Αγροτικές κινητοποιήσεις: Δύο κονβόι τρακτέρ ξεκινούν αύριο από τη Θεσσαλία με το βλέμμα στην Αθήνα – Οι αγρότες της Μαγνησίας
Δυο ξεχωριστά κονβόι τρακτέρ ξεκινούν αύριο, Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, από τη Θεσσαλία με προορισμό το Κάστρο Βοιωτίας, απ’ όπου σχεδιάζουν να αναχωρήσουν την Τρίτη για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, τα τρακτέρ από Πλατύκαμπο μέσω της παλαιάς Εθνικής οδού Λάρισας -Βόλου θα φτάσουν στο Στεφανοβίκειο όπου θα προστεθούν στο κονβόι τα τρακτέρ του μπλόκου. Στη συνέχεια θα ανέβουν στην Εθνική οδό και θα φτάσουν στον Αλμυρό όπου θα προστεθούν και τα τρακτέρ αυτού του μπλόκου. Ακολούθως θα βάλουν πλώρη για το Κάστρο Βοιωτίας όπου θα φτάσουν το απόγευμα.
Την ίδια ώρα τα τρακτέρ από τον Ε65 (Καρδίτσα- Φάρσαλα) μαζί με αυτά από το Μεγαλοχώρι Τρικαλων θα ανέβουν στον Ε65 με προορισμό την Λαμία και το Κάστρο Βοιωτίας.
Αγρότες αναμένεται σήμερα να αποκλείσουν την Εγνατία στο ρεύμα προς Βέροια
Την πρόθεσή τους να προχωρήσουν το απόγευμα σε εκ νέου αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού στον κόμβο Νησελίου, στην Ημαθία, εξέφρασαν οι αγρότες της περιοχής, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους.
Σύμφωνα με ενημέρωση από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, οι αγρότες αναμένεται να κλείσουν από τις 19:00 και για μία ώρα, το ρεύμα προς Βέροια.
Eτοιμάζονται οι αγρότες για την κάθοδο στην Αθήνα
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι αγρότες που ετοιμάζονται για κάθοδο στην Αθήνα την Τρίτη προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, παρά τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα γίνει ανεκτή η παρεμπόδιση της διέλευσης των πολιτών.
Οι αγρότες θέλουν να κατεβάσουν τριψήφιο αριθμό τρακτέρ από όλη την Ελλάδα στα μπλόκα, με στόχο να κάνουν σαφείς τις προθέσεις τους στην κυβέρνηση. Η πρώτη προσυγκέντρωση των τρακτέρ αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα στο Κάστρο Βοιωτίας καθώς εκεί αναμένεται να φτάσουν 60 τρακτέρ από τη Θεσσαλία. Αγροτικά μηχανήματα αναμένονται να κινηθούν επίσης από την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα αλλά και την Κρήτη. Οι διοργανωτές θεωρούν ότι περίπου 5.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι αναμένεται να κινηθούν προς την Αθήνα με λεωφορεία.
Οι αγρότες που δεν θα κατέβουν στην Αθήνα την Τρίτη, αναμένεται να προχωρήσουν την ίδια ημέρα σε αποκλεισμούς δρόμους, λιμανιών και τελωνείων. Η περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αναμένεται να συζητηθεί αμέσως μετά το συλλαλητήριο.
Σε συνεντευξή του εχθές στην ΕΡΤ ο Παύλος Μαρινάκης επισήμανε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν αναμένει να εκτραχυνθεί η κατάσταση. «Έχει κάθε δικαίωμα ο κάθε πολίτης, η κάθε επαγγελματική ομάδα οργανωμένα, είτε κατά μόνας να αντιδρά, να διαδηλώνει όπως, όμως, προβλέπει ο νόμος. Όπως είναι καθήκον της κυβέρνησης να σέβεται αυτό το δικαίωμα, αντιστοίχως είναι καθήκον της κυβέρνησης να εφαρμόζει το νόμο που προβλέπεται, για να μην εμποδίζεται η διέλευση των πολιτών. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Να αφήσουμε τους πολίτες να ασκήσουν τα δικαιώματά τους χωρίς, όμως, να παραβιάζεται ο νόμος και χωρίς να παρεμποδίζεται το υπόλοιπο μέρος της κοινωνίας», σημείωσε.
Τα μέτρα της κυνέρνησης για την ελάφρυνση του κόστους παραγωγής των αγροτών
Σε παρεμβάσεις που έχουν στόχο την αποσυμπίεση της οικονομικής πίεσης που έχει δημιουργηθεί στον αγροτικό κόσμο, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, προχώρησε το τελευταίο διάστημα το κυβερνητικό επιτελείο. Η πανδημία του κορωνοϊού αλλά και η εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέδειξαν από τη μία τη σημασία του πρωτογενούς τομέα στην επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, τονίστηκαν όμως και τα βάρη που καλούνται να σηκώσουν οι γεωργοί της χώρας προκειμένου να συνεχίσουν να παράγουν.
Σε συνάντηση που έγινε την περασμένη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της 15μελούς επιτροπής των αγροτικών μπλόκων της χώρας, ανακοινώθηκαν δυο καίριες παρεμβάσεις, σε ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα.
Η πρώτη αφορά «φθηνότερο ρεύμα» στους παραγωγούς και η δεύτερη την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για αγροτικές εργασίες.
Σχετικά με το ηλεκτρικό ρεύμα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε «κλείδωμα» της τιμής κιλοβατόρας σε κάτω από 10 λεπτά για τα επόμενα δυο χρόνια. Η νέα τιμή αφορά καταναλώσεις από 1η Απριλίου, περίοδο που συνήθως οι αγρότες ξεκινούν τις εργασίες στα χωράφια τους.