέληξε.
Φταίνε οι γονείς
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΟΕΔ, Δημήτρης Κοντούρης ανέφερε πως στόχος της εκδήλωσης ήταν να μάθει το κοινό όλα όσα χρειάζονται προκειμένου να πλοηγηθούν όλοι με ασφάλεια στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον κ. Κοντούρη, η εγκληματικότητα συμβαδίζει με την αύξηση της χρήσης του διαδικτύου και παράλληλα οι γονείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι για το τι πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν τα παιδιά τους.
«Πολλές φορές κατηγορούμε τα παιδιά που κάθονται πολλές ώρες στο διαδίκτυο. Κάποιοι τα αφήνουμε ή κάποιοι το κάνουν εσκεμμένα για να έχουν την ησυχία τους. Έτσι δεν φταίνε τα παιδιά, αλλά οι γονείς για ό,τι συμβεί» επεσήμανε ο κ. Κοντούρης.