Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 03:11
ΒόλοςΤοπικά

ΑΓΕΤ Ηρακλής: Κανένα πρόβλημα από την καύση RDF – Περιβαλλοντική: Μας περνάει για ιθαγενείς






Η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, προς αποκατάσταση της αλήθειας και για τη σωστή και έγκυρη πληροφόρηση των πολιτών, σε σχέση με την αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων στο εργοστάσιο της Αγριάς, ενημερώνει:

  1. Η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΔΕΝ «καίει σκουπίδια». Τα εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου ΔΕΝ μπορούν να «κάψουν σκουπίδια». Χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα, με συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές που παράγονται από το υπόλειμμα της ανακύκλωσης σε ειδικά αδειοδοτημένες μονάδες.
  2. Η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΔΕN «καίει νοσοκομειακά απόβλητα».
  3. Η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΔΕΝ ευθύνεται για την οσμή καμμένου πλαστικού.
  4. Η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ υποκαθιστά συμβατικά ορυκτά καύσιμα με εναλλακτικά, συνεισφέροντας στην κυκλική οικονομία. Εξοικονομεί φυσικούς πόρους και αξιοποιεί υλικά τα οποία θα κατέληγαν στην ταφή επιβαρύνοντας το περιβάλλον.
  5. Η χρήση εναλλακτικών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και απολύτως ασφαλής για τους εργαζόμενους, τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. Τα εναλλακτικά καύσιμα χρησιμοποιούνται σε προηγμένες περιβαλλοντικά χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελβετία κ.α., εδώ και δεκαετίες.
  6. Η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ έχει δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να ενημερώνονται για τις εκπομπές αερίων ρύπων μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα www.heracles–footprint.gr. Οι τιμές όλων των αερίων ρύπων είναι μηδενικές όταν το Εργοστάσιο δεν είναι σε λειτουργία.
  7. Η παραγωγική διαδικασία του τσιμέντου αποτρέπει το σχηματισμό διοξινών και φουρανίων λόγω (α) των πολύ υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διεργασία παραγωγής, (β) της περίσσειας οξυγόνου και (γ) του μεγάλου χρόνου παραμονής. Ωστόσο, η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ για τη συνεχή παρακολούθηση των αερίων εκπομπών του εργοστασίου  της Αγριάς αποφάσισε να εγκαταστήσει το «DioxinMonitoringSystem», το μοναδικό παγκοσμίως σύστημα που εκπληρώνει πλήρως τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού προτύπου μέτρησης διοξινών (ΕΝ 1948-1).
  8. Η ενσωμάτωση της τέφρας από τη χρήση καυσίμων (συμβατικών και εναλλακτικών) στο κλίνκερ ΔΕΝ καθιστά το τσιμέντο βλαβερό για τη δημόσια υγεία. Τα προϊόντα μας (κλίνκερ και τσιμέντο) υπόκεινται σε όλους τους ελέγχους της Νομοθεσίας και παράγονται σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟTEN 197-1 και με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1907/2006 REACH βάσει των οποίων διακινούνται, διατίθενται και αναλώνονται στην Ελλάδα και σε χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  9. Η περιεκτικότητα σε υδράργυρο του RDF που αξιοποιείται στο εργοστάσιο της Αγριάς είναι εξαιρετικά χαμηλότερη από τα όρια που ορίζονται στο Νόμο (ΚΥΑ56366/4351/2014).
  10. Το RDF ΔΕΝ υφίσταται χλωρίωση. Αντιθέτως, τα εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου μεριμνούν ιδιαιτέρως ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν λιγότερο χλώριο στη γραμμή παραγωγής, δεδομένου ότι οδηγεί σε εμφράξεις και διακοπή της παραγωγής.
  11. Το ΦΕΚ1298/13.04.2017, στο οποίο γίνονται συχνά αναφορές, αφορά σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη σύσταση άλλης επιχείρησης. Η αναφορά της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ γίνεται σχετικά με την έλλειψη πληροφορίας για ποσότητες/μερίδια αγοράς «επικινδύνων ή μη επικινδύνων αποβλήτων, καθώς δεν διατίθενται δημοσιευμένα στοιχεία».
  12. Η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ λειτουργεί με διαφάνεια και ελέγχεται συστηματικά από τις αρμόδιες αρχές, με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Είμαστε κομμάτι της τοπικής κοινωνίας του Βόλου από το 1924. Έχουμε βαθιές ρίζες στον τόπο αυτό και ισχυρούς δεσμούς με τους ανθρώπους του. Για εμάς στην ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, η καθημερινή μας λειτουργία ταυτίζεται με την ακεραιότητα, το σεβασμό προς τους εργαζομένους μας, τους πολίτες και το περιβάλλον και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Οι αρχές της διαφάνειας και του υπεύθυνου επιχειρείν θα συνεχίσουν να καθοδηγούν κάθε μας βήμα.

Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία: Η ΑΓΕΤ μας περνάει για «ιθαγενείς»

Νέα επίθεση κατά της ΑΓΕΤ εξαπέλυσε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία με αφορμή σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας στον τοπικό Τύπο. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας:

Με πληρωμένες ολοσέλιδες ανακοινώσεις, στον τοπικό τύπο, η ΑΓΕΤ-Lafarge απευθύνεται στους «ιθαγενείς» για να τους πείσει ότι είναι μια βιομηχανία που η λειτουργία της είναι άψογη, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, αν δεν είναι και επωφελής για τους «ιθαγενείς». Προφανώς η ΑΓΕΤ είναι σε δύσκολη θέση, αφενός γιατί σύσσωμη η τοπική κοινωνία έχει εναντιωθεί στην καύση σκουπιδιών και αφετέρου γιατί έχει, αρκετές φορές πλέον, πιαστεί «με τη γίδα στην πλάτη» από τους πολίτες που έχουν αποκαλύψει πολλές παρανομίες της και τους κινδύνους που υπάρχουν για την υγεία τους.

Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε την 1η Απριλίου 2018, το φορτηγό που ακινητοποίησαν οι πολίτες μετέφερε από την Ιταλία, όχι RDF ή κάτι αντίστοιχο, αλλά σχεδόν σκέτο πλαστικό, που κατ’ ευφημισμόν η ΑΓΕΤ ονομάζει «εναλλακτικό καύσιμο». Το ίδιο διαπιστώθηκε και πριν λίγες μέρες με το φορτίο που ξεφόρτωσε από την Ουκρανία. Μπορεί κάποιος λογικός άνθρωπος να μας εξηγήσει γιατί το υλικό αυτό δεν καίγεται στο τόπο παραγωγής του, αλλά στο Βόλο των «ιθαγενών» (κατά την ΑΓΕΤ) κατοίκων;

Μπορεί κάποιος λογικός άνθρωπος να μας εξηγήσει γιατί η πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έδειξε πολλαπλάσια αυξημένη θνησιμότητα σε καρκίνους του ήπατος και του οισοφάγου, αυξημένα εγκεφαλικά και στον παιδικό καρκίνο (σύμφωνα με τη Φλόγα) στο Βόλο, σε σχέση με την υπόλοιποι Ελλάδα; Γιατί να μην εφαρμοστεί στο Βόλο η αρχή της προφύλαξης και να γίνουμε πειραματόζωα από την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ για να κερδίσει χρήματα αυτή η βιομηχανία;

Οι «ιθαγενείς» γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή και έχουν υπόψη τους τη μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου που αναφέρεται στην ακαταλληλότητα των εγκαταστάσεων της ΑΓΕΤ να καίει RDF και επομένως, ακόμα χειρότερα, σκουπίδια. Η διάχυτη μυρωδιά πλαστικού, σε όλο το Βόλο, έχει ονοματεπώνυμο και προέρχεται από μεγάλη μονάδα, την οποία η Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας δεν την αποκαλύπτει, αν και έχει υποχρέωση.

Τέλος, όσο και αν προσπαθεί η ΑΓΕΤ και οποιοδήποτε άλλο «παπαγαλάκι» της, να πείσει τους πολίτες του Βόλου ότι η καύση σκουπιδιών στις ακατάλληλες εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ, που λειτουργεί μέσα στην πόλη του Βόλου και όχι σε ειδικούς κλιβάνους, είναι ακίνδυνη, δεν πρόκειται να το καταφέρει. Άλλωστε η ΑΓΕΤ έχει αποδείξει ότι δεν σέβεται την τοπική κοινωνία και οι αποφάσεις της έχουν μοναδικό γνώμονα το κέρδος. Αναγκάζεται δε να «ενημερώσει» την τοπική κοινωνία πάντα μετά από κινητοποιήσεις των πολιτών. Οι πολίτες έχουν πλέον άποψη, απαιτούν την προστασία της υγείας τους και δεν πρόκειται να τους κοροϊδέψουν οι πληρωμένες ολοσέλιδες ανακοινώσεις της ΑΓΕΤ.