Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών αν και σήμερα τα «βλέμματα» στρέφονται στην Σίνδο όπου θα οριστεί η Επιτροπή που θα τους εκπροσωπήσει στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη την ερχόμενη εβδομάδα. Τα τρακτέρ παραμένουν στα μπλόκα, περιμένοντας τα αποτελέσματα του «ραντεβού» με τον πρωθυπουργό.
Σύσσωμοι αγρότες σήμερα το μεσημέρι έχουν προγραμματίσει να προχωρήσουν στο κλείσιμο των συνόρων Φλώρινας – Βόρειας Μακεδονίας για 4 ώρες, με αποκλεισμό κυρίως των διερχόμενων φορτηγών.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον νομό Καρδίτσας και Φαρσάλων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενώ αναμένουν την απάντηση της κυβέρνησης, και με το βλέμμα στην Αθήνα για συλλαλητήριο με τρακτέρ.
Την Παρασκευή, στις 6.30 διοργανώνουν μεγάλο συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας. Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες της Αχαΐας και της Κρήτης.
Όσον αφορά στην «Επιτροπή της Σίνδου» εκτιμάται ότι δεν θα πρέπει στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό να είναι λιγότεροι από 20 άτομα γιατί θα εκπροσωπηθούν διαφορετικές επιτροπές και κλάδοι της γεωργίας (αλιείς, μελισσοκόμοι κ.α.)
Από την πλευρά των αγροτών της Θεσσαλίας, διαμηνύεται πως θα ζητήσουν και μια ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να συζητήσουν το υπόμνημα που έχουν στείλει και εάν δεν θα μπορούσε η συνάντηση να γίνει τη Δευτέρα θα την ζητήσουν για την Τρίτη.
Πρόκληση Μητσοτάκη για διάλογο
Έτοιμος να συναντήσει τους αγρότες είναι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη Δευτέρα ή την Τρίτη, έχοντας λάβει το υπόμνημά τους με εννέα αιτήματα και εφόσον διευκρινιστεί το θέμα της εκπροσώπησής τους.
Όπως επισήμαναν χθες κυβερνητικές πηγές, καμία ανατροπή δεν υπάρχει στον σχεδιασμό της κυβέρνησης αναφορικά με το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τους αγρότες.
Υπογραμμίζουν πως η συνάντηση θα γίνει Δευτέρα απόγευμα ή Τρίτη πρωί, καθώς ο πρωθυπουργός γυρίζει τη Δευτέρα από το Βελιγράδι. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν ενημερωθεί, ενώ το πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί σήμερα.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ήδη από χθες το πρωί ενημέρωσε πως ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να δει τους αγρότες από την Δευτέρα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ εκπρόσωποι των αγροτών μετά το «ναι» του πρωθυπουργού για συνάντησή μαζί τους επισημαίνουν ότι προσδοκούν μέσα από τη συζήτηση να βρεθεί λύση στα προβλήματά τους.
«Παράθυρο» Βορίδη για πρόσθετα μέτρα στους αγρότες: «Θα δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε»
«Παράθυρο» για πρόσθετα μέτρα για τους αγρότες άνοιξε ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελλατόλα την Πέμπτη.
Ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι «εμείς ακούμε τα αιτήματα, έχουμε λάβει και μια επιστολή, ξέρω ότι υπάρχει και μια επικοινωνία. Είναι ένα ζήτημα που θα δούμε τις επόμενες ημέρες, δουλεύουμε πάνω στα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί και θα δούμε το πλαίσιο στο οποίο μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο από αυτά που έχει πει ο πρωθυπουργός».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η αλήθεια είναι πως ο δημοσιονομικός χώρος είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Έχουμε έναν προϋπολογισμό που πρέπει να στηρίζουμε. Είμαστε αφοσιωμένοι στην έννοια της δημοσιονομικής πειθαρχίας από την άλλη επειδή οι αγρότες μας είναι προτεραιότητά μας, θα εξαντλήσουμε κάθε δημοσιονομική δυνατότητα. Δεν έχουμε όμως, μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια. Θα δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και θα διατυπώσουμε μία πρόταση που θα έχει διάφορα μέρη».
Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, «στην κυβέρνηση έχουμε μια σταθερή θέση. Το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ παρόλο που έχει την πολυπλοκότητά του και τη συνθετότητά του έχει ανοίξει λόγω των συνθηκών που υπάρχουν και ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να την ανοίξει αυτή τη συζήτηση».
Τα αιτήματα των αγροτών
Οι αγρότες ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
- Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
- Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
- Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
- Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
- Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.
Παράρτημα για τις καταστροφές στην Θεσσαλία
«Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους» αναφέρουν οι αγρότες σχετικά με τις καταστροφές της Θεσσαλίας και συνεχίζουν:
«Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.
Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 Euro στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.
Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας.
Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης».