Συνοδεία αστυνομίας έκαναν από προχθές την εμφάνισή τους στην Αγριά, μπουλντόζες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας για την κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών, στο πλαίσιο εκτέλεσης πρωτοκόλλων που εκκρεμούν για πάνω από μία δεκαετία. Είναι η πρώτη κατεδάφιση αυθαιρέτου που γίνεται και αφορά σε τεχνητή προβλήτα στο λιμανάκι της Αγριάς σχεδόν απέναντι από το Valis, όπου ελλιμενίζονται σκάφη επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων τα οποία πλέον μένουν απροστάτευτα στις καιρικές συνθήκες.
«Είδαμε ξαφνικά μπροστά μας αστυνομία, τσάπα και φορτηγά και ξεκίνησε από χθες (σ.σ. προχθές) η κατεδάφιση. Χωρίς να μας έχουν ενημερώσει, χωρίς να μας προειδοποιήσουν. Το λιμανάκι είναι εκεί από το 1984. Δημιουργήθηκε αυτή η τεχνητή προβλήτα για να κόβει τον κυματισμό από τον νοτιά και να μην παθαίνουν ζημιές τα σκάφη. Πρόκειται για μόλο που προστατεύει τα καΐκια μας και είχαν γίνει προσπάθειες από τον πρώην Δήμο Αγριάς να νομιμοποιηθεί για να μπορεί να λειτουργεί προστατευτικά. Γνωρίζαμε ότι είναι παράνομο και ότι είχε βγει πρωτόκολλο κατεδάφισης, το οποίο εκτελέστηκε ερήμην των αλιέων κι ενώ θα μπορούσε να νομιμοποιηθεί», διαμαρτύρεται μέλος του συλλόγου αλιέων της περιοχής, ο κ. Γιώργος Ιωάννου, ο οποίος ανησυχεί πλέον για την ασφάλεια των αλιευτικών σκαφών σε νοτιάδες.
Αλιείς μιλούν μάλιστα για επιλεκτική εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης. «Υπάρχουν δεκάδες πρωτόκολλα που εκκρεμούν. Γιατί επιλεκτικά έγινε η εκτέλεση στην περιοχή της Αγριάς;», διερωτώνται. Ηδη έχει κατεδαφιστεί μεγάλο μέρος της προβλήτας και όπως εκτιμάται αύριο, δεν θα υπάρχει.
Για τη νομιμοποίηση της προβλήτας με στόχο την προστασία των σκαφών των αλιέων είχαν γίνει παρεμβάσεις από τον πρώην Δήμο Αγριάς, όπως επισημαίνει με έγγραφα που έχει στη διάθεσή του ο δημοτικός σύμβουλος, Μπάμπης Ζάχος, ωστόσο δεν βρέθηκε λύση με αποτέλεσμα σήμερα περιουσίες αλιέων να είναι εκτεθειμένες στα καιρικά φαινόμενα.
Πρώτη κατεδάφιση
Πρόκειται για την πρώτη, σύμφωνα με τον γραμματέα της Αποκεντρωμένης, Κώστας Τζανακούλη, κατεδάφιση που γίνεται σε εκτέλεση των πρωτοκόλλων που εκκρεμούν πάνω από μία δεκαετία. Οι κατεδαφίσεις επρόκειτο να ξεκινήσουν το περσινό καλοκαίρι, ωστόσο, ο πρώην γραμματέας της Αποκεντρωμένης δεν ήθελε να προκαλέσει όχληση μέσα στην τουριστική περίοδο αναστέλλοντας την εφαρμογή τους. Ανάδοχος έχει βγει από τον Νοέμβριο του 2020 για το πρόγραμμα κατεδαφίσεων σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Η πρώτη δημοπρασία για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων με χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο» ξεκίνησε από την περιοχή της Εύβοιας και εκεί αποκτήθηκε η πρώτη εμπειρία, την περίοδο 2020 – 2021. Η Αποκεντρωμένη προχώρησε σε διαγωνισμό για τη δεύτερη εργολαβία προϋπολογισμού 360.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ μέσω της οποίας θα ξεκινούσαν οι κατεδαφίσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας. Ο εργολάβος αναδείχθηκε στις αρχές του 2021 και υπογράφτηκε η σύμβαση και τα πρώτα μηχανήματα ήταν προγραμματισμένα να βγουν περί τα μέσα Μαρτίου πριν από τρία χρόνια.
Συνολικά τρεις φορές, με υπουργική απόφαση ορίστηκε η αναστολή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης. Η πρώτη ήταν έως τον Μάρτιο του 2022, η δεύτερη έως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους και η τελευταία έως και τον Μάρτιο 2023.
Πλέον το… «καταστροφικό πλάνο» φαίνεται να μπαίνει σε εφαρμογή για την απαλλαγή αιγιαλού, παραλίας και δασών από αυθαίρετα.
Σημειώνεται ότι οι προς κατεδάφιση αυθαίρετες κατασκευές είναι κυρίως κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα, κατασκευές από φέρουσα τοιχοποιία και στέγη από μπετόν, ξύλινες ή μεταλλικές κατασκευές (πέργκολες, στέγαστρα, στέγες κ.λπ.), περιφράξεις, περιτοιχίσεις, διαμορφώσεις εδάφους, επιχωματώσεις, κατασκευές από μπετόν (διαμορφώσεις, τοιχία, βάσεις κ.λπ.).
Θα κατεδαφιστούν αυθαίρετα για τα οποία υπάρχουν αμετάκλητες αποφάσεις – πρωτόκολλα κατεδάφισης, ενώ ο ανάδοχος θα αναλάβει και τη μεταφορά, διαχείριση και διάθεση των μπαζών σε ειδικά αδειοδοτημένους χώρους και με κατάλληλα για το σκοπό αυτό μεταφορικά μέσα. Επίσης θα φροντίσει «για την πλήρη και κατάλληλη αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην πρότερη κατάσταση στην περιοχή των εργασιών κατεδάφισης».
Τα αυθαίρετα
Οπως είναι γνωστό, συνολικά σε επίπεδο Θεσσαλίας έχουν τελεσιδικήσει συνολικά 319 περιπτώσεις αυθαιρέτων, εκ των οποίων τα 232 αφορούν στον νομό Μαγνησίας.
Από το σύνολο των 319 τα 68 αυθαίρετα αφορούν σε αναδασωτέες εκτάσεις και τα 251 σε αιγιαλό και παραλία. Από τις 68 περιπτώσεις αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις οι 16 εντοπίζονται στον νομό Μαγνησίας.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για υποθέσεις αυθαιρέτων από το 2003 έως και το 2016, με τις περισσότερες εκθέσεις αυτοψίας να αφορούν στο χρονικό διάστημα από το 2007 έως και το 2012.
31 αυθαίρετα σε παραλίες
Τα 31 αυθαίρετα είναι τα εξής (δήμος, περιοχή, είδος αυθαιρέτου, έκταση σε τ.μ.):
ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΠΑΝΟΡΜΟΣ (ΜΠΛΟ) Προβλήτα 42,35
ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΛΙΜ\ΟΝ3ΡΙ Προβλήτα 30,00
ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΑΓΝΩΝΤΑΣ Κρηπιδώματα, Προβλήτες 385,39
ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ – ΚΑΣΤΡΙ Τσιμεντόστρωση, τοιχίο 226,20
ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΜΠΛΟ Προβλήτες 47,21
ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΑΓΝΩΝΤΑΣ Τοιχίο τσιμεντόστρωση, σκάλα 58,55τ.μ.
ΣΟΥΡΠΗΣ ΑΛΜΥΡΟΥ ΝΗΕΣ (ΛΙΒΑΔΗ) Προβλήτα 110
ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ (ΧΟΡΤΟ) Τοιχίο, πλακόστρωση, σκάλα 59.45
ΠΤΕΛΕΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ (ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ) Περίφραξη, κατασκευή, κιόσκι 182,48
ΒΟΛΟΥ ΑΛΥΚΕΣ Διαμόρφωση, πεζούλα, τσιμέντο 126.72
ΑΓΡΙΑΣ ΑΓΡΙΑ Πέτρες, χαλίκια, μπετόν (τεχν. προβλήτα) 148.00
ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ ΜΑΛΑΚΙ τοιχία, στέγαστρο, κιόσκι, τσιμεντόστρωση 301,75
ΑΓΡΙΑΣ ΑΓΡΙΑ Πέτρες, χαλίκια, μπετόν (τεχν. προβλήτα) 56,25
ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΛΑΚΑ ΑΝΗΛΙΟΥ Πλακόστρωση, τοιχία 51,76
ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ ΑΓ. ΜΗΝΑΣ – Κ. ΛΕΧΩΝΙΑ (ΑΚΤΗ ΧΑΤΖΗΒΑΓΓΕΛΗ) Τσιμεντόστρωση, Τσιμεντόλιθοι 57,10
ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ ΜΑΛΑΚΙ Προβλήτα 93,00
ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ Κιόσκι, πλακόστρωση, κρηπίδωμα 58.55
ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ Κιόσκι, πλακόστρωση 56,81
ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ Κιόσκι, πλακόστρωση, κρηπίδωμα 71,26
ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ Κιόσκι 32,01
ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ Κιόσκι, πλακόστρωση, κρηπίδωμα 57,27
ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΠΑΛΤΣΗ τοιχίο από μπετόν 9,02
ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΠΑΛΤΣΗ Τοιχίο, σκάλες από πέτρες & μπετόν 63,17
ΑΓΡΙΑΣ ΑΓΡΙΑ Ξύλινη κατασκευή, τσιμεντόστρωση 33.70
ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ Μεταλλική κατασκευή 36,31
ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ Κιόσκι από σιδερένιο σκελετό 85.11
ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ ΧΟΡΤΟ Τοιχίο, πόρτα, στέγαστρο, κάγκελο 22.70
ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ ΑΓ. ΜΗΝΑΣ – Κ. ΛΕΧΩΝΙΑ Τσιμεντένια ράμπα 34,39
ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ ΑΓ. ΜΗΝΑΣ – Κ. ΛΕΧΩΝΙΑ Περίφραξη, Τοίχοι, Πόρτα, Τσιμεντόστρωση, υπόστεγο 790.47
ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ ΠΑΠΑ-ΝΕΡΟ Τοιχία, σκάλα, ξύλινη κατασκευή 204.82
ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ ΠΑΠΑ-ΝΕΡΟ Τοιχία, σκάλα 150,8
16 αυθαίρετα στα δάση
Στα 16 ανέρχονται τα αυθαίρετα σε δάση και αναδασωτέες εκτάσεις στη Μαγνησία. Πρόκειται για τις εξής περιπτώσεις (περιοχή, είδος αυθαιρέτου, χαρακτηρισμός έκτασης):
ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙ ΔΙΜΗΝΙΟΥ Απομάκρυνση δυο μεταλλικών δεξαμενών και ασφαλτόστρωση 69, 00 τ.μ. και 480,00τ.μ. –αναδασωτέα έκταση δημόσια, καθαίρεση σιδηρών κατασκευών
ΠΟΥΝΤΑ ΣΚΙΑΘΟΥ περίφραξη 139,00 μ., δάσος χαλεπίου πεύκης, καθαίρεση τοιχοποιίας (πλινθδομές)
ΑΓ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ περίφραξη 240.00 μ. δάσος χαλεπίου πεύκης, καθαίρεση τοιχοποιίας (πλινθοδομές)
Ν. ΠΗΛΙΟΥ, ΦΤΕΛΙΑ ΠΡΟΜΥΡΙΟΥ, δεξαμενή κτιστή, αποθήκη κτιστή, δύο αποθήκες λυόμενων, ένα υπόστεγο
Ν. ΠΗΛΙΟΥ, ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΥΚΗΣ, περίφραξη με δικτυωτό σύρμα
ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΨΑΛΙΔΩ στάβλος 29,70 μ.Χ 9,80μ.
ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ ΠΛΑΤΣΟΥΚΑ περίφραξη τοιχίο
ΣΚΙΑΘΟΥ Α)ΣΤΑΥΡΟΣ, ΜΥΡΜΗΓΚΑΙΝΑ. ΚΑΜΠΙΑ, ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Β) ΦΟΥΡΝΑΚΙΑ Γ) ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ Δ) ΠΟΥΝΤΑ Ε) ΠΟΥΝΤΑ ΣΤ) ΠΟΥΝΤΑ Ζ) ΠΟΥΝΤΑ περίφραξη α) 879,00 μ. β) 236,00 μ. γ) 162,00 μ. δ) 244,00 μ. ε) 36,00 μ. στ) 106,00 μ. ζ) 349,00 μ.- δάσος χαλεπίου πεύκης
ΣΚΙΑΘΟΥ ΣΤΕΝΑΔΙΑ ΠΟΥΝΤΑ περίφραξη 94,00μ. – δάσος χαλεπίου πεύκης
ΣΚΙΑΘΟΥ ΠΛΑΤΣΟΥΚΑ περίφραξη 350,00μ. – δάσος χαλεπίου πεύκης
ΣΚΙΑΘΟΥ ΑΓ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ περίφραξη 370,00μ. – δάσος χαλεπίου πεύκης
ΣΚΙΑΘΟΥ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ περίφραξη 204,00μ. – δάσος χαλεπίου πεύκης
ΣΚΙΑΘΟΥ ΚΑΤΑΒΟΘΡΑ περίφραξη 762,ΟΟμ. – δάσος χαλεπίου πεύκης ΣΚΙΑΘΟΥ ΣΤΕΝΑΔΙΑ ΠΟΥΝΤΑ περίφραξη 120,ΟΟμ. – δάσος χαλεπίου πεύκης
ΣΚΙΑΘΟΥ ΠΟΥΝΤΑ περίφραξη 113,ΟΟμ. – δάσος χαλεπίου πεύκης
ΣΚΙΑΘΟΥ ΑΓ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ περίφραξη 404,ΟΟμ. – δάσος χαλεπίου πεύκης.